O rețea de trafic de migranți condusă de un român de 28 de ani ar fi dus ilegal în vestul Europei peste 36.000 de sirieni, irakieni sau indieni, reușind să adune câștiguri record, de peste 150 de milioane de euro, conform Poliției Române de Frontieră.

grupare de traficanti de migrantiFoto: Politia de Frontiera

Autoritățile au anunțat, vineri, că poliţişti de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, împreună cu autorităţile austriece, au destructurat o grupare de criminalitate organizată specializată în migrația ilegală.

Coordonatorul grupării este un român în vârstă de 28 de ani, cunoscut cu antecedente penale încă de când era minor.

Potrivit anchetatorilor, în rețea au activat peste 250 de traficanți din Serbia, Ucraina, Estonia, Lituania, Turcia, România și din alte state, majoritatea fiind călăuze care conduceau autovehicule prin zone prestabilite.

Peste 36.000 de migranți traficați în mai puțin de un an și jumătate

În mai puţin de un şi jumătate, gruparea a traficat peste 36.000 de migranți ilegali pe ruta Ungaria-Austria, respectiv Ungaria- Slovacia-Cehia-Austria.

Câștigurile rezultate din traficul de migranți depășesc 150.000.000 de euro, costul unui transfer fiind, în medie, de peste 4.000 euro pentru fiecare migrant.

La percheziţia făcută de poliţiştii de frontieră în Sighet, la unul dintre membrii români ai grupării au fost găsite 27 de autoturisme posibil folosite la transportul migranților pe teritoriul Ungariei și Austriei.

Ancheta a fost începută în luna iulie 2021, când Poliția de Frontieră Maramureș, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Maramureș, a înregistrat un dosar penal pentru trafic de migranți. Anchetatorii au stabilit că mai mulți cetățeni români, desfășoară activități de călăuzire, transport și adăpostire de migranți de origine afro-asiatica pe teritoriul statelor Ungaria și Austria.

Având în vedere că persoanele implicate coordonau întreaga activitate infracțională de pe teritoriul Austriei, aspectele rezultate în documentarea dosarului penal au fost transmise autorităților competente din Austria prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI) și Biroului Atașatului de Interne, conform Poliției de Frontieră.

Cum acționa rețeaua de trafic de migranți

În urma cercetărilor făcute alături de polițiștii austrieci au fost identificate ca făcând parte din grupare mai multe persoane din Republica Moldova, România, Ucraina, Serbia, Estonia, Lituania, Turcia și din alte state. Gruparea era coordonată de un cetăţean român de 28 de ani, cunoscut cu antecedente penale încă de când era minor și urmărit internațional cu mandat de arestare preventivă pentru trafic de migranţi în 3 state, respectiv România, Ungaria şi Austria.

Autorităţile austriece au stabilit că în rețea au activat peste 250 de traficanți, majoritatea călăuze, conducând autovehicule prin zone prestabilite. Numai în Austria au fost reținuți peste 90 de membri ai grupării, într-o cooperare între structuri de poliție ale landurilor Austria Inferioară și Burgenland și autoritățile române, cehe și ungare. Autoritățile din Austria au emis mai multe mandate de arestare preventivă, inclusiv faţă de cetățeni români.

În 4 mai, suspectul principal și coordonatorul grupării a fost reținut de polițiști la Florești, județul Cluj. În 6 mai, a fost depistat de către polițiștii de frontieră în Sighetu Marmației un alt membru al grupării, la care ulterior a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară. La domiciliul acestuia au fost găsite 27 autoturisme despre care există suspiciunea că au fost folosite la transportul migranților pe teritoriul statelor Ungaria și Austria.

Autorităţile austriece au informat că membrii grupării au transferat, în cursul anului 2021 și la începutul anului 2022, peste 36.000 de migranți ilegali pe ruta Ungaria-Austria, respectiv Ungaria-Slovacia-Cehia-Austria.