​Sute de credincioși ortodocși participă în această noapte la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din Capitală. Slujba va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba de ÎnviereFoto: basilica.ro

Sute de persoane s-au adunat deja sâmbătă seară la Catedrala Patriarhală din București pentru a participa la slujba de Înviere.

În această noapte, la slujba Învierii Domnului, toţi creștinii ortodocși vor fi chemaţi cu îndemnul „Veniţi să luaţi lumină!”. Credincioșii care vor veni pe Colina Bucuriei de la Patriarhie vor auzi aceste cuvinte rostite de Preafericitul Părinte Daniel - relatează televiziunea Trinitas TV, care și transmite în direct această slujbă.

La miezul nopții, Patriarhul Daniel va oferi credincioșilor Sfânta Lumină adusă astăzi de la Ierusalim.

În continuare, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în lăcașul de cult.

Duminică, în ziua Paștelui, începând cu ora 12:00, credincioșii se vor putea ruga la Vecernia Învierii Domnului, denumită și A doua Înviere, în cadrul căreia va fi citită Evanghelia în mai multe limbi.

Slujbă de Înviere în limba slavonă pentru refugiații din Ucraina la Catedrala Mitropolitană din Iași

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunţat sâmbătă că persoanele refugiate din Ucraina pot participa la Catedrala Mitropolitană din Iaşi la slujba de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina.

„În noaptea de Înviere, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, persoanele refugiate din Ucraina se vor putea bucura de momente de mângâiere duhovnicească prin posibilitatea de a participa la Slujba de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina. Astfel, conform rânduielii, după ce vom primi la miezul nopţii lumina sfântă de la Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, credincioşii ucraineni vor putea participa apoi în incinta Ansamblului Mitropolitan la Slujba de Înviere oficiată în Biserica „Sfântul Gheorghe” - vechea Catedrală Mitropolitană, unde vor sluji părintele Dumitru Popescu, etnic român din Ucraina, şi părintele Vladislav Nedelcu, vorbitor de limbă slavonă şi slujitor la Biserica Talpalari din Iaşi”, a anunţat Vasile Bănescu.

El a adăugat că „după slujbă, aceştia se vor putea bucura de ospitalitatea românească, conform tradiţiei pascale”.

„Dealtfel, în toate cele trei puncte vamale de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor (vămile Sculeni, Stânca Costeşti şi Rădăuţi Prut), unde se asigură în continuare permanenţa în vederea sprijinirii persoanelor refugiate din Ucraina, în perioada pascală vor fi oferite, pe lângă cele de strictă necesitate, şi produse tradiţionale”, a completat Bănescu.