Reportaj HotNews.ro

Religia in scolile din Cluj: ”Am auzit ca Dumnezeu sta cu un ochi tot timpul atintit spre Pamant, dar cu celalalt ce face?”

de Ruxandra Hurezean     HotNews.ro
Luni, 10 martie 2008, 21:00 Actualitate | Esenţial


Copii la capela unui liceu clujean
Foto: Hotnews
Dupa cinci ani de religie buchisita din tot felul de manuale, elevii Liceului pedagogic din Cluj au ajuns la o concluzie clara. Ei cred ca Dumnezeu e ceva foarte util. Daca il rogi, poti lua note mari sau “faci la teza”. Din cartile lor nu iese un Dumnezeu crud si iute la minie dar, “daca pacatuiesti, te pedepseste la judecata de apoi si te trimite in iad”, spune Mirela din clasa a V-a. Cit despre cei care nu cred in Dumnezeul lor ortodox, Nicolas crede ca “sint cam nesimtiti”.

“Nu sint prea buna la matematica, adica nu ma pricep la materia asta, dar am citit Psalmul 50 si am luat 9. Eram uimita cit de bine am stiut. Eu zic ca e foarte folositor sa crezi in Dumnezeu. Noua ne place ca facem religie cu doamna, ne invata multe lucruri. Am discutat mai mult despre problemele ce le-am avut in scoala, ca la noi au fost multe avorturi si stiti ca e pacat! Oricum, daca nu esti cuminte Dumnezeu te pedepseste la Judecata de Apoi si poate chiar sa te trimita in Iad!”, explica Daria dintr-a V-a la ce foloseste religia in scoli si Dumnezeul elevilor. Cit despre Dumnezeul care ia scara copilului care vrea sa strice cuibul rindunelelor, desi in cartea lor nu scrie asa ceva, ei cred ca trebuia pedepsit pentru ca rindunelele nu i-au facut nimic.

“Dumnezeu e ceva deosebit”

Pentru Nicolas, un elev de 12 ani, “Dumnezeu e ceva deosebit si trebuie sa te rogi mereu ca sa stea linga tine ca altfel poate vine Satana si te ia. Atunci incepi sa injuri si sa faci prostii si patesti numai rele”. Baiatul merge in fiecare Duminica la biserica, singur. Cind nu poate, recupereaza in timpul saptaminii la capela liceului. Acolo au preot, zilnic dupa un orar stabilit, au slujba, spovedanie sau discutii. Nu stiu cum il cheama pe parinte, dar vin la el sa se spovedeasca sau sa se plinga cind un alt copil ii bate. Parintele ii sfatuieste de fiecare data sa intoarca si celalalt obraz. Apropo de “celalalt”, Nicolas se intreaba: “Am auzit ca Dumnezeu sta cu un ochi tot timpul atintit spre Pamint sa vada ce facem, dar cu celalalt ce face?”

Uite icoana, nu e icoana

In clasa lor sint doi copii de alta religie, unul greco-catolic si celalalt reformat. Ceilalti nu stiu mai nimic despre aceste religii, deocamdata doamna le explica cine a fost Sfintul Ioan Botezatorul, Apostolii, si “multe lucruri despre Maica Domnului”. Copiii care nu sint ortodocsi nu sint obligati sa stea la ore, dar daca stau nu se roaga cu ceilalti sau nu-si fac cruce. “E treaba lor ce fac!”

La Liceul Sanitar Victor Babes nu exista capela dar au o sala speciala unde se face religia. De pe peretii ei au disparut icoanele si crucifixul. “Cind a fost problema cu icoanele, mai demult, unii ziceau ca sa avem icoana, altii nu. La noi in clasa toti am vrut-o, dar cineva a luat-o. Nimeni nu stie cine, ca nu am aflat. De atunci nu mai avem icoana”, ne explica Vasile din clasa a IX-a. Cei care nu impartasesc credinta ortodoxa, sint liberi sa mearga la biblioteca, daca vor. Sau sa ramina in clasa pentru ca pot citi sau pot face ce vor. Pe tabla lor era scrisa cu creta o rugaciune pe care copiii o citeau in asteptarea “profului care-i de treaba” si care le-a spus ca “acei copii care nu cred ca noi, sint liberi sa creda in ce vor”.

