​​Putin nu va accepta o înfrângere în Ucraina și va continua conflictul inclusiv cu Europa printr-un război economic, energetic și informațional. Prin urmare, UE și țările membre trebuie să își regândească economiile, iar NATO trebuie să își schimbe poziția militară, a explicat, la Interviurile PressHUB, Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

Razboi Rusia-UcrainaFoto: Cruxenoir / Alamy / Profimedia Images

Urmează o iarnă complicată și costisitoare. Cât de mult vor rezista țările vestice și, mai ales, cât timp vor fi dispuse să susțină Ucraina?

„Cred că evaluările și ipotezele făcute cu privire la conflictul din Ucraina au fost că va fi limitat în timp. Ceea ce s-ar putea să nu fie cazul. Desigur, există mai multe scenarii cu privire la dezvoltarea viitoare a conflictului. Vedem că, din moment ce Rusia are dificultăți foarte mari în a-și atinge scopurile militare, nu mai zic de țelurile politice din Ucraina, încearcă acum să limiteze cumva planurile lor imediate din Ucraina doar la ocuparea întregului teritoriu din Donbas, respectiv oblasturile Donețk și Lugansk, respectiv oblasturi Zaporojie și Herson. Deci, coridorul terestru spre Crimeea”, a arătat Marek Menkiszak.

Marek Menkiszak a fost membru al grupului operativ UE – Rusia la Institutul UE pentru Studii de Securitate între 2008 și 2009 și a participat la Academia Transatlantică, organizată de German Marshall Fund al Statelor Unite, la Washington, în 2015.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PRESSHUB