Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pronunțat miercuri o nouă decizie de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, la cinci luni și jumătate de la o primă decizie de excludere, pe care CSM nu a motivat-o până acum, deși termenul legal era de 20 de zile. Prin urmare, Danileț nu a putut să o conteste în instanță, iar în tot acest timp el este suspendat, nefiind plătit. "Mă gândesc inclusiv să vin în fața CSM și să fac greva foamei", afirmă judecătorul.

Cristi DaniletFoto: Arhiva personala

Pentru prima decizie de excludere din magistratură, luată în decembrie, Secția de judecători a CSM îi impută lui Danileț „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”, pentru două filmulețe postate pe TikTok.

Cea de a doua decizie a CSM este motivată prin încălcarea interdicției de a face parte din formațiuni politice. Lui Danileț i se impută calitatea de membru în două ONG-uri care ar face politică - VeDem Just și Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).

  • ”M-au acuzat că fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat”, se apără Danileț.

Secția pentru judecători a CSM a admis astfel acţiunile disciplinare declanșate împotriva lui Danileț de către Inspecţia Judiciară, condusă de Lucian Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri, care este acuzată că a devenit un instrument de persecutare a magistraților incomozi. Majoritatea procurorilor și judecătorilor care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD sau care s-au adresat Curții Europene de Justiție s-au ales cu cercetări disciplinare.

Cine sunt judecătorii care au decis excluderea lui Danileț din magistratură

Ambele decizii de excludere din magistratură a judecătorului au fost luate de Secția de judecători a CSM cu 5 voturi la 4.

Din Secția de judecători fac parte:

  • Bogdan Mateescu
  • Lia Savonea, Simona Marcu, Marian Budă
  • Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina
  • Andrea Chiș și Mihai Bălan

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Marian Budă și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. Adică de majoritatea anti-reformistă din CSM.

Și prima decizie de excludere din magistratură a judecătorului a fost luată tot cu 5 voturi la 4, de către Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț. Între timp, Ghena s-a pensionat, fiind înlocuită de Marian Budă.

"Mă gândesc să vin în fața CSM să fac greva foamei"

Din luna decembrie a anului trecut, Danileț - considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD - este suspendat din magistratură - i-au fost luate dosarele pe care le judeca la Tribunalul Cluj și nu mai primește salariu.

El se plânge că nu a putut contesta decizia din decembrie de excludere din magistratură pentru că nu a primit motivarea acesteia. Conform legii, CSM trebuie să motiveze decizia și să i-o comunice în termen de 20 de zile, dar au trecut mai bine de cinci luni și nu s-a întâmplat asta.

Astfel, Danileț a putut ataca în instanță doar decizia de suspendare a sa și a pierdut procesul, în prima instanță. A atacat sentința Curții de Apel Alba Iulia, iar în 8 iunie este fixat termen la Înalta Curte de Casație și Justiție.

  • "Până și arestaților li se verifică măsura, la 30 de zile. Eu sunt tratat mai rău decât un arestat.
  • Sunt fără nicio sursă de venit de aproape 6 luni, pentru că CSM încalcă legea, nemotivând prima decizie de excludere. Asta înseamnă că nu am putut comunica soluția la Înalta Curte, iar în tot acest timp sunt suspendat.
  • Mă gândesc inclusiv la varianta de a veni să fac greva foamei în fața CSM, până când voi avea motivată deciziile de excludere. Într-o asemenea situație, dacă ești slab de înger ori te sinucizi, ori îți dai demisia", a declarat Cristi Danileț pentru HotNews.ro.

Ce spune CSM

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții CSM au susținut că prima decizie de excludere din magistratură a lui Danileț a fost motivată și "este în curs de semnare": "Au existat și opinii separate, care au trebuit motivate. Acum decizia este motivată, este în curs de semnare la membri și urmează să îi fie comunicată".

CITEȘTE ȘI: