Preşedintele Klaus Iohannis a primit sâmbătă Premiul European „Carol al IV-lea” al Asociaţiei Germanilor Sudeţi, ceremonia fiind organizată la Hof, în Germania.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Potrivit Administrației prezidențiale, Asociația Germanilor Sudeți a decis în anul 2020 să îi acorde acest premiu președintelui Klaus Iohannis „ca o recunoaștere a meritelor sale în ceea ce privește înțelegerea și cooperarea dintre popoarele și țările Europei Centrale". Ceremonia nu a putut fi organizată atunci, din cauza pandemiei de COVID, fiind reprogramată pentru 4 iunie 2022, dată la care se sărbătorește și Ziua Germanilor Sudeți.

El a susținut un discurs în limba germană.

Premiul poartă numele lui Carol al IV-lea, împărat german și rege al Boemiei (1316-1378), și are, conform organizatorilor, scopul de „a încuraja o ordine justă a popoarelor și statelor din Europa Centrală”.

Este acordat anual personalităților și organizațiilor din viața politică, religioasă sau cea economică, cu merite deosebite în favoarea înțelegerii și cooperării popoarelor și statelor Europei Centrale, precizează Administrația prezidențială.