Ministrul Mediului, Tanczos Barna, contrazice ONG-urile care spun că România pierde, în fiecare oră, peste 3 hectare de pădure și susține că "au apus vremurile cu defrişări masive în care a dispărut pădurea de pe versanţi", nemaiexistând asemenea tăieri în România.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Mediului a declarat, duminică, la Digi 24, că asemenea fapte nu se mai produc deoarece a fost înăsprită legislaţia.

  • “Pot să afirm fără să exagerez că acele vremuri cu defrişările masive unde au dispărut versanţi sau pădurea de pe versanţi, acolo unde zeci, sute de hectare au fost tăiate ilegal, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în ţară.
  • Am rugat şi ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă ilegală pe zeci de hectare sau sute de hectare.
  • Asemenea fapte nu se mai comit pentru că măsurile luate de Parlament, legislaţia înăsprită, pedepsele majorate, incriminarea acestor tăieri şi introducerea SUMAL II au stopat un fenomen care a generalizat sau a caracterizat România acum cinci sau zece ani”, a susținut ministrul Mediului.

El a recunoscut că mai există tăieri ilegale, dar că acestea au loc în zonele unde se exploatează legal:

  • “Într-adevăr, există în continuare tăieri ilegale, dar ele sunt în zonele unde se exploatează legal şi de unde hoţii mai încearcă să suplimenteze cantităţile tăiate şi se transportă pe drumurile publice. Multe dintre aceste fapte sunt prinse.
  • Sunt peste 20.000 de controale desfăşurate anual de organele de anchetă, Poliţia şi Garda Forestieră, şi au fost dublate practic contravenţiile, au fost dublate şi sancţiunile penale, cel puţin în dosarele întocmite de Garda Forestieră”, a mai afirmat Tanczos Barna.

Întrebat dacă se poate face o comparaţie cu ce se întâmpla în 2019, atunci când trei hectare de pădure dispăreau în fiecare oră, potrivit ONG-urilor, ministrul Mediului a spus că “este o analiză aberantă pentru că acolo unde se taie ei, se şi plantează":

  • "Este o analiză greşită, se ia în calcul doar suprafaţa tăiată şi nu se ia în calcul suprafaţa plantată şi creşterea anuală.
  • Suprafaţa plantată este cel puţin egală cu suprafaţa tăiată, masa lemnoasă care creşte în pădurile României este mai mare decât cea exploatată şi procentul mic faţă de celelalte state membre de teren forestier sau suprafaţa acoperită cu păduri provine din judeţele sau este cauzat de judeţele unde nu există practic pădure”.