Colonelul Radu Viorel Vrăcioiu, medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti, a fost condamnat definitiv de Curtea Militară de Apel Bucureşti la 2 ani, 5 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare, într-un dosar în care era acuzat de luare de mită şi instigare la luare de mită.

Spitalul Militar BucurestiFoto: Facebook/ Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila

Medicul a devenit celebru după ce i-a reproşat unei paciente că i-a dat o sumă prea mică de bani pentru o intervenţie chirurgicală, spunându-i că pentru 200 de lei nici nu urcă în sala de operaţii, transmite Agerpres.

Curtea Militară de Apel Bucureşti a respins apelul lui Radu Viorel Vrăcioiu şi a menţinut pedeapsa aplicată în iulie 2021 de către Tribunalul Militar Bucureşti, decizia fiind definitivă.

Judecătorii au stabilit ca Radu Viorel Vrăcioiu să stea sub supraveghere 3 ani, perioadă în care este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la una dintre următoarele două entităţi: Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 Bucureşti şi Direcţia Generală şi Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 Bucureşti.

De asemenea, colonelul nu poate exercita funcţia de medic în sistemul public de sănătate pe o durată de 2 ani.

Colonelul Radu Viorel Vrăcioiu a fost trimis în judecată de DNA în martie 2019, pentru luare de mită (două fapte) şi instigare la dare de mită. Pe 29 noiembrie 2018, medicul a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce lua mită 500 de lei de la un bărbat în legătură cu efectuarea unei intervenţii chirurgicale pentru soţia sa.

Medicul a fost denunţat la DNA, după ce acesta i-a reproşat cu două zile în urmă pacientei, înainte de efectuarea operaţiei, faptul că este prea mică suma de 200 lei pe care aceasta intenţiona să i-o dea, spunându-i că pentru aceşti bani nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operaţii.

În aceeaşi zi, Radu Viorel Vrăcioiu a determinat-o pe pacientă să-i ofere şi medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a şi făcut. A intrat în salon şi, deoarece nu-i ajungeau banii, a împrumutat de la o colegă de salon 100 lei, după care a remis întreaga sumă cerută medicului pentru a fi înmânată mai departe anestezistului.

Procurorii nu au putut stabili dacă cei 150 lei au ajuns într-un final la medicul anestezist. Anchetatorii au mai stabilit că, pe data de 28 noiembrie 2018, pentru o intervenţie medicală asemănătoare, Radu Viorel Vrăcioiu a primit de la o altă pacientă suma de 500 lei.