DNA a reacționat joi în scandalul politic reaprins privind achiziția de vaccinuri anti-COVID de către Guvernul Cîțu, spunând că "activitatea de urmărire penală nu se desfăşoară în funcţie de agenda politică, ci urmează paşi legali, riguroşi". Direcția Națională Anticorupție vorbește și despre "încercări de atragere a instituţiei în jocurile politice”.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a reacționat printr-un comunicat de presă la afirmațiile unor politicieni cu privire la acțiunea procurorilor DNA în legătură cu anchetarea achizițiilor de vaccinuri anti-COVID-19

  • ”Dezaprobăm încercările de atragere a instituţiei în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică şi nici indicaţii venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acţioneze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege”, a transmis DNA.

Procurorii spun că ”activitatea de urmărire penală are ca scop aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi nu se desfăşoară în funcţie de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanţiale, ci într-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme şi legi, atât în ceea ce priveşte activităţile procedurale desfăşurate în cauză, cât şi din perspectiva comunicării publice”.

DNA reamintește că în septembrie 2021 s-a autosesizat și a declanșat o anchetă privind achiziția de vaccinuri anti-COIVID, precizând că procurorii sunt obligaţi să respecte prevederile potrivit cărora “procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, iar „în comunicarea publică parchetele trebuie să respecte caracterul nepublic al urmăririi penale.

  • ”Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfăşurare a anchetei penale”, mai arată DNA.

DNA a anunțat în septembrie 2021 că s-a autosesizat și a deschis un dosar penal vizând modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei și până la acel moment. Instituția preciza că urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă („in rem”), pentru abuz în serviciu.

Scandal politic reaprins privind achiziția de vaccinuri anti-COVID

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat recent, la Antena 3, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru 15 milioane de români.

El a acuzat fostul guvern Cîțu că a mai făcut un contract pentru 40 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora ar fi fost de 730 de milioane de euro. Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, fostul vicepremier cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.

Afirmaţiile liderului PSD au stârnit un val de reacţii.

În replică, fostul ministru USR al Sănătăţii Vlad Voiculescu l-a acuzat pe liderul PSD de "prostie”, ”minciună” şi manipulare, afirmând că, în mod voit, Ministerul Sănătăţii a fost exclus din toate procedurile legate de achiziţia de vaccinuri şi de campania de vaccinare.

La rândul său, fostul ministru PNL al Finanţelor Alexandru Nazare a spus că nu a semnat memorandumul la care face referire Ciolacu şi că a cerut o strategie de revânzare a dozelor de vaccin.

Florin Cîțu a comentat și el acuzaţiile aduse de președintele PSD Marcel Ciolacu, privind achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier. Cîțu a spus ironic că ”putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană".