Membrii Asociaţiei Logs Grup de Inițiative Sociale, care se ocupă cu ajutorarea migranţilor şi a refugiaţilor, au fost nevoiţi să se mute, marţi, din sediul pe care l-au închiriat săptămâna trecută aproape de centrul Timişoarei, după ce au fost ameninţaţi cu moartea şi atacaţi cu pietre de către vecinii de etnie romă, relatează news.ro și Tion.ro. Membrii asociației au chemat jandarmii pentru a supraveghea mutarea.

Membrii asociației Logs din Timișoara au fost amenințați și atacați de veciniFoto: Captura video Youtube - Tion

Membrii Asociaţia Logs Grup de Inițiative Sociale au fost nevoiți să cheme jandarmii pentru a supraveghea mutarea din sediul pe care îl închiriaseră săptămâna trecută, unde voiau să deschidă un centru pentru refugiații din Ucraina și altor categorii sociale.

Aceștia nu se simțeau în siguranță după ce au fost amenințați cu moarte și atacaţi cu pietre de vecinii de etnie romă.

  • „Nu am reuşit să facem faţă lipsei de siguranţă pe care eu şi colegii mei am întâlnit-o. Ameninţările au fost în special împotriva mea, pentru că eu sunt preşedintele acestei asociaţii, şi am încercat să vorbesc cu vecinii, să îi îmbunăm, să găsim o soluţie de compromis. Iniţial au spus că va fi ok şi după aceea ne-am trezit cu geamurile spate, pietre aruncate după noi, cu ameninţări cu moartea şi tot tacâmul. Iar faptul că securitatea noastră nu a putut fi garantată de forţele de ordine, adică noi am sunat la 112, am depus şi o plângere penală, noi am primit şi în următoarele zile telefoane de ameninţare cu moartea.
  • E o luptă pe care noi nu putem să o purtăm, noi suntem asistenţi sociali şi nu ar trebui să fie lupta noastră. Asta e lupta oraşului şi până la urmă a legii. Această mafie ar trebui cumva îngenuncheată. Noi înţelegem puterea pe care o avem ca ONG. Noi ştim să anunţăm presa, să facem comunicate de presă, dar gândiţi-va câţi oameni s-au confruntat cu situaţia asta şi nu au avut puterea noastră şi asta pe noi ne îngrozeşte”, a declarat Flavius Ilioni Loga, preşedintele Asociaţiei Logs.

Asociația Logs a notificat autoriățile locale

Membrii Asociaţiei urmează să revină în zilele viitoare pentru a-şi lua şi restul lucrurilor care nu au putut fi transportate acum cu maşinile. Până atunci, au lăsat pe clădire şi steagul Logs.

  • „Am notificat toate autorităţile, Primăria, cancelaria primarului, pe cei de la Prefectură şi am depus o plângere penală. Noi avem foarte mult de lucru. Noi suntem 16 angajaţi, lucrăm cu peste 1.000 de refugiaţi din Ucraina şi din alte ţări. Suntem foarte ocupaţi, suntem în căutarea unei case, sperăm cu nişte vecini mai primitori de data asta.
  • Noi am depus o plângere penală la care suntem foarte hotărâţi să nu renunţăm pentru că persoana care ne-a ameninţat cu moartea a încercat să ne facă rău, să ne lovească, să ne ucidă, merită să fie adusă în faţă justiţiei”, a adăugat Flavius Ilioni Loga.

Asociaţia a făcut plângere la Poliţie, iar poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere.

"În data de 03 iunie a.c., în jurul orei 09:10, poliţiştii Secţiei 1 Timişoara au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie de 64 de ani ar fi aruncat cu pietre şi sticle înspre un imobil de pe strada C.D. Loga din Timişoara, distrugând două geamuri. Poliţiştii efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere”, au transmis reprezentanţii IPJ Timiş.

Asociația Logs a închirat casa pentru a face un centru pentru refugiați

Potrivit Tion.ro, la începutul lunii iunie, reprezentanții asociației LOGS Grup de Inițiative Sociale au închiriat un imobil pe bulevardul C.D. Loga din Timișoara pentru a deschide acolo un centru comunitar destinat refugiaților din Ucraina, dar și altor categorii sociale.

În 2 iunie, atunci când au mers să ducă mobilă și echipament pentru centru, voluntarii au fost însă atacați de vecinii de etnie romă.

Aceștia erau nemulțumiți că proprietara casei nu a vrut să le-o vândă și a decis să o închirieze, apoi a plecat din țară.

Primarul Timișoarei condamnă „modul de lucru al mafiei imobiliare”

Într-o postare pe Facebook, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, condamnă acțiunile de intimidare a membrilor Asociației Logs și cere autorităților să îi tragă la răspundere pe cei vinovați.

  • „Condamn cu fermitate acțiunile de intimidare la care au fost supuși în ultimele două zile voluntarii LOGS, chiar în casa pe care au închiriat-o pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina. Este o veste proastă pentru întreaga comunitate că voluntarii LOGS au renunțat la spațiu și au părăsit clădirea.
  • Este scandalos că încă o dată agresorii au câștig de cauză. Aici nu vorbim de un incident izolat, ci de un mod de lucru al mafiei imobiliare care se folosește de astfel de practici pentru a-i elimina pe cei care le stau în cale.
  • Intimidarea vecinilor, așa cum s-a întâmplat și în cazul celor de la LOGS este de fapt, intimidarea statului român. Nu putem permite acest lucru.
  • Cer Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne să intervină ferm în identificarea și tragerea la răspundere a celor vinovați. Cer de asemenea să se elaboreze un protocol pentru o reacție fermă și imediată a Poliției în astfel de cazuri, pentru asigurarea protecției și siguranței celor amenințați. În niciun moment nu trebuie să planeze dubiul asupra organelor statului, că inacțiunea lor sau procedurile greoaie de reacție ar putea încuraja astfel de strategii infracționale”, a spus Dominic Fritz.

Edilul Timișoarei a mai spus că va propune Consiliul Local să găsească o soluție pentru un spațiu în care voluntarii asociației să deschidă un centru pentru refugiații din Ucraina.

  • „Primăria Timișoara a fost unul din inițiatorii campaniei Timișoara pentru Ucraina și are o colaborare de încredere cu LOGS Grup de Inițiative Sociale. Voi propune Consiliului Local acordarea unui spațiu voluntarilor LOGS pentru ca aceștia să își poată desfășura în continuare importanta lor activitate”, a adăugat primarul Timșoarei.

Mafia imobiliară din Timișoara

Presa din Banat a relatat în ultimii ani despre modul de operare a mafiei imobiliare din TImișoara, amintind de sute de clădiri istorice din centrul Timișoarei care au fost retrocedate.

Cele mai multe clădire au ajuns în posesia unor clanuri de romi din Timișoara, clanul Cârpaci deținând peste 140 de clădiri, inclusiv spitale.

Clanurile achiziționau un apartament dintr-o clădire, iar apoi amenințau familiile din imobil să-și vândă apartamentele cu prețuri mai mici.

De asemenea, potrivit presei locale, clanurile erau ajutate și de funcționarii primăriei, care le ziceau cine sunt moștenitorii cărora urmau să le fie retrocedate imobilele istorice.

În 2017, foștii primari Nicolae Robu și Gheorghe Ciuhandu au fost puși sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.

Cei doi alături de mai mulți funcționari din primărie, ar fi vândut ilegal și la prețuri modice, aproximativ 1000 de imobile naționalizate, majoritatea aflate în centrul istoric al orașului de pe Bega.