Mii de credincioşi sunt aşteptaţi sâmbătă, la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, pentru a participa la pelerinajul de Rusaliile Catolice, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, transmite Agerpres.

Mulţi dintre pelerini au pornit pe jos de la distanţe foarte mari, alţii au folosit bicicleta, trenul, autobuzele sau maşinile personale, pentru a ajunge la Şumuleu Ciuc, acolo unde va avea loc liturghia festivă din sâmbăta Rusaliilor.
Sunt așteptați sute de mii de pelerini
Este pentru prima dată, în ultimii doi ani, când procesiunea se desfăşoară fără restricţiile impuse de pandemia de COVID-19, autorităţile preconizând că numărul pelerinilor va fi de câteva sute de mii, mai mare decât de obicei, întrucât oamenii îşi doresc să revină aici pentru a se ruga Fecioarei Maria.
În acest an, aproximativ două mii de pelerini din Ungaria au sosit la Miercurea Ciuc cu un tren special, pus la dispoziţie cu această ocazie de căile ferate maghiare şi a cărui circulaţie a fost oprită în ultimii doi ani, din cauza pandemiei.
De asemenea, peste 200 de persoane au venit la Şumuleu Ciuc călare, pelerinajul ecvestru ajungând la a cincea ediţie şi la el alăturându-se, la fel ca şi anul trecut, secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungariei, Potápi Árpád János.
Acesta a adus cu el, la Şumuleu Ciuc, aşa cum a făcut şi în 2021, panglici cu rugăciunile celor care, din diferite motive, nu au putut veni la pelerinaj.
Obiceiul a fost instituit în anul 2020, când evenimentul a fost anulat şi comunităţile de maghiari au trimis la locul pelerinajului, în acest fel, rugăciunile şi dorinţele lor către Fecioara Maria.
Slujbă oficiată de Udvardy György, arhiepiscop mitropolit de Veszprem
Mulţi dintre credincioşi se opresc mai întâi la Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, respectând tradiţia de secole, alţii merg direct la altarul în aer liber, de la care va fi oficiată Liturghia de Rusalii.
Potrivit programului făcut public de Ordinul Franciscan din Trasilvania, organizator al evenimentului, steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, va porni în procesiune către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, la ora 10:30, din faţa bisericii, fiind condus de un sobor de preoţi, dar şi de cei mai merituoşi tineri ai Colegiului catolic din oraş.
Slujba religioasă de hram va începe la ora 12:30 şi va fi oficiată de monseniorul Udvardy György, arhiepiscop mitropolit de Veszprem, Ungaria, acesta fiind şi singurul invitat al evenimentului.
Fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos și vicepremierul ungar Semjen Zsolt, printre participanți
În premieră, credincioşii care vor participa la marele pelerinaj şi care nu cunosc limba maghiară vor avea acces la traducerea lecturilor din timpul slujbei şi a tradiţionalei predici de la finalul liturghiei. Traducerea se va face simultan, în căşti, iar decizia a fost luată de Ordinul Franciscanilor după ce mai mulţi oameni şi-au exprimat această dorinţă.
Potrivit rectorului Bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo, motto-ul din acest an al pelerinajului este "Pace şi bine", care este şi motto-ul Ordinului Franciscanilor, pacea şi binele fiind daruri de care fiecare are nevoie, după o perioadă de pandemie şi în contextul războiului aflat în vecinătate.
La pelerinajul de Rusalii nu se trimit invitaţii şi nu se rostesc discursuri politice, pentru a nu se da alte conotaţii evenimentului, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor susţinând că oricine este bine-venit, dar numai în calitate de pelerin.
La eveniment va participa, în calitate de persoană privată, şi fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, acesta fiind o prezenţă obişnuită, în ultimii ani, la pelerinajul de Rusalii, precum şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.