Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, și judecătorii Mona Pivniceru și Daniel Morar și-au încheiat vineri mandatele de 9 ani la CCR, în locul lor urmând să fie instalați sâmbătă, printr-o ceremonie la Cotroceni, trei noi membri ai Curții: controversatul procuror Bogdan Licu, senatoarea PNL Iulia Scântei și consilierul prezidențial Mihaela Ciochină. În ultima sa zi la CCR, Valer Dorneanu a ținut să transmită un mesaj presei, în care îşi exprimă "aprecierea pentru semnificativa contribuţie în prezentarea cu obiectivitate a activităţii Curţii Constituţionale, în comuna misiune de a informa corect şi cu celeritate societatea".

- ”Mandatul meu ca judecător constituţional s-a încheiat. Doresc, cu această ocazie, să vă mulţumesc pentru respectul şi pentru buna noastră colaborare, care m-au onorat şi bucurat în cei 6 ani, ca preşedinte al Curţii.
- Cu sinceritate, îmi exprim aprecierea pentru semnificativa contribuţie în prezentarea cu obiectivitate a activităţii Curţii Constituţionale, în comuna misiune de a informa corect şi cu celeritate societatea. (...) Folosesc acest prilej pentru a vă asigura de alese sentimente de preţuire, alături de expresia înaltei mele consideraţii”, a transmis Valer Dorneanu.
Valer Dorneanu își încheie astfel mandatul de 9 ani la CCR, alături de Mona Pivniceru şi Daniel Morar.
În locul lor urmează să fie instalați sâmbătă, printr-o ceremonie la Cotroceni programată de la ora 13.00, trei noi membri ai Curții: controversatul procuror Bogdan Licu, senatoarea PNL Iulia Scântei și consilierul prezidențial Mihaela Ciochină.
Vineri, Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de prim-adjunct al procurorului general a lui Bogdan Licu, care s-a pensionat. Licu este trimis la CCR de către Camera Deputaților, fiind propus pentru această funcție de către PSD.
Sub conducerea lui Valer Dorneanu, CCR a luat o serie de decizii controversate, multe dintre ele cu impact în justiție, care au dus, de exemplu, la reluarea de la zero a unor procese. Așa s-a întâmplat și în ultima săptămână, când CCR a pronunțat o hotărâre privind prescripția faptelor penale, care va arunca în aer sute de dosare penale, și o alta care va însemna practic amnistierea plagiatorilor.
Citește și:
- Curtea Constituțională: Din 2018 și până la OUG care a modificat Codul penal în 30 mai, în niciun dosar nu poate fi întreruptă prescripția răspunderii penale. Efectele "bombă" ale deciziei
- Decizie a Curții Constituționale privind condițiile în care poate fi retras titlul de doctor: „Înseamnă amnistia plagiatorilor”
- De ce au rămas parlamentarii cu pensiile speciale? Motivare CCR: S-a acționat cu „impetuozitate” și „grabă”