Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a elogiat sâmbătă, la ceremonia de proclamare a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, desfăşurată la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, evlavia acestei femei sfinte, rugătoare isihastă din secolul al XIV-lea, din vremurile întemeierii Principatului sau Voievodatului Român, relatează Agerpres.

Proclamarea Sfintei Cuvioase Teofana BasarabFoto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Anul acesta, am găsit de cuviinţă să trecem în calendar numele acestei monahii românce, prima cunoscută după nume, pentru că este anul închinat rugăciunii în viaţa Bisericii şi creştinului, dar şi pentru că pomenim trei sfinţi isihaşti, sau sihaştrii, care se rugau neîncetat zi şi noapte: Sfântul Simion Noul Teolog, Grigore Palama, care a trăit tot în secolul al XIV-lea şi, mai târziu, în secolul al XVIII-lea, Sfântul Paisie de la Neamţ, sau Paisie Velicicovschi. În cinstea acestor sfinţi isihaşti, trecem în calendarul Bisericii noastre şi pe această femeie sfântă, rugătoare isihastă din secolul al XIV-lea, din vremurile întemeierii Principatului sau Voievodatului Român”, a arătat PF Daniel în deschiderea evenimentului.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a dat citire Tomosului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române de proclamare a canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, în prezenţa a doi ierarhi invitaţi la ceremonie din Biserica Ortodoxă Bulgară: Mitropolitul Naum de Ruse şi Mitropolit Daniil de Vidin.

Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab va fi prăznuită în fiecare an pe data de 28 octombrie

„Această mare cuvioasă isihastă, vlăstar al Dinastiei Basarabilor, a rămas în memoria vie a Bisericii, în evlavia ierarhilor, a preoţilor, a călugărilor şi a mirenilor ca pildă de smerenie, de răbdare, de înfrânare şi de iubire jertfelnică. (...) Urmând tradiţiei sfinte a Bisericii Ortodoxe Române şi chemând în ajutor harul Preasfintei, celei de o fiinţă de viaţă făcătoare şi nedespărţitei Treimi, hotărâm ca de acum înainte şi în veci Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab să fie numărată între sfinţii bisericii şi să fie pomenită în cântări de laudă în ziua ei de prăznuire, la 28 octombrie în fiecare an”, se arată în document.

Potrivit tomosului, Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab va fi înscrisă în Sinaxar, în cărţile de cult, precum şi în calendarul Biseriici Ortodoxe Române.

„De asemenea, rânduim să se tipărească slujba şi viaţa Sfintei Teofana Basarab, să i se zugrăvească icoana, care să fie primită cu toată evlavia de dreptcredincioşii creştini, iar chipul său să fie zugrăvit la loc potrivit alături de ceilalţi sfinţi în bisericile care se vor ridica din temelie sau se vor zugrăvi de acum înainte. Şi pentru ca evlavia dreptmăritorilor creştini să sporească prin cinstirea şi chemarea în rugăciune a Sfintei Teofana Basarab, mai rânduim ca ea să fie şi ocrotitoarea unor biserici noi sau reînnoite. (...) Acest tomos sinodal de canonizare se proclamă astăzi 21 mai din anul mântuirii 2022, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti”, se mai arată în tomos.