​​Nicăieri nu e ca acasă, iar atunci când se întâmplă ceva neprevăzut, o asigurare de locuință oferă sprijinul financiar de care e nevoie pentru reparații, ca să ne putem întoarce acasă fără griji.

​Asigurarea de locuință NN, alternativa prin care poți să-ți protejezi casa în 24 de situaţii neprevăzuteFoto: freepik.com

Peste 1,8 milioane, adică aproape 20% din cele peste 9,1 de milioane de locuințe din România sunt asigurate printr-o poliță obligatorie PAD, conform raportului PAID realizat la finalul lunii decembrie 2021, în creștere ușoară față de 2020. Cea mai mare parte dintre acestea, adică aproape 1,5 milioane de locuințe, sunt asigurate în același timp și printr-o asigurare facultativă, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară la finalul lunii decembrie 2021. În total, românii au plătit anul trecut peste 403 milioane de lei pentru a-și asigura locuințele, cu 6% mai mult comparativ cu 2020.

24 de situații acoperite de asigurarea facultativă de locuință

Asigurarea facultativă de locuință de la NN este o soluție flexibilă care oferă clienților sprijinul financiar de care au nevoie în situații care le afectează casa și pe care nu le pot preveni, venind în completarea poliței obligatorii PAD, care oferă acoperire de bază doar în cazul a trei situații neprevăzute, anume inundații, cutremure sau alunecări de teren.

Asigurarea facultativă oferă acoperire extinsă atât din punctul de vedere al evenimentelor neprevăzute care pot afecta locuința, cât și al sumei asigurate pe care clienții o primesc atunci când se întâmplă ceva. Cu asigurarea NN, clienții pot asigura apartamentul sau casa și instalațiile care asigură funcționarea generală a construcției, de la centrală și panouri solare până la instalațiile de alimentare cu apă sau gaz.

În plus, pot opta pentru clauze suplimentare pentru asigurarea bunurilor din locuință, răspundere civilă față de terți sau asigurarea avariilor accidentale ale instalațiilor de gaze, centralei termice, climatizare și asigurarea aparatelor electrice, electronice și electrocasnice pentru fenomene electrice ca de exemplu scurtcircuit sau supratensiune.

Totodată, clienții pot alege, opțional, să asigure și bunurile din locuință pentru o sumă pe care ei o stabilesc. Iar dacă nu sunt dispuși să riște niciun accident când vine vorba de casa lor, există și opțiunea de protecție în caz de eventuale avarii accidentale ale sistemelor de gaze, încălzire și climatizare și de asigurare a aparatelor electrice și electrocasnice ca urmare a unor fenomene electrice.

Cu asigurarea de locuință NN, clienții pot beneficia de acoperire inclusiv pentru cheltuieli conexe precum cele de curățenie, transport, expertiză sau intervenție de urgență atunci când apare una dintre situațiile acoperite. De exemplu, costurile de înlăturare sau demolare a resturilor cauzate de o astfel de situație sau cele de limitare a pagubelor, precum montarea unei folii pe acoperiș dacă acesta a fost avariat, pentru a proteja restul casei și bunurile din interior. Tot cheltuieli conexe pot fi și cele care apar în cazul intervenției pompierilor sau cele pentru costurile de proiectare pentru refacerea sau reconstruirea unei locuințe avariate.

În total, asigurarea acoperă 24 de evenimente care pot afecta locuința, printre care atât cutremure, inundații inclusiv de la rețeaua de apă sau de la vecini și alunecări de teren, cât și incendii, explozii, trăsnete, furtuni, vijelii, ploi torențiale, grindină, tornadă, avalanșă sau ninsoare, dar și în caz de surprize neplăcute precum furt, vandalism, spargerea accidentală a bunurilor casabile, lovirea din exterior a casei de către o mașină sau de corpuri care cad și afectează locuința sau daune produse în timpul unor evenimente socio-politice.