300 de profesori de religie la Cluj

La Cluj sint peste 300 de profesori titulari de religie, iar 12 scoli si licee au capele sau paraclisuri proprii. “Toti profesorii titulari au studii de teologie pedagogica. Doar printre suplinitori, si aceasta se intimpla la tara acolo unde sint preotii nostri, dar si ei au studii de teologie. Nu s-a plins nimeni de cum este predata religia la copii, am vazut si noi cazurile acelea de manuale cu erori, si evident, sintem impotriva folosirii lor. Altminteri, Inaltul Bartolomeu, mitropolitul nostru, s-a exprimat de citeva ori in sensul ca ar trebui verificate mai temeinic acele manuale. Mai mult decit atit, am descoperit si am semnalat la timp ca sa fie retrase si texte biblice complet eronate. Noi sintem pentru o atentie sporita la lucrurile acestea”, a precizat pentru Hotnews Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvint al Mitropoliei Clujului.

Ce spun psihologii

„Sunt sute de studii de psihologie scolara care arata ca cei care studiaza Etica nu devin nicidecum mai morali decit cei care nu o studiaza. În cel mai bun caz, ei devin experti în a justifica etic aproape orice, inclusiv faptele abominabile. Vedem cu totii cate lepre cultivate populeaza institutiile. Scurt spus: credinta în anumite valori nu se dobindeste prin discipline obligatorii, eventual  obtinem contrarul ei”, crede psihologul Mircea Miclea despre predarea religiei in scoli.

Dumnezeul-justitiar, o eroare

Profesorul Aurel Codoban  a predat dupa 1990 Istoria religiilor la Universitatea Babes-Bolyai. Domnia sa spune ca in toti anii  in care s-a aflat foarte aproape de sensibilitatea religioasa a descoperit ca “din pacate, practicantii reali ai religiei sint departe de ceea ce reiese din istoria religiei, materialul uman din biserici nu este la nivelul misiunii lui, la fel si cu cei care predau religia in scoli sau fac manualele.

“Insa, precizeaza Codoban, chestiunea este mult mai complexa si nu se reduce la ce ineptii poate sa scrie cineva intr-un manual ci la sistenmul de educatie de la noi. N-ar trebui sa amestecam dimensiunea etica cu cea  culturala, legata de istoria religiilor. Este complet aiurea sa-i inoculezi copilului ideea de Dumnezeau garant al ordinii sociale. Nu este asa si avem pacatul de a-l folosi pe Dumnezeu in toate chestiunile de impotenta umana de care da dovada societatea moderna. Asa s-a nascut ateismul secolului 19, ca reactie la acest tip de Dumnezeu justitiar pe care omul il folosea pentru restabilirea ordini publice. Parerea mea e ca o maniera gresita de a-l impune pe Dumnezeu in mintea copiilor il poate omori de fapt”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5064 vizualizari

 • -4 (10 voturi)    
  iara? (Luni, 10 martie 2008, 23:46)

  kosmin pintilie [anonim]

  iar incepeti? nu v-ati saturat? oricum, pare mai altfel acest articol... parca e mai bine "periat", dar tot acelasi mod "ironic" si "de prost gust" in care voi intelegeti sa faceti anti-campaniei Religia in scoli. Religia e interesanta si frumoasa. ORICE CULT ARE DREPTUL LEGAL SA PREDEA RELIGIA!!! Daca atrageti atentia macar atrageti atentia asupra reformei ...
  • 0 (0 voturi)    
   Optional vs. Obligatoriu (Miercuri, 30 aprilie 2008, 12:04)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui kosmin pintilie

