Peste 2,6 milioane de dosare de pensii, din 4,8 milioane de dosare, au fost recalculate, a declarat joi ministrul Muncii, Marius Budăi. Reamintim că România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) o reformă a sistemului de pensii, printr-o nouă lege.

baniFoto: Dreamstime.com

Întrebat, joi, dacă ar putea creşte pensiile mai mici, el a răspuns că această discuţie este neconstituţională.

  • "Această discuţie cu creşterea pensiilor mai mici este o discuţie neconstituţională şi am spus-o de mai multe ori. Noi vorbim de contributivitate şi vorbim de o valoare a punctului de pensie.
  • Se majorează valoarea punctului de pensie, noi acceptăm această discuţie cu majorarea pensiilor în procent, dar pensia se majorează prin valoarea punctului de pensie.
  • Putem face în schimb altceva pentru pensiile mici - ceea ce am făcut în primul pachet social, de la 1.600 până la 2.200 (de lei - n. r.) şi ceea ce facem acum cu acest voucher de 50 de euro o dată la două luni, dar să creştem discreţionar numai pensiile mici nu se poate", a menţionat Marius Budăi, citat de Agerpres.

Ministrul Muncii declara, în luna aprilie, că noua lege a pensiilor şi a asigurărilor sociale va fi adoptată până la finalul acestui an sau cel târziu în primul semestru al anului viitor, aşa cum România și-a asumat prin PNRR.

O nouă formulă de calcul

Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), legea privind pensiile publice ar urma să fie modificată, iar contribuția la pilonul 2 ar urma să crească cu 1%.

Noua lege a pensiilor ar urma să vină și cu o nouă formulă de calcul, bazată pe numărul total de puncte realizat de titular având în vedere principiul contributivității astfel încât cuantumul pensiei să țină cont integral de contribuțiile de asigurări sociale plătite fără să mai intervină alți factori în stabilirea acestuia.

Stagiul complet de cotizare nu va mai fi utilizat în noua formulă de calcul. Acesta va avea un rol determinant doar în stabilirea eligibilității condițiilor categoriei de pensie, fără impact în noua formula de calcul pentru determinarea cuantumului pensiei și nu se va utiliza împărțirea numărului de puncte realizate la un numitor stagiu de cotizare.

Din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziția României prin PNRR, Ministerul Muncii beneficiază de 368,9 milioane de euro, iar o parte ar trebui să fie direcționați pentru reforma fiscală și reforma sistemului de pensii.

Ce prevede PNRR în privința sistemului de pensii:

  • Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive ​​de 25 de ani.
  • Cheltuielile cu pensiile menținute la niveluri similare - nu sunt prevăzute creșteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu.
  • Creșteri țintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.
  • Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.
  • Pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituția.
  • Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă și o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecție este eliminat.
  • Se elimină pensionarea anticipată.
  • Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creșterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime).
  • Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbați cât și la femei cu speranța de viață până în 2035.
  • Sustenabilitate îmbunătățită pentru Pilonul 2, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul și permițând o alocare mai diversificată a activelor pentru a crește investițiile pe piața locală.

(Sursa foto: dreamstime.com)