Deputatul USR Cristina Prună spune că a ajuns să plătească tarif social la energie electrică, astfel că până în martie 2023 are un preț plafonat la 0,68 lei/kWh, și critică "măsurile haotice și fără sens" luate de guvern pentru a ajuta oamenii în criza facturilor la energie.

Factura la energieFoto: Agerpres

De la 1 aprilie 2022 a intrat în vigoare plafonarea bazată pe consumul de energie de anul trecut.

Prună scrie, pe Facebook, cum a ajuns să plătească tarif social la energie electrică, spunând că ea a consumat anul trecut sub 100 kWh/lună.

  • "Ce credeți? Primesc până în luna martie 2023 un preț plafonat la 0,68 lei/kWh. Un deputat în Parlamentul României primeşte preț subvenționat de statul român.
  • Această aberație este doar vârful icebergului. O persoană cu venituri modeste, dar care se încălzeşte consumând energie electrică nu va beneficia de sprijin pentru că depăşeşte limita de consum pentru care prețul e plafonat.
  • Noi am propus reducerea TVA-ului la 5% şi eliminarea unor tarife din factură. Aceste măsuri se aplicau pentru toată lumea în mod nediscriminatoriu.
  • Aici am ajuns. Mi-au dat tarif social la factura de energie. Nici măcar nu pot renunța el", a scris deputata USR.

Ea spune că măsurile luate pentru a ajuta oamenii în criza facturilor la energie au fost de la început haotice și fără sens.

  • "În decembrie 2021, ministrul energiei venea să ne spună la televizor cum facturile nu cresc, iar pe partea cealaltă oamenii primeau facturi de 2-3 ori mai mari.
  • Apoi au modificat din nou măsurile, iar în lunile februarie şi martie 2022 cei care s-au încadrat în consumurile stabilite de stat au primit plafonare şi compensare, cei care nu s-au încadrat nu au primit nimic.
  • Merită spus că toate aceste măsuri sunt finanțate pe banii furnizorilor de energie care ar fi urmat să primească diferența între prețul din factură și cel real. În realitate, au primit undeva la 30% din sumele solicitate. Practic până acum statul a făcut politică socială pe bani privați.
  • Să nu credem că nu se lasă fără urmări. Din ce în ce mai mulți furnizori ies de pe piață, iar asta va duce la alte creşteri de preț. Sigur, suportate din bugetul de stat: adică tot banii noştri!", adaugă ea.

Schema de ajutor la facturile de energie și gaze naturale a intrat în vigoare de la 1 aprilie.

Măsurile de sprijin la electricitate: Impactul total este de 9,16 miliarde de lei

  • La electricitate pentru clienții casnici s-a stabilit introducerea unui tarif social 0,68 lei per kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kilowați. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest timp de consum.
  • Alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kw vor beneficia de tariful de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat de guvern la 3,62 miliarde de lei.
  • Pentru clienții non-casnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, locașuri de cult, ONG-uri etc va fi un tarif unic de 1 leu per kilowatt cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin pentru aceste categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei.
  • pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%. În total impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este la electricitate de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.

Măsurile de sprijin la gaze naturale: Impactul total estimat este de 5,3 miliarde de lei

  • Clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi (mc) la gaze naturale vor beneficia de un tarif de 0,31 lei per kilowatt. Impact estimat - 2,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului.
  • Pentru consumatorii non-casnici (IMM-uri, spitale, școli, grădinițe, primării etc) costul gazului natural va fi de 0,37 lei per kilowatt.
  • Marii consumatori vor beneficia de scheme separate. Impact estimat - 2.5 miliarde de lei până la sfârșitul anului
  • Impactul total estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei.

Conform Guvernului, măsurile pentru un an, atât pentru energia electrică, dar si pentru gaze naturale vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde de lei până la finele anului 2022.