Maia Sandu, prima femeie din istoria Republicii Moldova care a ajuns în funcția de șef de stat, împlinește marți 50 de ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Maia Sandu s-a născut în 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești.

Economistă cu studii la Harvard, fost consilier la Banca Mondială

În noiembrie 2020, Maia Sandu a câștigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării și punând capăt mandatului socialistului Igor Dodon, un susținător al regimului de la Kremlin.

Maia Sandu are studii economice și vorbește engleza, rusa și spaniola. Ea are trei diplome de studii economice și administrare publică, dintre care una obținută la Harvard. Între 2010 și 2012, a fost consiliera unuia din directorii executivi ai Băncii Mondiale. A ales însă să părăsească Washingtonul, unde câștiga 10.000 de dolari pe lună și să revină în Moldova.

Implicată în politica de peste Prut din 2012, Sandu a mizat în campania electorală pe o platformă anticorupție, promițând scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană.

Fost ministru al educației între 2012 și 2015, aceasta a introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au provocat proteste de stradă.

Tot Maia Sandu a cerut procuraturii să verifice dacă actele de studii ale fostului său șef, premierul Chiril Gaburici, sunt autentice. După verificări, s-a constatat că actele sunt false, iar Gaburici și-a dat demisia.

Sandu a candidat și la alegerile prezidențiale din 2016, însă a fost învinsă în turul 2 de candidatul pro-rus Igor Dodon, acesta obținând 52,11% din voturi.

La 8 iunie 2019 a fost desemnată premier al Republicii Moldova, dar în aceeași zi Curtea Constituțională i-a invalidat numirea ca fiind neconstituțională, declanșând o criză politică peste Prut. Guvernul acesteia a fost demis prin moțiune de cenzură pe 12 noiembrie 2019.