Românii nu mai au nevoie de certificat de vaccinare sau de test COVID şi pot intra în Grecia doar cu actul de identitate, a afirmat, joi, ministrul grec al Turismului, Vasilis Kikilias, aflat la Bucureşti. Referindu-se la cozile imense care se formează în fiecare vară la frontieră, oficialul elen a spus că va fi suplimentat personalul din vămi.

Plaja Lefkada GreciaFoto: Hotnews
  • "Aproape am ridicat toate restricţiile legate de pandemie.
  • În acest moment, pentru a veni în Grecia, românii au nevoie doar de bună dispoziţie şi de paşaport, nu mai este nevoie de certificatele digitale, de teste PCR sau rapide, nu este nevoie să fii vaccinat.
  • Românii şi ceilalţi turişti străini au nevoie doar de actul de identitate", a afirmat oficialul elen, într-o conferință de presă.

El a spus că ştie ce probleme apar la graniţă, unde se formează cozi, iar oamenii sunt nevoiţi să aştepte foarte mult, astfel că s-a decis suplimentarea cu 50% a personalului care deserveşte vămile din nord.

  • "Nu spun că nu vor fi deloc cozi şi că nu se va aştepta, dar lucrurile vor sta mult mai bine decât în trecut", a precizat Kikilias, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, turismul şi serviciile conexe reprezintă 25% din PIB-ul Greciei, iar în acest sezon Grecia așteaptă peste un milion de turişti din România.

Cum a reușit Grecia să obțină anul trecut, din turism, dublu față de cât estimase

Anul trecut, Grecia a avut venituri de 10,6 miliarde de euro din turism, dublu faţă de estimări, pentru că autorităţile elene au decis prelungirea sezonului până în septembrie-octombrie, aşa cum va fi şi în acest an.

  • "Avem zone foarte frumoase, de exemplu pentru turism religios, unde oamenii preferă să meargă mai mult în septembrie-octombrie, decât în lunile fierbinţi de vară.
  • De asemenea, în insulele din sud este foarte cald şi în lunile de toamnă", a adăugat reprezentantul Guvernului elen.

La mijlocul lunii trecute, Grecia a anunţat că restricţiile pandemice, precum purtarea măştilor în spaţii interioare şi certificatele COVID-19, vor fi ridicate pe toată perioada turistică estivală, autorităţile urmând să ia în considerare reintroducerea lor în septembrie.

De la 1 mai până la 31 august, nu va mai fi necesară prezentarea certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau de trecere prin boală pentru accesul în spaţii interioare sau deschise, cum ar fi restaurantele. La acea dată, autorităţile luau, de asemenea, în considerare ridicarea cerinţei de prezentare a certificatul digital al UE privind COVID pentru a intra în această ţară. În plus, purtarea măştilor în spaţii interioare nu va mai fi obligatorie de la 1 iunie.