Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu Zona Zoster, astfel că va participa doar de la distanță la Summitul Bucureşti 9 (B9), programat vineri și găzduit în România de preşedinții Klaus Iohannis şi Andrzej Duda, conform Reuters, care citează un oficial al alianței nord-atlantice.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Secretarul general își va respecta programul planificat pentru Germania și România de la distanță, mai degrabă, decât în ​​persoană. A fost diagnosticat cu Zona Zoster, care poate apărea după COVID-19, și lucrează de acasă”, a declarat pentru Reuters oficialul NATO.

Ulterior, NATO a transmis un comunicat de presă în care a precizat că secretarul general Jens Stoltenberg va participa online la Summitul Bucureşti 9 (B9), fără alte detalii.

Stoltenberg fusese confirmat cu COVID-19 la jumătatea lunii mai. El a avut simptome ușoare și a lucrat de acasă, spunea atunci un purtător de cuvânt al NATO.

Stoltenberg urma să se întâlnească joi cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin și să participe vineri la Summitul Bucureşti 9 (B9).

După încheierea Summitului B9, secretarul general al alianţei nord-atlantice urma să susțină o conferinţă de presă comună cu şeful statului român şi cu omologul său polonez. De asemenea, el urma să aibă discuţii bilaterale cu preşedintele României, cu preşedintele Poloniei şi cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak, potrivit unui comunicat al NATO.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.