   De acord cu tine, "ORICE CULT ARE DREPTUL LEGAL SA PREDEA RELIGIA". Dar una e sa ai dreptul sa iti predai religia si alta e sa o faci olbigatorie.
   De ce sa predai religia crestin-ortodoxa si nu altceva? De ce nu budhism? De ce nu hinduism? De ce nu confucianism? De ce sa ii impun copilului meu ceva asa de personal prin lege?
   • 0 (0 voturi)    
    De ce nu budism? De ce nu hinduism? etc. (Duminică, 31 august 2008, 22:25)

    gheorghe sălăgian [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    Predarea Religiei creştine în general şi ortodoxe în special, este obligatorie pentru creştinii aceleei religii sau confesiuni. Este foarte normal că în calitate de creştin ortodox, catolic, reformat, etc., ai şi drepturi, dar şi obligaţii. Budismul sau hinduismul sunt religii specifice asiaticilor. Dacă într-o şcoală ar fi 10 budişti şi ar avea profesori de specialitate şi cu pregătire psiho-pedagogică, ca orice profesor din România, ar putea studia şi ei această religie. De exemplu la Şcoala cu clasele I-VIII Avram Iancu din Satu-Mare, fiecare confesiune poate să-şi predea religia proprie, inclusiv cei de confesiune babtistă. Dacă ei ca minoritari beneficiază nestingherit de acest drept, atunci copiii creştinilor ortodocşi, care sunt majoritari să nu aibă acet drept? Religia, dincolo de dogmă, ridică moralitatea elevilor. Nu vedeţi câte nenorociri nu se întâmplă în rândul tinerilor? Dacă ar exita frica de Dumnezeu care este începutul înţelepciunii, situaţia ar fi alta. Mulţi tineri şi-au schimbat viaţa prin faptul că în şcoli studiază religia. Fiţi mai îngăduitori cu această disciplină, că nu este omenească, ci dumnezeiască.
 • -4 (10 voturi)    
  subiectele tendentioase...my 2 cents (Marţi, 11 martie 2008, 0:01)

  mintex [anonim]

  se pare ca subiectele tendentioase de genul
  "cum se preda religia in unele scoli" devine o moda in presa online romaneasca... goana dupa trafic e pe val.
  de exemplu: se gasesc anumite "bube", fapte diverse, chichite, intamplari de altfel regretabile despre cei care sunt mai mult sau mai putin calificati sa predea asa ceva.... si apoi acestea se generalizeaza, articolele cersind in marea lor majoritate concluzii de genul "a fi crestin e echivalent cu a avea un iq mic, a fi inapoiat, incuiat, habotmic" etc

  e ca si cum eu gasesc 3-4 profesoare pe undeva prin tara care predau prost biologia... sau care mai fac si cine stie ce alte prostii demne de stirile de la ora 5, scriu un articol, bag si parerea unor psihologi, sociologi. etc in calitate de "cercetatorii americani, experti in domeniu" si gata verdictul... biologia nu e buna pt elevi... ca uite ce prostii ii invata aia

  bine ar fi ca cei care scriu astfel de articole sa isi precizeze in ele si orientarea (ne)religioasa... sa stim si noi cat de "obiectiv" e jurnalistul respectiv si prin ce prejudecati filtreaza dansul subiectul respectiv....got the point?
 • -4 (8 voturi)    
  Schimbati macazul! (Marţi, 11 martie 2008, 2:18)

  Marian [anonim]

  Acelasi subiect! Nu vedeti ca deja deveniti penibili? Alte subiecte nu se mai gasesc? Penibilii IX....CX..da nu va mai ajunge? Eu personal m'am hotarat: nu mai intru veci aici!!!! Si voi face si anticampanie...fata de acest de site...Sunt 100% ca iar mi se va "taia" replica...dar macar o stiu eu ...
 • +3 (9 voturi)    
  Nu e vina ziaristilor (Marţi, 11 martie 2008, 2:29)

  TLP [anonim]

  @kosmin pintilie
  Nu e vina ziaristilor ca religia e o GLUMA PROASTA.

  @mintex
  Hai sa nu comparam religia cu biologia, da?
  Religia e o "disciplina" in acelasi mod in care astrologia si tarotul sunt "discipline".

