Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei Radu Mazăre, s-a predat marți și a fost dus la penitenciar după ce instanța supremă l-a condamnat la trei ani de închisoare în dosarul de corupție legat de construirea campusului de locuinţe sociale "Henri Coandă". Anterior el a fost dat în urmărire națională după ce polițiștii nu l-au găsit acasă pentru a-l duce la penitenciar.

Alexandru Mazare si Radu Mazare (foto arhiva)Foto: Agerpres

UPDATE Astăzi, 10 mai 2022, având în vedere sentința definitivă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Alexandru Mazăre s-a prezentat la sediul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale. După îndeplinirea formalităților necesare, acesta a fost condus la penitenciar în vederea incarcerării.

Potrivit Poliției Județene Constanţa, polițiștii au mers la locuința lui Alexandru Mazăre pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de trei ani de închisoare, dar nu l-au găsit.

"Acesta nu a fost identificat la adresa de domiciliu, fiind efectuate verificări la reşedinţele şi locurile în care bărbatul s-ar putea afla. Urmează a fi dispuse măsurile legale în continuare. La acest moment, bărbatul a fost dat în urmărire naţională”, a transmis Poliția Județeană Constanţa.

Instanța supremă a decis marți încetarea procesului penal în cazul fostului primar al Constanței Radu Mazăre și a omului de afaceri Avraham Morgenstern în dosarul de corupție legat de construirea campusului de locuinţe sociale "Henri Coandă".

În schimb, Alexandru Mazăre, fratele fostului edil PSD, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Alexandru Mazăre a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei. Instanța a mai dispus confiscarea de la Alexandru Mazăre a sumei de 80.000 de euro și impunerea sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale acestuia până la concurența sumei de 80.000 de euro.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost acuzat de DNA că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" - ca să-l ajute pe acesta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Fostul parlamentar PSD Alexandru Mazăre a fost acuzat de DNA că ar fi primit şi el bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă".

Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Mamaia.

În luna februarie a acestui an, Radu Mazăre a fost condamnat de instanța supremă la 5 ani de închisoare în dosarul "Polaris”, pentru luare de mită și conflict de interese, fiind achitat pentru mai multe infracțiuni. În prima instanță fusese condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare. În același dosar, în care DNA a acuzat un prejudiciu de 200 milioane lei, omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

De asemenea, Mazăre este judecat în mai multe dosare instrumentate de către procurorii DNA.

Reamintim că în 2018 Radu Mazăre a fost dat și el în urmărire națională după ce a fost condamnat definitiv în dosarul retrocedărilor de plaje și a fugit în Madagascar, fiind adus în România în 2019.