Ministerul Justiției a anunțat că a declanșat, luni, o nouă procedură pentru selectarea a încă 11 candidați pentru funcția de procuror european delegat în România. În urma procedurilor anterioare derulate la nivel național au fost delegați 9 procurori pentru Parchetul European condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi.

Laura Codruta KovesiFoto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia

Procurorii care vor să candideze își pot depune candidaturile, în format electronic, până în 1 iunie, inclusiv. Vor susține un interviu în fața comisiei de selecție în perioada 16-17 iunie, rezultatele urmând să fie anunțate în 20 iunie.

Ce este EPPO

Parchetul European (EPPO) - condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi - este responsabil de investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv: frauda, corupţia, spălarea banilor, frauda transfrontalieră în materie de TVA.

EPPO şi-a început activitatea la 1 iunie 2021. Instituţiile şi organismele UE, precum şi autorităţile competente din cele 22 de state membre care au aderat la EPPO trebuie să raporteze către EPPO orice comportament infracţional care afectează bugetul UE. De asemenea, persoanele fizice pot raporta presupuse cazuri de fraudă şi alte infracţiuni.

EPPO anchetează:

  • fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE,
  • fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro),
  • spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE,
  • corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE,
  • participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE.

În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10.000 EUR, EPPO își poate exercita competența, potrivit sursei citate.