Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit vineri pe Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, unde Belgia are aproximativ 300 de militari. Șeful statului a mulțumit Belgiei pentru contribuția militară în flancul estic al NATO.

Președintele Iohannis l-a primit pe Regele Belgienilor la Baza Militară Mihail KogălniceanuFoto: Presidency.ro

UPDATE 13.10

Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit regelui Belgiei pentru contribuția imporantă a miliatilor belgieni la prezența NATO din România.

„Împreună suntem mai puternici și mai eficienți în efortul nostru comun de a consolida securitatea spațiului euroaltantic și siguranța cetățenilor noștri”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României le-a mulțumit și soldaților români și străini care sunt staționați la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, spunând că are încredere în ei și în capacitatea alianțe de a face față oricărei provocări.

Majestatea Sale Philippe, Regele Belgienilor, a declarat vineri că să simte un amestesc de „furie, mândrie și speranță” după ce Rusia a invadat Ucraina.

  • „Simt furie pentru că suveranitatea unei națiuni a fost invadată brutal în fața ochilor noștri, încălcând legile internaționale.
  • Agresiune Rusiei a provocat în Europa pentru prima dată în ultimele decenii suferințe inimaginabile asupra populației. Armele au semănat moarte și au aruncat din nou continentul nostru în război”, a declarat Majestatea Sale Philippe, Regele Belgienilor.

În acelați timp, Regele Belgienilor a spus vineri că este mândru deoarece țările europene s-au unit în fața acestui act de barbarism, în timp ce UE a condamnat ferm Rusia pentru agresiune împotriva Ucrainei iar NATO a staționat mai mulți soldați și echipament militar în flacul estic.

Regele Belgienilor speră că în curând războiul se va termina și că țările europene vor ajuta Ucraina și după încetarea agresiunii astfel încât valorile europene „democrația, libertatea, solidaritatea și respectul pentru drepturile omului” vor triumfa.

-------------------------------------------------------------

Vizita Majestății Sale Philippe, Regele Belgienilor se desfășoară pe fondul unui dialog bilateral consolidat la nivel înalt și al cooperării strânse româno-belgiene în domeniul apărării, mai ales în contextul participării Regatului Belgiei cu un contingent la Grupul de luptă NATO din România.

Pe lângă convorbirile oficiale, cei doi șefi de stat se vor întâlni cu militarii români, belgieni și din celelalte țări aliate, desfășurați pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutățirea situației de securitate din cauza agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei.

În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federației Ruse, se va discuta și despre măsurile de asistență pentru Ucraina și sprijinirea refugiaților ucraineni, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava.

Cei doi șefi de stat vor aborda și întărirea sprijinului pentru Republica Moldova, în condițiile în care aceasta se confruntă cu provocări multiple generate de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, inclusiv găzduirea unui număr foarte mare de refugiați.