Primarul din Ştefăneştii de Jos (Ilfov), Ionel Robert Ştefan, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de DIICOT pentru viol, loviri şi alte violenţe şi influenţarea declaraţiilor, fiind acuzat că, alături de mai mulți bărbați, ar fi violat o fată de 12 ani, care a rămas însărcinată şi apoi a născut.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ionel Robert Ştefan este acuzat de viol în formă continuată, iar alături de el au fost trimise în judecată alte şase persoane acuzate de trafic de minori, viol, loviri şi alte violenţe și influenţarea declaraţiilor. De asemenea, DIICOT l-a trimis în judecată și pe fiul primarului, pentru deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, după ce la percheziții procurorii au găsit în camera acestuia 7,25 grame de canabis, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Conform DIICOT, primarul și celelalte șase persoane trimise în judecată pentru aceleași infracțiuni au traficat şi exploatat sexual în mod constant, în perioada 2017-2018, o fată care avea atunci 12 ani.

Procurorii spun că la sfârșitul anului 2017, profitând de starea de vădită vulnerabilitate generată de vârsta fragedă și de lipsa educației, prin crearea aparenței unei relații sentimentale (metoda „Loverboy”), unul dintre inculpați ar fi recrutat o fată de 12 ani. Acesta a întreținut relații sexuale cu fata și, ulterior, a amenințat-o că le va spune părinților ce s-a întâmplat. De asemenea, bărbatul ar fi lovit-o pe fată, pentru a o determina să facă tot ceea îi solicita (de exemplu, să se întâlnească cu el doar la solicitarea lui, să nu spună poliției adevărul după ce a rămas însărcinată, să-și mintă părinții cu privire la relația lor). În plus, fata ar fi fost constrânsă de către acesta, prin amenințări și acte de violență, să întrețină relații sexuale cu alți doi inculpați.

Potrivit DIICOT, în iunie 2018, după ce fata a fost înregistrată audio-video în timp ce recunoștea că și-a început viața sexuală, un alt inculpat a recrutat-o pe fată (în vârstă de 13 ani) pentru a o exploata sexual. În acest scop, ea a fost atrasă în locuința folosită de inculpat sub diferite pretexte (desfășurarea unor activități de menaj contracost, organizarea unei petreceri sau vânzarea de obiecte vestimentare). Prin amenințări cu divulgarea către părinți a conținutul înregistrărilor audio-video și prin întrebuințarea de violențe, inculpatul a constrâns-o pe fată să întrețină relații sexuale cu alți doi inculpați, mai afirmă procurorii.

"În vederea îngreunării anchetei penale și împiedicării tragerii la răspundere penala a autorilor, suspecții au întreprins demersuri constând în influențarea declarațiilor persoanei vătămate în fața organelor judiciare prin oferirea de foloase patrimoniale și exercitarea de amenințări asupra familiei minorei, pentru ca persoana vătămată să dea declarații mincinoase cu privire la identitatea adevăraților autori ai infracțiunii de viol.

De asemenea, doi dintre suspecți au exercitat în mod repetat acte de violență asupra martorului denunțător (ce au necesitat 3-4 zile, respectiv 11-12 zile de îngrijiri medicale) în scopul împiedicării sesizării organelor judiciare, pentru ca acesta să nu dea declarații și să nu prezinte probe în cauza penală", mai spune DIICOT.

Dosarul a fost trimis Tribunalului București.

Primarul Ionel Robert Ştefan (ales din partea PNL) a fost reţinut în iunie 2021 pentru viol, însă un procuror de la Parchetul Judecătoriei Buftea a decis atunci ca el să fie cercetat în libertate. Ancheta a fost preluată apoi de DIICOT, iar primarul a fost reținut din nou, în luna februarie a acestui an, iar apoi a primit mandat de arestare preventivă.

Ștefan Ionel Robert este primar PNL al localității Ștefăneștii de Jos din anul 2016. La alegerile din 2020, el a câștigat un nou mandat. Pe site-ul primăriei, el figurează în continuare ca fiind primar al comunei Ștefăneștii de Jos.

Primarul Ionel Robert Ștefan este și protagonistul unui incident în secția de votare la alegerile locale din septembrie 2020, potrivit Libertatea. Primarul apărea într-o fotografie stând cu mâinile în șold și fără mască la gură, iar lângă el ara un bărbat întins pe jos.

Primarul Robert Ionel Ștefan l-ar fi apucat de gât și l-ar fi lovit bărbatul aflat în secția de votare, susțineau mai mulți martori prezenți în secția de votare, contactați de Libertatea.

Poliția Ilfov a spus atunci că a existat o ceartă între primar și cetățeanul venit să voteze. “Nu avem informații că primarul l-ar fi lovit pe acel cetățean. Persoana respectivă a avut o discuție contradictorie cu primarul în urma căreia cetățeanului i s-a făcut rău”, au spus reprezentanții poliției pentru Libertatea.