Sunt acoperite, de asemenea, și anexele care aparțin de locuință, precum terasa sau boxa, garajul, camera de serviciu, magazia, șopronul și chiar piscina, pentru maximum 30% din suma asigurată, și inclusiv părțile care se împart cu vecinii, cum ar fi liftul, scările sau acoperișul blocului. Iar cu clauza opțională de răspundere civilă sunt acoperite și daunele produse vecinilor.

Proces digital pentru achiziția unei asigurări facultative de locuință

Pentru achiziția unei asigurări facultative de locuință, mai întâi este nevoie de o discuție online sau offline cu unul dintre cei 1.500 de consultanți financiari NN din toată țara, astfel încât să fie identificate nevoile de asigurare și nivelul de protecție potrivit, pe baza unui set de informații despre locuință precum adresa, anul construcției, structura de rezistență, valoarea asigurată și alte detalii în funcție de caz.

Procesul de emitere a poliței este digital, ceea ce înseamnă că încheierea contractelor se întâmplă simplu și rapid, în majoritatea cazurilor în cel mult o oră de la semnarea electronică. Pe durata asigurării, clienții pot accesa contractul electronic, în aplicația mobilă NN Direct, iar atunci când apare o situație neprevăzută și e nevoie de asigurare, toate documentele sunt transmise online.

Despăgubiri plătite în cel mult 7 zile

Mai exact, când se întâmplă ceva cu locuința lor, clienții trebuie în primul rând să ia măsurile necesare pentru limitarea pagubelor și să notifice autoritățile, în funcție de eveniment. Ulterior, clienții anunță NN online, prin câțiva pași simpli care pot fi parcurși în doar câteva minute direct pe telefonul mobil, în aplicația NN Direct, unde pot trimite inclusiv documente justificative pentru procesul de evaluare și despăgubire, și sunt contactați în cel mult 24 ore, urmând procedurile de evaluare și analiză a evenimentului. NN plătește suma asigurată într-un timp foarte scurt, de maximum 7 zile lucrătoare de la depunerea documentației complete.

În cazul daunelor minore, de până la 2.000 lei, poți auto-evalua daunele şi poți trimite informațiile necesare către NN, astfel încât procesul de despăgubire să dureze chiar mai puţin. Iar atunci când daunele sunt majore, vei primi în avans până la 50% din valoarea daunei, înainte ca acest proces să fie finalizat.

Pentru acoperire completă, este recomandată achiziția asigurării de locuință cu toate clauzele opționale, astfel încât locuința să fie acoperită în toate cele 24 de situații neprevăzute. Clienții stabilesc suma asigurată, în funcție de valoarea casei și de nivelul de protecție dorit, precum și de acoperirile opționale pe care le pot alege în funcție de nevoi. Se ține cont atât de prețul de cumpărare al casei, cât și de costul de reconstrucție sau de valoarea de piață stabilită într-un raport de evaluare.

Protecție cu numai un leu pe zi, în medie

Pentru un apartament cu două camere din București, într-un bloc construit după 1977, cu o valoare asigurată de 300.000 de lei, costul asigurării de locuință poate varia între 240 și 450 de lei pe an. Diferențele sunt date de nivelul de protecție și de acoperirile opționale.

Pentru un apartament cu 3 camere în același bloc, cu o valoare asigurată de 500.000 de lei, costul asigurării poate varia între 400 și 600 de lei pe an. Prin urmare, cu numai 1 leu pe zi, în medie, clienții au liniștea că dacă se întâmplă ceva cu casa lor, pot repara fără griji financiare și se pot întoarce acasă cât mai repede.

Pentru un apartament a cărui valoare este de aproximativ 400.000 de lei, proprietarul poate alege să își asigure și bunurile din casă în valoare de 75.000 de lei. Dacă ia în calcul și despăgubirile pentru vecini în caz că îi inundă, de maximum 25.000 de lei, atunci costul total pentru o asigurare de locuință facultativă este de aproximativ 500 lei pe an.

Tu ți-ai asigurat locuința?

Citește și:

Articol susținut de NN