Elena Udrea - care a plecat joi din țară înainte ca instanța supremă să o condamne definitiv în dosarul Gala Bute - a fost prinsă în Bulgaria, a anunțat Poliția Română.

Elena UdreaFoto: AGERPRES
  • "În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei", a anunțat Poliția Română.

Conform unor surse oficiale, Udrea a fost prinsă la Kulata, ea îndreptându-se cu mașina spre Grecia. La momentul prinderii, Udrea se afla în mașină cu un bărbat.

În prezent, Udrea se află în custodia Poliției din Kulata.

Potrivit procedurilor, pentru a o aduce în țară România trebuie să declanșeze procedura de extrădare, care poate fi una de durată.

În primă fază, autoritățile române trimit celor din Bulgaria mandatul european de arestare emis pe numele Elenei Udrea, iar o instanță din Bulgaria se pronunțță cu privire la instituirea unei măsuri preventive.

Elena Udrea a plecat din țară, joi, înainte ca instanța supremă să o condamne definitv la 6 ani de inchisoare în dosarul Gala Bute, ea fiind dată în urmărire.

Potrivit Poliției Capitalei, imediat după primirea documentelor de la instanță, în jurul orei 15.30, s-au făcut verificări, stabilindu-se că Elena Udrea a părăsit România în cursul acestei dimineți, înainte de pronunțarea deciziei definitive a instanței supreme. Poliția subliniază că, până astăzi, la momentul pronunțării instanței, nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții pe numele Elenei Udrea.

Instanța supremă a respins, joi contestația în anulare formulată de fostul ministru, în procesul în care a fost apărată de Tudorel Toader. Contestația în anulare la decizia definitivă de condamnare, pronunțată încă din iunie 2018, i-a fost respinsă cu majoritate de către completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare, Elena Udrea a introdus căi extraordinare de atac, profitând de o decizie din noiembrie 2018 a Curții Constituționale privind constituirea nelagală a completurilor de judecată. Important de precizat că CCR a fost sesizată privind nelegalitatea constituirii completurilor de judecată de către premierul de atunci Viorica Dăncilă, în timp ce Tudorel Toader - astăzi avocatul Elenei Udrea - era ministru al Justiției.

Pedepsele în dosarul Gala Bute

Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.

Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea și-a anunțat atunci revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă.

Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de instanța supremă în iunie 2018:

  • Elena Udrea - şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea - trei ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea - un an şi şase luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii - trei ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme - doi ani şi şase luni cu suspendare
  • Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.

Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Dosarul Gala Bute a fost trimis de DNA în instanță în aprilie 2015.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.