Programul de fertilizare in vitro - prin care cuplurilor infertile le vor fi decontați 4.000 de euro - a fost introdus în planul de măsuri "Sprijin pentru România", ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunțând că în următoarele două-trei luni vor fi făcute primele decontări.

Foto:

România trece printr-o criză demografică fără precedent - anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, iar 1 din 5 familii se confruntă cu infertilitatea, spune Gabriela Firea.

Programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri "Sprijin pentru România", iar în următoarele două-trei luni vor fi făcute primele decontări, cuplurile cu astfel de probleme putând începe procedurile, a anunțat Firea, marți.

Potrivit acesteia, 5.000 de proceduri vor fi gratuite doar în 2022.

Pachetul legislativ care să reglementeze noua propunere de prelungire a programului pentru procedura de fertilizare in vitro este pe circuitul de avizare și va fi realizat în comun de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sănătății, spune Firea.

Conform acesteia, principalele prevederi sunt:

  • Decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei.
  • De acest program pot beneficia femeile cu vârsta între 25 şi 45 de ani. Până acum, se făceau deconturi pentru femeile de până la 40 de ani.
  • S-a eliminat condiţionalitatea privind valoarea AMH, o analiză medicală care putea fi restrictivă pentru multe paciente.
  • Nu sunt condiționate procedurile în sensul numărului acestora, bazându-ne doar pe recomandarea medicală.

Firea susține că acest proiect va intra în foarte scurt timp pe masa Guvernului, pentru aprobare.