Luni, la „Referendum”, Mihai Rădulescu îşi provoacă invitaţii şi publicul să-şi spună opiniile vizavi de proiectul de lege ce vizează scăderea vârstei de vot. Tot pe 6 iunie, de la 21.00, se analizează în platoul TVR 1 noile legi ale securităţii naţionale.

Sondaj ReferendumFoto: Hotnews

A intrat în dezbatere parlamentară un proiect de lege pentru reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani. Ideea exista în spaţiul public românesc de ani buni şi se încadrează într-un curent european tot mai puternic, ce a dat deja rezultate în câteva ţări. Bunăoară, luna trecută, Belgia a redus la 16 ani vârsta de vot în alegerile pentru Parlamentul European, pentru toți tinerii europeni rezidenți în țară. Franţa, care deţine preşedinţia UE, susţine şi ea ideea, mai ales că aceasta este una dintre cele peste 300 de propuneri adoptate recent de „Conferința pentru viitorul Europei”.

„La noi, proiectul a primit deja aviz negativ într-o comisie parlamentară. Care sunt motivele respingerii şi cum se poziţionează în general politicienii, aflăm la ’Referendum’. Vedem şi ce spun tinerii aflaţi la originea iniţiativei, dar şi psihologii. Sunt sau nu pregătiţi adolescenţii să voteze de la 16 ani? Dacă se declară gata de vot, de ce pe cei mai mulţi îi... doare în cot? Pentru că, se ştie bine, tinerii nu prea se înghesuie la urne”, ne introduce Mihai Rădulescu în subiectul ediţiei din 6 iunie.

Răspunsuri posibile aflăm luni seară, de la ora 22.00, în emisiunea „Referendum” de la TVR 1.

Prima parte a ediţiei abordează, însă, o altă controversă publică. De fapt, un adevărat scandal, iscat în jurul noilor legi ale securităţii naţionale. Publicația G4media.ro a prezentat o serie de propuneri legislative care ar urma să acorde puteri sporite principalelor instituții secrete din România, SRI şi SIE. Societatea civilă a reacţionat cu un val de critici, reclamând că acestea sunt incompatibile cu democrația și aduc aminte de perioada neagră a comunismului.

„Care sunt principalele prevederi din aceste proiecte? De ce nu sunt asumate şi dezbătute transparent? Care sunt riscurile pentru societate, dacă vor rămâne în această formă? De ce e nevoie de o nouă legislaţie în materie de securitate?” îşi întreabă realizatorul şi moderatorul Mihai Rădulescu publicul şi invitaţii la „Referendum”, tot luni, de la ora 21.00.

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea referitor la meditaţiile oferite de profesori elevilor de la clasă, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.