Un grup de contramanifestanți veniți să protesteze față de planul unui grup de extremă dreapta de a arde un Coran în Örebro, în centrul Suediei, a intrat vineri în conflict cu poliția, provocând rănirea a patru polițiști, au anunțat autoritățile, citate de AFP.

Proteste violente in SuediaFoto: captura tv

Poliția a precizat într-un comunicat că "un total de patru polițiști (au fost) răniți - unul dintre ei fiind lovit cu o piatră în cap".

"Un protestatar a fost, de asemenea, rănit după ce a primit o piatră în cap", a precizat poliția..

Este a doua zi consecutivă în care un astfel de incident are loc în marja unui miting al mișcării anti-imigrație și anti-islamice "Linia dură", condusă de danezul-suedez Rasmus Paludan, care organizează în prezent un turneu în Suedia vizând cartierele cu o comunitate musulmană numeroasă.

La fiecare dintre mitingurile sale, cu doar câțiva susținători, el arde un Coran.

În Örebro, demonstrația a avut loc într-un parc din apropierea centrului orașului și nu în zona planificată inițial.

Joi, la sfârșitul după-amiezii, au izbucnit tulburări la Linköping, în urma cărora trei polițiști au fost răniți înainte de a restabili controlul.

"Trăim într-o societate democratică și una dintre cele mai importante sarcini ale poliției este să se asigure că oamenii își pot folosi drepturile protejate de Constituție pentru a demonstra și a-și exprima opiniile", a declarat vineri dimineață șeful poliției naționale.

"Poliția nu are dreptul de a alege cine are acest drept, ci trebuie să intervină întotdeauna dacă acesta este încălcat", a declarat Anders Thornberg într-un comunicat.

Rasmus Paludan a provocat cu regularitate incidente în ultimii ani. În noiembrie 2020, a fost arestat în Franța și expulzat. La scurt timp după aceea, alți cinci activiști au fost arestați în Belgia, fiind acuzați că au vrut să "răspândească ura" prin incendierea unui Coran la Bruxelles.