O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române efectuează, duminică, o misiune de transport umanitar, pentru preluarea şi transportul unor pacienţi ucraineni care vor fi trataţi în spitale din Copenhaga, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN), citat de Agerpres.

Pacienti transportati cu o aeronava C-27J SpartanFoto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Potrivit unui comunicat al MApN, misiunea se desfăşoară pe ruta Otopeni - Rzeszów-Jasionka (Polonia) - Copenhaga (Danemarca) - Otopeni.

Astfel, trei pacienţi ucraineni, în vârstă de 18, 49 şi, respectiv, 50 de ani, vor fi preluaţi de pe Aeroportul Internaţional Rzeszów-Jasionka şi transportaţi la Copenhaga pentru tratament în unităţi medicale din Danemarca.

Echipa medicală care monitorizează pacienţii pe timpul zborului este formată din specialişti ai Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti şi ai Bazei 90 Transport Aerian.

Aeronavă militară a decolat din Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 9,00.

Solicitarea de transport aerian a fost făcută de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, după o cerere a Ucrainei în baza Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, prin intermediul platformei Early Warning and Response System (EWRS) - mecanism creat de Comisia Europeană pentru facilitarea transferului de pacienţi din Ucraina către ţările membre.