Fostul președinte al Federației de Box Rudel Obreja, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată și Elena Udrea, susține că nu se aștepta la decizia instanței și vorbește despre un "ping-pong al presupusei justiţii din ţara asta".

Rudel ObrejaFoto: Agerpres
  • "Cum să mă aştept? E total contrar la ceea ce aşteptam eu, de vreme ce dosare identice, bazate tot pe Hotărârea CCR din 2018 au fost trimise la rejudecare.
  • (...) Nu vi se pare că e prea mult cu acest ping-pong al presupusei justiţii din ţara asta?

Absolut nimic nu am să-mi reproşez, doar mă încearcă o părere de rău că dacă ajungeam la rejudecare - dar probabil că s-a aflat asta - pregătisem surpriză mare. Răsturnam tot dosarul cu făcăturile lor, cu evaziunea fiscală, cu moldovenii ăia... Eram pregătit să răstorn dosarul ăsta foarte tare, dar probabil că s-a aflat şi atuncea asta e!", a declarat Rudel Obreja, la Antena 3.

Instanța supremă a respins, joi, contestația în anulare formulată de Elena Udrea și de celelalte persoane condamnate în dosarul Gala Bute.

Pedepsele în dosarul Gala Bute

  • Elena Udrea - şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea - trei ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea - un an şi şase luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii - trei ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme - doi ani şi şase luni cu suspendare
  • Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.

Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.