O echipă funcționează perfect atunci când colegii au o istorie comună și se cunosc bine - o idee care este arhicunoscută și susținută prin studii și cercetări. Contextul muncii remote sau hybrid a adus schimbări fundamentale în felul în care interacționează oamenii între ei, dinamica echipelor s-a schimbat profund, iar provocarea permanentă a companiilor este să mențină angajații conectați. Unii au reușit, iar angajații lor se numără printre cei mai fericiți și, în consecință, mai productivi. Cum?

"Bineînțeles că dacă vrei o echipă productivă, puternică, eficientă, închegată, soluția este ca membrii echipei să se apropie cât mai mult unii de alții, iar asta se întâmplă atunci când trăiesc împreună experiențe frumoase. Dar, când o echipă nu se cunoaște mai deloc, când de doi ani interacțiunea membrilor unei echipe s-a rezumat la discuții pe zoom, când nu s-au văzut niciodată cu toții și unii nu s-au văzut niciodată față în față, liderii trebuie să aleagă cu mare grijă o strategie care să apropie și să sudeze echipa", a explicat Oana Pascu - fondator Complice.ro- furnizor de experiențe pentru companii și persoane fizice.
Așadar, în anul 2022, când membrii unei echipe nu se cunosc mai deloc între ei, nu mai este o opțiune viabilă să îi urci într-un autocar vineri dimineață via Bran sau Mamaia, să pornești muzica și să te aștepți la atmosfera aceea de liceu, cu glume, veselie și bună dispoziție, așa cum se întâmpla înainte de pandemie. Pentru că atunci pauzele de cafea de la birou, ieșitul la țigară sau chiar împărțitul liftului se traduceau în momente de conectare între colegi.
Așa a apărut și s-a dezvoltat în ultimii ani un concept mai creativ, care combină într-un mod fericit abilitățile membrilor unei echipe cu pasiunile lor, care uneori au ca scop ieșirea din zona de confort pentru a oferi o experiență unică, memorabilă. Mai mult decât atât, noul mod în care se realizează conectarea în echipă presupune micro-interacțiuni, nu neapărat evenimente uriașe, cum erau teambuildingurile pre-pandemie, unde se întâlneau zeci, poate sute de angajați care nu apucau nici măcar să se salute toți în 2-3 zile.
"Când o echipă nu s-a văzut fizic niciodată sau poate prea puțin în ultimii doi ani, o ieșire banală la bere poate deveni ușor bizară. Noi le recomandăm clienților mai degrabă o sesiune de brewing cu echipa de 8-14 persoane în care să realizeze propria lor bere, astfel încât să ajungă să și discute între ei și să lucreze împreună, trăind astfel o experiență memorabilă și potrivită inclusiv pentru cei introvertiți, de exemplu. O petrecere zgomotoasă nu se potrivește în acest moment unei echipe în continuă transformare, cu coechipieri noi. Mai eficient și potrivit ar fi o evadare dintr-un escape room, un atelier de cooking sau, de ce nu, o aterizare de urgență pe un aeroport exotic la manșa unui avion. O experiență virtuală, desigur, dar cu efecte cât se poate de reale și de palpabile în gradul de satisfacție la locul de muncă", spune Oana Pascu.
Activitățile în echipă nu dispar, dar se transformă
Așadar, în era post pandemică, când angajații mizează pe flexibilitatea programului, punerea in practică într-un mod cât mai creativ a conceptelor de "employee experience" și "employer branding" ar trebui să ocupe locul central în viziunea pe termen scurt și lung a liderilor de echipă. Echipele acum au nevoie să fie stimulate creativ, iar liderii trebuie să gândească soluții de retenție a angajaților adaptate noii realitatăți de la locul de muncă.
Se conturează un simț crescut al valorilor și culturii comune, cu un accent sporit pe construirea încrederii și a coeziunii în cadrul echipelor, în special acolo unde angajații interacționează de la distanță, arată o cercetare recentă a Manpower. Angajații, consumatorii și alte părți interesate aleg să se alăture companiilor care pun pe primul loc comunicarea, implicarea socială și interacțiunea cu angajații dincolo de granițele relației clasice, cu accent pe wellbeing și work-life balance, mai arată cercetarea.
Oana Pascul - fondator Complice.ro
Prin urmare, experiențele devin un must have în politica de onboarding și retenție a oricărei companii, iar acestea trebuie să se adreseze în mod egal și creativ tuturor membrilor unei echipe.
"Printre cele mai de atractive experiențe Complice.ro pentru companii în ultimul an se numără programele customizate pe circuitele de driving sau offroad, programele de treasure hunt, picnicurile cu echipa, degustarile private de cafea, atelierele de cooking, plimbările cu mașinuțe preparate pe străzile din București, programele realizate într-un simulator de zbor. Indiferent însă de experiență, abordarea este mereu creativă și inedită, centrată pe angajat, iar rezultatele se văd imediat. Peste 90% dintre cei care au accesat experiențele noastre dedicate angajaților spun că au crescut gradul de satisfacție la locul de muncă, iar acest lucru se traduce prin productivitate ridicată și retenție a angjaților", a mai precizat Oana Pascu.
Chiar dacă asistăm la o reîntoarcere la birou, aceasta va fi treptată, și e puțin probabil ca în viitorul apropiat echipele să se reunească fizic în totalitate. Managerii au nevoie de activități cu echipa, indiferent că își doresc să organizeze o ședință ori un strategy meeting într-o atmosferă creativă, ori să transforme un eveniment de business într-unul inedit, sau să organizeze o ieșire de conectare sau socializare între colegi.
"Pandemia ne-a provocat să găsim astfel de soluții corporate inedite, să gândim programe individuale sau colective de reward, recognition & incentives, să creăm pachete personalizate adaptate contextului și bugetului, să lucrăm aproape cu clienții noștri, astfel încât, împreună, să găsim cele mai eficiente metode de a (re)conecta echipele", adaugă Oana Pascu.
Articol susținut de Complice.ro