  Ce parere ai avea ca o tipa autorizata (Mama Omida, de exemplu) sa vina sa-ti predea fiicei tale descantece in scoli?
  • -3 (5 voturi)    
   baetzel (Marţi, 11 martie 2008, 10:57)

   ferodo [utilizator] i-a raspuns lui TLP

   cine zice ca religia e o gluma proasta?.. mataluta? dar tu cine esti?... poate chiar tu esti o gluma proasta, un ignorant cu 4 clase .. poate ca tu esti unul dintre aceia care crede ca a fi anti-ceva e cool, trendy, ca se poarta... care te face sa te simti deosebit, luminat, mai intelighent si cu motz fata de marea turma crestina inculta si inapoiata... nu'i asa?

   si de ce sa nu comparam religia cu biologia?
   daca dai putin pe discovery vei observa o gramada de "savanti" care se inchina la niste oase si fosile, care cauta ca bezmeticii sfantul lor graal... verigile lipsa... si care nascocesc povesti trasnite in legatura cu ceea ce banuiesc/cred ei ca s-a intamplat in trecut.
   cauta putin pe net "piltdown man", "embryonic recapitulation".... sau www.thetruth.uv.ro

   cat despre gluma de ggradinita cu mama omida... sunt sigur ca te duce mintea la ceva mai pt nivelul urmator... gimnaziul
   • +2 (2 voturi)    
    religie? (Marţi, 11 martie 2008, 12:38)

    ateu [anonim] i-a raspuns lui ferodo

    Documentarele gen discovery sunt adaptate pentru nespecialisti si nu depasesc niciodata un anume nivel. Uneori poti afla unele date mai mult sau mai putin precise dar asta e cam tot. Ateismul nu prea e "trendy" in romania si nici nu a fost candva. Este destul de dificil sa fii altfel din punct de vedere al opiniilor religioase. Cat despre biologie, aia e o stiinta, studiaza VIUL in cazul in care nu ai stiut. Mataluta esti viu, banui, asa ca profiti de pe urma ei de fiecare data cand iei un paracetamol sau o aspirina ca te doare capul sau un antibiotic sa iti treaca bronsita sau pneumonia. Cat despre religie, ce studiaza si aia? Ce dovezi are? La ce se refera? Ce avantaje aduce? In ce consta progresul cunoasterii prin religie?
    Think twice!
    • -2 (2 voturi)    
     ateutz (Marţi, 11 martie 2008, 13:55)

     ferodo [utilizator] i-a raspuns lui ateu

     aha... deci documentarele discovery/ nat.geographic sunt pt cei cu iq mic... adevaratele verigi lipsa se tin ascunse de publicul larg, pt ca acest e prea "prost" si nu le-ar intelege... decat cativa mai "iluminati" au aceasta capacitate... nu muritorii de rand :))

     nu prea ai inteles nimic daca spui ca tu ca ateu nu iti doresti de fapt in sinea ta sa pari trendy prin ateismul tau... dupa acelasi rationament ca al tau nici armani nu e trendy si nu va fi vreodata in romania pt ca au foarte putini asa ceva... asta nu ii impiedica pe cei cativa care poarta armani sa se creada culmea trendyness'ului... deci nu e o chestie cantitate/numar

     biologia studiaza VIUL? dar ce ne facem daca un animal e mort de sute/mii de ani sau disparut... iese automat din domeniul biologiei? il studiem la istorie, chimie? :))

     religia, in cazul de fata studieaza crestinismul... ce este, de unde vine, ce vrea, cu ce se mananca, etc. astfel incat atunci cand iti place sau nu ceva in legatura cu el, sa stii cat de cat despre ce vorbesti

     ateismul cu care vrei tu sa fie inlocuita ce studieaza? ce dovezi are? la ce se refera? ce avantaje aduce? In ce consta progresul cunoasterii prin ateism?... multumesc si eu anticipat

     daca te pasioneaza lectura: www.thetruth.uv.ro
     • +2 (2 voturi)    
      ateism (Marţi, 11 martie 2008, 14:12)

