Veronica Dragalin, procuror-adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei, a trecut preselecția pentru a fi numită la conducerea Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova. Ea a făcut doctoratul în Drept la University of Virginia School of Law.

HotNews.roFoto: Hotnews

Veronica Dragalin a fost promovată de către Comisia specială de preselecție pentru postul de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, după ce miercuri a fost finalizată etapa de interviuri.

Decizia cu privire la rezultatele preselecției candidaților va fi trimisă Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care va finaliza selecția și o va propune spre numire.

Potrivit anunțului Consiliului Superior al Procurorilor din Republica Moldova, pentru șefia Procuraturii Anticorupție de la Chișinău au mai candidat alți trei procurori: Adrian Bordianu, Victor Brînză și Octavian Iachimovschi.

Cine este Veronica Dragalin

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention, scrie agora.md.

Ea este procuror-șef adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei. A făcut doctoratul în Drept la University of Virginia School of Law.

A fost nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală. Vorbește romană, engleză, spaniolă, rusă, germană şi italiană.

Activitatea profesională a Veronicăi Dragalin, conform CV-ului său:

 • Experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale, inclusiv prezentări în fața „grand jury”, rechizitorii, percheziții, interceptări telefonice, instanțe de judecată, acorduri de recunoaștere a vinovăției, audieri de sentință;
 • Experiență în efectuarea anchetelor în cadrul Secției de Corupție Publică și Drepturi Civile, inclusiv corupție, mită, fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției, organizații criminale corupte (RICO);
 • Conducerea, coordonarea și supravegherea urmăririlor și acuzațiilor penale, incluzând:
 • acuzații federale de luare de mită împotriva unui consilier municipal și a unui viceprimar al orașului Los Angeles,
 • acuzații de obstrucționare împotriva altui consilier municipal al orașului Los Angeles;
 • multiple cazuri de abuz de putere împotriva organelor de forță, inclusiv a unui ofițer federal de corecție, a unui anchetator federal poștal, a unui adjunct al șerifului, și amai multor polițiști pentru utilizarea excesivă a forței, trafic de arme, de droguri și alte infracțiuni;
 • Experiență în investigații internaționale, inclusiv pentru încălcarea legii privind corupția în străinătate (FCPA), solicitări conform tratatului de asistență judiciară reciprocă (MLAT), și solicitări de la Interpol;
 • Experiență în instanțe de judecată cu juriu și cu judecător și procese de apel;
 • Instruire și supraveghere a procurorilor începători;
 • Coordonator al grupului de combatere a infracțiunilor motivate de ură, incluzând:
 • conducerea, coordonarea și supravegherea investigațiilor și urmăririlor penale privind infracțiunile motivate de ură;
 • elaborarea și efectuarea, în colaborare cu FBI, a cursurilor de formare și instruire indepartamente de poliție cu privire la cele mai bune practici în procesele de investigație;
 • comunicarea și coordonarea acțiunilor comune cu polițiștii locali, organizațiile civile și cu cetățenii din comunitate.