Cu o criză economică prefigurându-se la orizont, din cauza conflictului Rusia-Ucraina care are un impact global major, și ca urmare a efectelor cumulate ale pandemiei, pentru multe IMM-uri se pune problema de a supraviețui sau de a găsi imediat instrumentele necesare dezvoltării. Nu doar în România, ci și peste tot în Uniunea Europeană, nevoia de împrumuturi bancare a crescut semnificativ. Cu toate acestea, accesibilitatea împrumuturilor a scăzut cu 2% față de perioada pre-pandemie, după cum arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la finalul anului 2021.

Factoringul, soluția de cash imediat pentru firmele mici și mijlociiFoto: Instant Factoring

IMM-urile sunt nevoite să caute soluții de finanțare imediate și rapide. Pentru obținerea de capital, propice s-a dovedit factoringul, un serviciu financiar care oferă posibilitatea de a încasa valoarea facturilor înainte de termenul de facturare, ceea ce ajută la menținerea unui cashflow optim și la stabilizarea afacerii în perioade critice. Acest serviciu financiar nu doar că poate sprijini companiile să își mențină activitatea, ci poate să le susțină și în realizarea de investiții pentru a prospera.

„În timpul pandemiei am aplicat la factoring și am făcut foarte multe investiții. Îmi convenea mai mult să iau banii mai repede, să nu mai stau atât de mult să-mi intre banii de la clienți. M-a ajutat, deci, și la dezvoltarea firmei”, povestește unul dintre clienții firmei Instant Factoring, prima companie fintech de micro-factoring online din România, dedicată companiilor mici și mijlocii.

2020: 12.6% din PIB-ul UE vine din factoring

De avantajele acestui serviciu se bucură economiile puternice din Europa de Vest de ani buni deja, statele în curs de dezvoltare începând să implementeze și ele această soluție - iar, printre ele este și România. Chiar în 2020, anul de debut al pandemiei, cifra de afaceri la nivelul UE pentru industria de factoring și finanțare comercială a fost de 1.7 miliarde de euro, adică 12.6% din PIB-ul total al Uniunii, conform Federației Europene pentru Factoring și Finanțare Comercială.

În topul țărilor în care s-a folosit factoringul, și unde a adus volume mari de lichidități, se află Franța (18.10%), Germania (15.60%), Italia (13.10%) și Spania (10.20%). Europa a continuat și în 2021 să utilizeze intens factoringul, înregistrând 69% din veniturile la nivel global pentru acest serviciu. Aceleași țări au menținut un volum de factoring ridicat, înregistrând creșteri ale lichidităților cu 9 până la 12 procente. Și în România, procentul volumului de factoring a depășit orice așteptări, crescând cu 19.3% față de anul precedent, după cum arată un raport FCI, organismul reprezentativ global pentru factoring și finanțarea creanțelor.

Factoringul nu este un împrumut și nu are dobândă

Spre deosebire de creditele acordate de bănci, factoringul nu este un împrumut, ci un serviciu utilizat în special de IMM-uri, prin care acestea își vând facturile către o parte terță pentru a beneficia de bani mai rapid, fără să fie nevoite să aștepte încheierea termenelor de plată foarte lungi.

„Orice companie poate beneficia de aceste servicii, chiar dacă este la început de drum, pentru că importanți sunt clienții pe care îi are. Clientul său trebuie să fie de încredere și să aibă un istoric de bun platnic, altfel compania riscă să nu beneficieze de aceste servicii financiare. Dacă acesta primește aprobare în urma verificărilor, banii pot fi virați în doar câteva ore”, explică Cristian Ionescu, CEO Instant Factoring.

Factoringul este un serviciu ușor de accesat pentru oricine, indiferent de industria în care activează. Instant Factoring, de exemplu, oferă posibilitatea de a vinde mai multe facturi pe lună sau una singură, pentru ca afacerile să își poată desfășura operațiunile. Accesarea serviciului de factoring este un proces rapid și foarte simplu: se creează un cont pe site-ul furnizorului, se încarcă facturile care se doresc finanțate și răspunsul vine în câteva ore. După validarea facturii și a clientului, banii sunt transferați în maximum 24 de ore de la acceptare.

Articol susținut de Instant Factoring