      ateu [anonim] i-a raspuns lui ferodo

      punctual:
      1. documentarele discovery sunt O DISTRACTIE DE DUMINICA. Oameni foarte inteligenti care pot fi avocati sau jurnalisti (deci nu din lumea stiintifica) pot sa se uite seara la un documentar despre ursi polari. Sunt reviste de specialitate, pe care cei care nu au cunostiintele necesare nu le pot intelege. De exemplu pune pe un avocat sa citeasca articole din "physical review A". Va intelege...zero. Nu inseamna ca e idiot ci doar ca nu stie fizica.
      2. Nu imi doresc sa fiu la moda cu orice pret si nu as face asta prin ateism.
      3. Biologia studiaza ceea ce este sau a fost viu, mai precis nu studiaza o masa de lemn sau un procesor.
      4. S-a mai spus ca religia nu e egal cu crestinism. Sunt o multime de alte religii pe lumea asta.
      5. Nu doresc inlocuirea religiei cu ateismul. Ateismul este o observatie simpla a faptului ca religiile teiste nu au baze reale. Cam atat.
     • +2 (2 voturi)    
      pascal (Marţi, 11 martie 2008, 14:21)

      ginel [anonim] i-a raspuns lui ferodo

      Pascal spunea ca daca nu crede nu castiga nimic, in schib daca crede si dumnezeu exista castiga.
      Cam asta e nivelul crestinilor in general, profitul propriu. Oricum majoritatea oameniilor sunt incapabili sa faca ceva bine daca nu exista un bici, ceea ce mi se pare pare foarte nasol.
      Atei de bine de rau aleg sa se comporte moral fara sa existe un satana care vine sa ii ia.
      • 0 (0 voturi)    
       pascal (Marţi, 11 martie 2008, 20:03)

       matei [anonim] i-a raspuns lui ginel

       ca sa spun asa am fost ateu -si la ce mi-a folosit .Crezi tu ca ateismul duce spre o lume mai dreapta?
       Problema scolilor e ca vor sa foloseasca etica crestina in conducerea societatii.Dar sint pe un drum inchis. Motivul real ?
       NU SE STUDIAZA BIBLIA.
       asa ca mai vreti sa-l descoperiti pe Dumnezeu. Lumea nu-l va gasi niciodata in icoane si obiceiuri fara rost.
       Mai bine raspunde-ti la intrebarea de ce ai viata si de ce aici ,pe acest pamint si apoi
       intreabate de ce esti dispus la a face rau .
       Si mai urmeaza .
       Cind o sa ajungi sa-l cauti pe Dumnezeu atunci vei gasi si rapunsuri
     • +1 (1 vot)    
      pascal (Marţi, 11 martie 2008, 14:21)

      ginel [anonim] i-a raspuns lui ferodo

      Pascal spunea ca daca nu crede nu castiga nimic, in schib daca crede si dumnezeu exista castiga.
      Cam asta e nivelul crestinilor in general, profitul propriu. Oricum majoritatea oameniilor sunt incapabili sa faca ceva bine daca nu exista un bici, ceea ce mi se pare pare foarte nasol.
      Atei de bine de rau aleg sa se comporte moral fara sa existe un satana care vine sa ii ia.
  • 0 (0 voturi)    
   Religia şi mama Omida (Duminică, 31 august 2008, 22:33)

   gheorghe sălăgian [anonim] i-a raspuns lui TLP

   Religia creştină este ADEVĂRUL REVELAT, pentru că Hristos este CALEA, ADEVĂRUL ŞI VIAŢA. Dureros dacă pentru tine Hristos este pe picior de egalitate cu mama Omida. Domnul să-ţi lumineze mintea până nu e prea târziu. Cei care sunteţi împotriva Religiei, nu daţi nici o importanţă istoriei. Toţi domnitorii creştini ai acetui popor, au fost oare nişte fraieri? Brâncoveanu şi-a pus capul pe butuc împreună cu cei 4 copii ai săi ca nişte fraieri? Putea să accepte islamismul şi scăpa cu viaţă, dar a murit pentru valorile ORTODIXIEI. El ne va şi judeca după modul cum tratăm problema Religiei.
 • +2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 2:34)

  [anonim]

 • -4 (8 voturi)    
  Dumnezeu este iubitor, dar este si drept (Marţi, 11 martie 2008, 3:10)

  Cezar [anonim]

