Elena Udrea va fi adusă în țară în această săptămână, în condițiile în care procedurile de extrădare trebuie finalizate în cel mult 10 zile de la data deciziei definitive a instanței din Bulgaria, a declarat, miercuri, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Elena UdreaFoto: AGERPRES
  • „În urmă cu câteva ore, am primit o solicitare din Bulgaria pentru a realiza procedurile de extrădare până pe 20 iunie.
  • În acest sens, se analizează un plan de preluare, locaţie, mod de deplasare şi aşa mai departe şi până în data de 20 iunie structurile statului român abilitate în acest sens vor proceda la preluarea şi transferul la o unitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a afirmat Bode.

Întrebat dacă este posibil ca aceste proceduri să fie grăbite, ministrul de Interne a spus că procedurile de extrădare se vor face până în 20 iunie: "Nu pot spune ziua, dar lucrurile nu sunt extrem de complicate din ce am înţeles eu de la colegii mei din MAI, aşadar se va întâmpla în zilele următoare".

Curtea de Apel de la Sofia a decis vineri ca fostul ministru al Turismului Elena Udrea - aflată în arest în Bulgaria - să fie adusă în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute.

Potrivit procedurii, Poliția Română, în colaborare cu autoritățile bulgare, trebuie să stabilească o dată pentru predarea Elenei Udrea și preluarea sub escortă de către autoritățile judiciare din România. Polițiștii români ar urma să o preia pe Udrea de la Ruse și să o aducă în țară pentru a fi încarcerată.

După ce va fi predată autorităților din România, Elena Udrea va fi dusă la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, mai intâi pentru perioada de carantinare-observare, timp de 21 de zile, anunbța Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

„Se pare că pentru mine nu există justiție”

La ieșirea din sala de judecată a Curții de Apel de la Sofia, Elena Udrea spunea că „se pare că nu există justiție” pentru ea, cel puțin nu în România și Bulgaria. Ea a acuzat presiuni care s-au făcut asupra judecătorilor.

Fostul ministru le-a cerut magistraților bulgari să respingă cererea statului român de extrădare a sa, susținând că "este un proces împotriva integrității" sale.

În ultimul cuvânt, Elena Udrea le-a cerut judecătorilor să respingă extrădarea din „cauza tuturor abuzurilor și încălcărilor de lege” săvârșite împotriva ei, scrie Libertatea.

  • „În al doilea rând, am 20 de ani de politică și nu îmi este frică, dar sunt mama unui copil de trei ani și nu pot să iau în calcul că dacă sunt în stare de așa presiuni și abuzuri, sunt în stare de orice. Care e miza? Nu știu. Există această realitate a unui proces inegal și împotriva integrității mele fizice, vă rog să respingeți”, a spus Udrea în fața magistraților bulgari.

La termenul din 8 iunie al procesului, Curtea de Apel de la Sofia a acceptat mărturia unui martor, avocata Ingrid Mocanu, angajată în Ministerul Justiției, care a fost cu Elena Undrea în arest şi care a vorbit despre condițiile din penitenciarele din România. Mocanu a povestit cum a ajuns să fie colegă de celulă cu Elena Udrea la Penitenciarul Târgșor și a susținut că informația trimisă de statul român conform căreia Udrea a stat singură în celulă nu este reală, a scris Libertatea.

Elena Udrea a fugit din România în 7 aprilie, cu câteva ore înainte ca instanța supremă să pronunțe soluția definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute.

Potrivit agenţiei bulgare de presă BTA, Elena Udrea a fost reţinută în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solicitări urgente a Poliţiei Române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă, ulterior fiind arestată preventiv.

La jumătatea lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat decizia la Curtea de Apel din Sofia.

Condamnările definitive în dosarul Gala Bute

Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.

Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea și-a anunțat atunci revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă.

Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de instanța supremă în iunie 2018 și menținute prin decizia din 7 aprilie:

  • Elena Udrea - şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea - trei ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea - un an şi şase luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii - trei ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme - doi ani şi şase luni cu suspendare
  • Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.

Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Condamnările în prima instanță fuseseră pronunțate în martie 2017, Udrea primind 6 ani de închisoare.

Elena Udrea - unul dintre cei mai puternici oameni de la vârful statului în mandatul de președinte al lui Traian Băsescu - mai are pe rolul instanțelor două dosare. Într-unul dintre procese - privind finanțarea campaniei electorale de la alegerile din 2009 - a fost condamnată în martie 2021, în prima instanță, la 8 ani de închisoare, alături de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu.