​Este sigur să conduceți cu anvelope de iarnă pe tot parcursul anului? Este economic să nu le schimbăm niciodată? Sunt obligatorii anvelopele de vară? Are tipul de anvelopă un impact asupra condusului? Iată câteva informații care vă vor răspunde la întrebări.

Anvelope de iarnă pe timp de vară: mai mult consum de combustibil? Foto: UNSPLASH

În primul rând, trebuie să știți că nu există nicio lege care să vă oblige să schimbați anvelopele de iarnă cu anvelope de vară sau cu anvelope all-season în apropierea sezonului estival, chiar dacă anvelopele de vară își păstrează toată aderența la temperaturi de 7°C și peste. De fapt, este interzisă circulația cu anvelope excesiv de uzate. În mod normal, banda de rulare a anvelopelor (suprafața de contact cu drumul) trebuie să fie de cel puțin 1,6 mm, indiferent de tipul de anvelopă pe care îl are vehiculul. Deoarece anvelopele de iarnă sunt obligatorii în România poate părea mai economic să le păstrați tot anul, dar aparențele sunt înșelătoare.

Păstrarea anvelopelor de iarnă, o alegere economică?

Anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un cauciuc termic special conceput pentru a-și păstra elasticitatea atunci când temperatura scade, facilitând astfel aderența pe șosea pe vreme rece. Cu toate acestea, acest cauciuc se dezintegrează mult mai repede la căldură. Dacă decideți să păstrați anvelopele de iarnă pe tot parcursul anului, semnele de uzură care indică necesitatea unei anvelope noi vor apărea mai devreme, de obicei după mai puțin de 10.000 km.

S-ar putea să economisiți bani dacă vă lipsiți vehiculul de anvelopele de vară, dar va trebui să scotociți repede în portofel pentru a cumpăra ulterior anvelope de iarnă noi.

Anvelope de iarnă pe timp de vară: mai mult consum de combustibil?

Anvelopele de iarnă oferă o rezistență mai mare la șosea, ceea ce nu numai că face ca șofatul să fie mai zgomotos, dar are și un impact asupra consumului de combustibil. Prin urmare, păstrarea anvelopelor de iarnă pe tot parcursul anului este mult mai puțin economică decât pare. Este mai bine să economisiți bani prețioși dacă vă schimbați anvelopele cu unele de vară.

Schimbarea anvelopelor pe timp de vară: o chestiune de siguranță

Expunerea cauciucului anvelopelor de iarnă la căldură crește riscul de deteriorare, ceea ce poate duce la pierderea controlului vehiculului de către șofer. De asemenea, crește riscul de hidroplanare, deoarece banda de rulare a anvelopelor de iarnă nu evacuează apa la fel de eficient ca cea a anvelopelor de vară sau all-season.

Canadienii au realizat un studiu pentru a compara eficiența anvelopelor de iarnă și a anvelopelor pentru toate anotimpurile (All Season) în timpul verii.

Studiu privind eficiența anvelopelor de iarnă pe timp de vară

Rezultatele arată că distanța de frânare a unei anvelope de iarnă în timpul verii este mai mare decât cea a unei anvelope pentru toate anotimpurile, în special pe drumuri umede. De exemplu, un vehicul care se deplasează cu 100 km/h pe ploaie va avea nevoie de o distanță de frânare de 93,8 m dacă este echipat cu anvelope de iarnă, față de 74,3 m cu anvelope pentru toate anotimpurile. Aceasta este o diferență de 26%! Întrucât testele au fost efectuate cu anvelope noi la o temperatură de 20°C, cu greu ne putem imagina riscurile pe care le implică conducerea cu anvelope de iarnă în mijlocul unui val de căldură.

În plus, studiul efectuat de CAA-Quebec arată că, dacă se circulă vara cu anvelope de iarnă, este mai dificil să se evite o situație de urgență. Deoarece profilurile de pe anvelope se înmoaie la căldură, vehiculul va avea tendința de a patina dacă șoferul încearcă o manevră bruscă.

Prin urmare, este foarte recomandat să vă schimbați anvelopele autoturismului la apropierea sezonului cald. Nu doar siguranța dumneavoastră este în joc, ci și a celorlalți, atât pasageri, cât și ceilalți participanți la trafic.