Președintele Klaus Iohannis a comentat, joi, declarațiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care i-a îndemnat pe români să nu intre în panică din cauza scumpirilor și să bea ceai de tei ca să se liniștească. De asemenea, Iohannis a susținut că de vină pentru inflaţia crescută în România este Vladimir Putin, care a declanșat războiul din Ucraina, insistând că "Guvernul României a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei".

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Probabil că acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult ceai", a afirmat Iohannis, întrebat de jurnaliști despre declarațiile lui Isărescu.

"O singură cauză pentru inflație - războiul lui Putin împtriva Ucrainei"

Iohannis a susținut că de vină pentru inflaţia crescută în România este Vladimir Putin, care a declanșat războiul din Ucraina, insistând că "Guvernul României a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei".

  • "(...) inflaţia, preţurile la energie, asta s-a întâmplat nu pentru că nu şi-a făcut cineva treaba. Vor fi aceste probleme în plan global.
  • Toate acestea au o singură cauză şi ea e războiul lui Putin împtriva Ucrainei.
  • Guvernul României poate să amelioreze impactul acestei crize şi să ajunte consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici.
  • Problemea e una globală. Și în SUA inflaţia se apropie de 10%, şi în ţări din Europa", a afirmat Iohannis.

"Cred că toată lumea va resimţi creșterea prețurilor"

El a mai spus că "trebuie să fim foarte realişti", pentru că "crizele nu se vor termina mâine, iar situaţia se va complica" și "nu e cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice": "Vinovat este Putin care a declanşat acest război împoriva Ucrainei”.

Întrebat cum resimte el efectele creşterii inflaţiei şi dacă cheltuiește mai puţini bani, şeful statului a răspuns:

  • „Eu cred că e o încercare grea prin care trecem.
  • Cred că toată lumea va resimţi creșterea prețurilor. Gândiţi-vă că plătim mai mult pentru benzină, motorină şi trebuie să fim mai atenţi cum cheltuim şi ce cheltuim.
  • Se discută despre anumite compensări la pensii şi salarii, însă trebuie să fim conştienţi de faptul că acest război va crea crize, în perioade de criză e bine să judeci de două ori ce faci şi cum cheltui banii”.

Șeful statului a mai spus că "toată lumea va resimți" creșterea prețurilor:

  • "Este evident că trebuie să fim mai atenți cu ce cheltuim și cum cheltuim.
  • Guvernul lucrează la scheme de compensare, însă trebuie să fim conștienți că acest război va continua să genereaze în continuare crize".

Romania nu mai este pe locul 1 la inflație în UE, avem 7-8 țări înaintea noastră, inclusiv din zona euro, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referindu-se la situația de la final de martie 2022.

Isărescu a spus că, în contextul scumpirilor, "nu ne strică ceva mai multă calmitate": "Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine".