Proiectul de lege care va reglementa stagiul militar voluntar în România și care se referă atât la voluntari în rezervă, cât şi la stagiul militar voluntar va fi gata "în foarte scurt timp", spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Potrivit acestuia, la acest moment ar exista 1.400 de cereri pentru rezervişti voluntari în Armată.

Armata RomanieiFoto: MApN

Dîncu a spus, marți seară, la Digi 24, că miercuri ar urma să fie ultimele discuții pe proiectul de lege privind stagiul militar voluntar, apoi acesta ar urma să fie trimis la avizare.

Potrivit acestuia, la acest moment ar exista 1.400 de cereri pentru rezervişti voluntari în Armată, însă ar exista cereri multe și din partea tinerilor care vor să facă stagiul militar voluntar.

  • "Le deschide şi posibilitatea de o carieră militară acest lucru, dar în condiţii de război, văzând acest grozăvii, oamenii simt nevoia - şi este un lucru foarte bun - să fie pregătiţi pentru orice situaţie.
  • Mâine (miercuri - n.r.) cred că am ultima discuţie şi trimitem proiectul pentru avizare la ceilalţi, am discutat acest proiect şi cu alte categorii din sistemul de ordine publică şi apărare, nu numai noi suntem, dar îl vom supune practic şi avizării altor ministere şi o să-i dăm drumul în foarte scurt timp”, a afirmat Vasile Dîncu.

Cu câr ar urma să fie plătiți voluntarii rezerviști

Potrivit ministrului Apărării, cei care vor merge voluntar să facă pregătire militară, în baza acestui proiect, vor fi remuneraţi şi vor avea toate condiţiile.

În ceea ce privește stagiul voluntar pentru rezerviști, Dîncu a spus că aceștia vor fi plăţiti cu aproximativ 3.000 de lei lunar, în funcție de grad, de studiile pe care le au, de modul în care sunt încadraţi”. În perioada în care sunt chemați la unitate, ei vor primi practic salariul aferent funcției și gradului lor militar, la fel ca militarii în activitate care au funcții similare. În restul timpului, când își continuă activitățile obișnuite, ca civili, ar urma să primească lunar 10% din salariul aferent funcției militare pe care o au ca rezerviști.

Rezerviștii voluntari ar urma să încheie primul contract cu Armata pe o perioadă de 4 ani.