Guvernul vrea să garanteze credite acordate tinerelor familii pentru a face nuntă, botez, pentru a-și cumpăra o mașină sau pentru a plăti creșa sau grădinița copilului, printr-un program intitulat "Family Start". Potrivit premierului Nicolae Ciucă, programul urmează să fie adoptat "în scurt timp" de către executiv.

Ziua nuntiiFoto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul spune, într-un mesaj transmis duminică, de "Ziua Internațională a Familiei" și a "Zilei Familiei Române", că, pentru prima dată în istoria României, Guvernul are un minister dedicat familiei, care "să găsească soluțiile cele mai bune pentru copii, tineri și familii la un loc". El amintește despre programul "Sprijin pentru România”, care prevede, printre altele, decontarea procedurilor de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii.

Câți bani ai putea lua prin credite garantate de stat pentru nuntă, botez sau pentru creșa copilului

  • "Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunții, a unui botez sau pentru achiziția unei mașini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în ședință de guvern", a susținut Ciucă.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a explicat, la Antena 3, câți bani vor putea fi luați prin astfel de credite garantate de stat:

  • Credite în cuantum de 10.000 de euro, pentru studenţi, pentru a-şi plăti anumite nevoi personale
  • Credite de 15.000 de euro pentru tinere familii sau pentru tineri, în general, nu neapărat constituţi într-o familie

Firea spune că aceste credite vor putea fi acordate tinerilor pentru plata chiriei, pentru plata creşei, grădiniţei, și afterschool-ului la care merg copiii, dar şi pentru evenimente personale - nuntă sau botez.

  • "Diferenţa dintre aceste credite şi un credit obişnuit de consum, care poate fi contractat acum de la o bancă privată este în primul rând garanţia statului.
  • Nu se cere dovada unor venituri, nu se pune gaj pe o anumită proprietate, deci sunt favorabile tinerilor şi sunt asemenea celor pe care noi le cunoaştem, dar din păcate, doar din literatura de specialitate sau din filme", a precizat Gabriela Firea.

Programul Family Start se va adresa tinerilor cu vârsta între 18 și 45 de ani, până acum nefiind anunțate și condițiile în care vor putea fi accesate aceste credite.