Mai multe persoane au fost arestate miercuri la Londra și în România în cadrul unei anchete privind un grup infracțional suspectat că aducea femei în Marea Britanie în scopul exploatării sexuale, a anunțat poliția londoneză, potrivit AFP.

Trafic de persoaneFoto: Anan Kaewkhammul / Alamy / Alamy / Profimedia

Anchetatorii britanici au acționat în parteneriat cu poliția națională română și cu agenția de cooperare judiciară Eurojust.

Grupul este acuzat de organizarea traficului de persoane din România către Marea Britanie prin intermediul "anunțurilor postate pe diverse site-uri de escorte" din Londra, au declarat procurorii români.

Acționând din 2012, "suspecții au obținut aproximativ 3 milioane de euro prin exploatarea victimelor, care au fost supuse unor acte de violență împotriva lor sau a familiilor lor", a precizat Parchetul antimafia (DIICOT) într-un comunicat.

Acesta a citat exemplul unei fete de 17 ani "care a întreținut relații sexuale cu unul dintre presupușii infractori, care a făcut o înregistrare video și a folosit-o pentru a o șantaja".

Anchetatorii cred că profiturile au fost apoi spălate prin bănci britanice înainte de a fi plătite în conturi din România în beneficiul unor membri de rang înalt ai grupului infracțional.

În Londra, anchetatorii au arestat doi bărbați și patru femei, cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani, și au confiscat o sabie de samurai, droguri, bani și bunuri de mare valoare în timpul unor percheziții în Kensington și Chelsea, Westminster și Camden.

În plus, două femei, ambele de cetățenie română, au fost găsite în locuințele percheziționate și vor primi sprijin și tratament medical.

În România, șapte bărbați și o femeie au fost arestați. Poliția națională a confiscat patru autoturisme, în valoare de aproximativ 250.000 de euro, și a solicitat confiscarea unor bunuri în valoare totală de 1 milion de euro.

"Din nefericire, acest tip de exploatare încă se întâmplă în Londra", a comentat inspectorul Jim Madden de la Poliția londoneză într-un comunicat.

"După cum arată acest caz, lucrăm îndeaproape cu partenerii naționali și internaționali pentru a face schimb de informații și pentru a identifica și aresta infractorii care profită de pe urma exploatării persoanelor vulnerabile", a adăugat el.