Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, unul dintre baronii locali ai PSD, a avut o primă reacție legată de prăbușirea podul de la Luțca la doar jumătate de an după ce a fost redeschis în noiembrie 2021, în urma unor lucrări de reabilitare contractate de CJ. Arsene susține că va fi făcută o anchetă pentru a afla dacă soluția tehnică a fost bună și dacă firma care a executat lucrările a respectat soluțiile din proiectul tehnic.

Ionel ArseneFoto: Agerpres

Podul se află pe drumul județean DJ 207A, peste râul Siret, în localitatea Luțca și a fost reabilitat cu o investiție de 8,3 milioane de lei a Consiliului Județean, fiind redeschis în noiembrie.

Arsene susține că recepția nu a fost finalizată de către Consiliul Județean Neamț, podul fiind încă în administrarea constructorului, iar pentru finalizarea recepției ar fi urmat să fie făcute alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate.

Șeful CJ Iași mai susține că constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului.

Constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului

Redăm integral reacția lui Ionel Arsene:

  • "podul a fost supus unui proces de reabilitare, cu finanțare prin Planul Național de Dezvoltare Locală, de către Consiliul Județean Neamț;
  • în perioada de probe, până la recepția la terminarea lucrărilor, podul a fost supus unui test de verificare a structurii de rezistență, prin încărcarea cu un convoi de camioane, în greutate totală de peste 340 de tone;
  • rezultatele testului au confirmat că structura podului a avut un comportament normal în urma testului și că podul poate fi folosit în condiții de siguranță;
  • până la recepție, care nu a fost finalizată, urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate;
  • recepția nu a fost finalizată de către Consiliul Județean Neamț, podul fiind încă în administrarea constructorului;
  • pentru finalizarea recepției urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate;
  • constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului;
  • va fi efectuată o anchetă, pentru a afla dacă soluția tehnică a fost bună și dacă firma care a executat lucrările a respectat soluțiile din proiectul tehnic;
  • în baza concluziilor anchetei, vinovații de acest incident vor suporta consecințele".

Ce spunea în noiembrie, înainte de redeschiderea podului: Vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic

În august 2020, podul de la Luțca a intrat în reparații capitale după 30 de ani de exploatare. Valoarea investiției a fost de 8,3 milioane de lei, lucrări executate de Darcons SRL, potrivit Roman TV.

În luna noiembrie, Ionel Arsene a anunțat pe Facebook redeschiderea podului, susținând că acesta va rezista zeci de ani.

Redăm integral mesajul postat atunci de Arsene, pe Facebook:

  • "Podul de la Luțca se deschide traficului rutier astă seară!
  • Podul de la Luțca, unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară, lung de 216 metri, se redeschide pentru participanții la trafic începând din seara aceasta.
  • Este un moment extrem de așteptat atât de către cei care circulă pe această rută, DJ 207A - conducători auto și locuitori ai comunelor din zonă - Sagna, Doljești, Stănița, Bâra și Boghicea, cât și de noi, cei de la Consiliul Județean Neamț, care am realizat investiția și am urmărit îndeaproape implementarea proiectului.
  • Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță.
  • Primăvara trecută podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, și nu mai prezenta siguranță în exploatare.
  • Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic!".

Președintele CJ Neamț se laudă frecvent pe contul său de Facebook cu lucrările de asfaltare din județ, sub sloganul „Fapte, nu vorbe”.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene (PSD), a fost condamnat în aprilie 2022 la 8 ani și 4 luni de închisoare într-un dosar de corupție. Decizia Tribunalului Neamț - pronunțată după patru ani de procese - nu este definitivă.

Pedeapsa dispusă de instanță este cu executare pentru trafic de influență și interzicerea unor drepturi, printre care ocuparea, exercitarea și dreptul de a fi ales în funcții publice.

Ionel Arsene a fost acuzat că ar fi primit 100.000 de euro mită pentru a interveni pe lângă Agenția Națională de Integritate.

Ionel Arsene este și președinte al PSD Neamț, începând din 2013. El este unul dintre baronii locali ai PSD și era considerat mâna dreaptă a fostului lider al PSD Liviu Dragnea.