DNA a anunțat vineri că a deschis dosar penal privind modul în care s-au făcut lucrările de reabilitare a podului peste Siret din județul Neamț. Reamintim că podul s-a prăbușit cu o zi în urmă, la jumătate de an de la redeschiderea lui după lucrări în valoare de 7,3 milioane de lei contractate de Consiliul Județean.

Podul prabusit in NeamtFoto: Captura YouTube

Potrivit DNA, joi la Serviciul teritorial Bacău a fost înregistrat un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră pe podul de la Luțca, județul Neamț, de peste râul Siret.

Procurorii precizează că în acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (față de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție.

De asemenea, în urma incidentului reprezentanţii Parchetului Judecătoriei Roman au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, în condițiile în care un șofer a fost rănit.

Podul de la Luțca din județul Neamț s-a prăbușit joi la doar jumătate de an după ce a fost redeschis în noiembrie 2021. La momentul prăbușirii, pe pod se aflau o dubiță și un camion, iar o persoană a fost rănită. Podul se află în subordinea CJ Neamț, instituție condusă de baronul PSD Ionel Arsene, care s-a ocupat de lucrările de reabilitare.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a susținut joi că va fi făcută o anchetă pentru a afla dacă soluția tehnică a fost bună și dacă firma care a executat lucrările a respectat soluțiile din proiectul tehnic. Șeful CJ Iași mai susținea că constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului.

În luna noiembrie, Ionel Arsene anunța pe Facebook redeschiderea podului, susținând că acesta va rezista zeci de ani:

  • "Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță. (...)
  • Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic!".

Lucrările la podul rutier dintre comunele Sagna şi Luţca din județul Neamţ nu erau finalizate şi recepţionate după reabilitare, astfel că obiectivul nu putea fi dat în folosinţă, potrivit Ministerului Dezvoltării.

Ministerul Dezvoltării a precizat că reabilitarea podului pe DJ 207A km 6+591, peste râul Siret, la Luțca (jud. Neamț) s-a realizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (etapa a II-a).

Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin #PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care #MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Încheierea contractului pentru execuția efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Județean Neamț) și firma responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor, iar durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022, a transmis Ministerul Dezvoltării.

Citește și: