Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi atenționează pe românii care intenţionează să tranziteze Macedonia de Nord, având ca destinaţie Grecia, că în perioada sezonului estival se preconizează timpi mari de aşteptare la punctele de frontieră Bogorodica-Evzoni, Medzitlija-Niki şi Dojran-Doirani.

Autostradă în GreciaFoto: Captura YouTube

Românii sunt sfătuiți să se asigure că dețin suficient combustibil, apă și alimente.

Informații privind fluxul de la punctele de frontieră ale Republicii Macedonia de Nord sunt oferite de camerele video disponibile aici: http://www.roads.org.mk/315/video-kameri.

Pentru detalii privind condițiile de intrare în Grecia, se recomandă consultarea paginii web a MAE: https://www.mae.ro/node/51914.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Skopje: +38923228058, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Macedonia de Nord: +38970239980.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://skopje.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Fără certificat verde COVID. Condițiile de intrare în Grecia

  • Pentru intrarea în Grecia, începând cu 1 mai 2022 a fost eliminată obligativitatea prezentării unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare după COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de proveniență;
  • Accesul în toate spațiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane fără a mai fi necesară prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic: certificat european de vaccinare, dovada trecerii prin boală, rezultatul unui test PCR sau rapid antigen. Măsura se aplică până la data de 1 iunie 2022, urmând să fie anunțate noi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Începând din 1 iunie, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie în spațiile interioare din Grecia.

Măsura de relaxare parțială a măsurilor anti-COVID se aplică în mod diferențiat, astfel:

  • Rămâne obligatorie purtarea măștii (tip FFP-2, N95 sau mască dublă – textilă/chirurgicală) în unitățile medicale de orice tip (spitale, policlinici, centre de recoltare, laboratoare etc), centrele de asistență pentru bătrâni și persoane cu dizabilități, precum și în celelalte structuri cu specific similar;
  • Masca (tip FFP-2, N95 sau dublă – textilă/chirurgicală) va fi purtată în toate mijloacele de transport public urban (metrou, tramvai, trenul urban ISAP, autobuze și troleibuze), pentru care nu se eliberează bilete cu locuri numerotate și în interiorul cărora pot fi aglomerări de persoane;
  • În mijloacele de transport public interurban, unde locurile pasagerilor sunt numerotate, respectiv pentru aeronave nu va fi necesară folosirea măștii;
  • Pasagerii din taxi vor purta în continuare mască de protecție tip FFP-2, N95 sau dublă- textilă/chirurgicală;
  • Masca (tip FFP-2, N95 sau dublă – textilă/chirurgicală) rămâne obligatorie pentru pasagerii tuturor mijloacelor de transport maritime.