Războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a prăbușit încrederea românilor în Rusia de la 16-18%, cât a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7,5% în aprilie 2022, potrivit datelor mai multor sondaje de opinie realizate de INSCOP.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

Datele sondajelor de opinie au fost publicate joi de către directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.

Profilul românilor care mai au încredere în Moscova

În ceea ce privește profilul românilor care mai au încredere multă și foarte multă în Rusia, se remarcă procente ceva mai mari de încredere în rândul votanților AUR și al tinerilor (18-29 de ani, în special) care și înainte de război au fost ceva mai expuși la propaganda rusă, precizează directorul INSCOP. Însă, chiar și în rândul acestor categorii, comparativ cu anul trecut, se observă o prăbușire masivă a încrederii în Rusia, spune el.

De exemplu, înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, peste 20% dintre votanții AUR aveau încredere multă și foarte multă în Rusia. După declanșarea invaziei ruse, au rămas aproximativ 14%. Peste 30% dintre tinerii de 18-29 de ani aveau, de asemenea, încredere mare și foarte mare în Rusia. După război au rămas aproximativ 12%.

Conform sursei citate, datele sunt extrase din mai multe sondaje de opinie realizate de INSCOP Research (cele 4 ediții ale sondajului ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat la comandă German Marshal Fund & Strategic Thinking Group, respectiv INSCOP Monitor).