Prinţul Charles de Wales, aflat într-o nouă vizită în ţara noastră, vizitează miercuri seară centrul pentru refugiaţi ucraineni organizat de autorităţile române la Romexpo.

Prinţul Charles în RomâniaFoto: Vadim Ghirda / AP - The Associated Press / Profimedia

Alteţa Sa Regală este însoţit de Custodele Coroanei române, Margareta, precizează Agerpres. Ei au fost întâmpinaţi la intrarea în centrul de refugiaţi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Anterior, moştenitorul Coroanei Britanice a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni şi de premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

De asemenea, Prinţul de Wales a avut o întâlnire, la Palatul Elisabeta, cu Majestatea Sa Margareta şi principele Radu.

​Prinţul Charles vizitează centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo (Foto: Vadim Ghirda / AP - The Associated Press / Profimedia)

Prinţul Charles, primit la Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis

Prinţul Charles, aflat miercuri într-o vizită la Bucureşti, a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele României a apreciat dedicarea şi implicarea Alteţei Sale Regale în promovarea biodiversităţii şi a mediului rural românesc, precum şi în activităţi caritabile în ţara noastră, a transmis Administraţia Prezidenţială. Ce mai menționează comunicatul Președinției:

  • „Președintele Klaus Iohannis a transmis felicitări Alteței Sale Regale cu ocazia Jubileului de Platină al Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a și a evocat excelentele relații bilaterale și Parteneriatul Strategic româno-britanic. Președintele României a subliniat rolul de liant al relației bilaterale pe care îl are comunitatea de români din Marea Britanie, bine integrată și având o contribuție pozitivă în sectoarele esențiale ale economiei și ale societății britanice.
  • În ceea ce privește situația gravă de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Președintele Klaus Iohannis l-a informat pe ASR Prințul de Wales despre ajutorul acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni de către România, inclusiv privind coordonarea, prin hub-ul umanitar de la Suceava, a eforturilor de sprijin din partea mai multor state în beneficiul Ucrainei.
  • Președintele României a apreciat dedicarea și implicarea Alteței Sale Regale în promovarea biodiversității și a mediului rural românesc, precum și în activități caritabile în țara noastră. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a discutat cu ASR Prințul de Wales despre soluții pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice și pentru conservarea biodiversității, aplicabile în România, Regatul Unit și la nivel internațional, subliniind angajamentul țării noastre în a atinge obiectivele europene în materie de schimbări climatice.
  • Președintele României a subliniat că finanțarea proiectelor verzi, inclusiv împădurirea terenurilor degradate și reconstrucția de habitate, sunt priorități prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu alocări financiare substanțiale.
  • Președintele Klaus Iohannis și ASR Prințul de Wales au discutat, de asemenea, despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte educaționale privind schimbările climatice, menite a crește gradul de conștientizare, dar și pentru a pregăti tinerele generații pentru locurile de muncă verzi, disponibile pe piața muncii, capabile să genereze creștere economică sustenabilă”.

Prinţul Charles, primit și de premierul Nicolae Ciucă

Moştenitorul coroanei britanice a fost apoi primit de premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

Ulterior, în cursul după-amiezii, Prinţul de Wales s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi cu principele Radu, la Palatul Elisabeta.

Prinţul Charles a mai vizitat Palatul Elisabeta în anii 2011, 2016, 2017 şi 2018, scrie News.ro.

Moştenitorul coroanei britanice este prezent, din 1998 încoace, aproape în fiecare an în ţara noastră, iar în Marea Britanie, Familia Regală a României participă anual la vizite publice sau oficiale.

Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.