  Dumnezeu este iubitor, dar este si drept, nu trebuie sa uitam acest lucru. Totusi nu Dumnezeu pedepseste, ci pacatele atrag automat dupa ele pedepsele pe lumea aceasta si pe cealalta. Insa exista posibilitatea de a face pocainta de pacate pentru a nu ajunge la pedeapsa vesnica dupa moarte. Nu este suficient doar sa credem ca sa ne mantuim. Credinta este o conditie necesara pentru mantuire, dar nu suficienta. Trebuie si respectarea poruncilor lui Dumnezeu si a poruncilor Bisericii, care sunt inspirate tot de Dumnezeu. Iar cei care au incalcat poruncile, trebuie sa faca pocainta de pacate. Domnul Cristos si-a inceput predicile publice chiar cu aceste cuvinte: „Faceti pocainta si credeti in Evanghelie” (Mc 1,15). Pe langa credinta, respectarea poruncilor, frecventarea Bisericii si a sfintelor sacramente, mai exista si faptele de milostenie trupeasca si sufleteasca, prin care dovedim iubirea fata de oameni.
  Moartea e o trecere in lumea de dincolo, nu o disparitie. Sunt foarte multe argumente si dovezi ca exista Dumnezeu si viata vesnica dupa moarte, dar nu este loc sa le prezint aici. De altfel, chiar si cuvantul "deces" ("decesus") inseamna, in limba latina, "trecere". Este foarte important sa fim pregaiti oricand pentru aceasta trecere. Pocainta de pacate nu trebuie amanata niciodata, din cel putin doua motive: : in primul rand pentru ca nu se stie clipa decesului, iar cine moare cu sufletul necuratit de pacate nu mai poate avea iertare si ajunge in suferinta vesnica a iadului. Slujbele pentru cei decedati si rugaciunile nu ii pot ajuta decat pe cei care au decedat cu sufletul curatit de pacate. Daca o persoana a decedat cu sufletul necuratit de pacate, atunci nu mai poate fi ajutata. In al doilea rand, de regula, clipa decesului il surprinde pe om dupa cum traieste: daca a trait in viata departe de calea lui Dumnezeu, de obicei tot asa il surprinde clipa decesului: departe de Dumneze, cu sufletul necuratit de pacate.
  Cezar, profesor de cultura civica
  • 0 (0 voturi)    
   o dovada (Luni, 21 aprilie 2008, 14:24)

   hola [anonim] i-a raspuns lui Cezar

   Va rog sa ne dati, daca se poate, macar un argument sau o dovada din cele foarte multe ca exista viata vesnica dupa moarte. Eu inca nu sunt convins. Mai degraba cred ca dupa moarte va fi la fel ca inainte de nastere. Sau ca atunci cand esti in coma sau iti pierzi constienta. E un fel de somn adanc si fara sfarsit. Un mare NIMIC.
 • -6 (8 voturi)    
  Orele de religie in scoli (Marţi, 11 martie 2008, 4:07)

  Cezar [anonim]

  Orele de religie trebuie sa fie obligatorii in scoala pana la sfarsit si ar trebui introduse si in facultati. Sunt necesare si cat mai multe emisiuni religioase la televiziune si radio, deoarece exista un mare gol de informatie religioasa in randul populatiei. E cel putin rusinos - ba chiar foarte grav - ca intr-un popor care se declara crestin in proportie de peste 90% si de 2000 de ani, o mare parte a populatiei nu stie nici macar notiunile elementare de religie crestina. Informatiile crestine trebuie sa fie date in primul rand in familie si in scoala. Numai ca multi parinti nu au cum sa le transmita copiilor notiuni de religie, pentru ca nu le stiu nici ei. Si chiar daca sunt parinti care stiu informatii religioase si le transmit copiilor lor, predarea religiei in scoala tot ar ramane necesara, pentru ca in scoala elevul aprofundeaza ceea ce a invatat acasa de mic. Daca omul nu are aceste informatii de mic, sunt slabe sanse sa caute singur. La fel si un pom, daca a crescut stramb, sunt slabe sanse sa se indrepte mai tarziu.
  Nu numai ca religia trebuie sa fie obligatorie la fel ca orice alta materie, ba chiar este mult mai importanta decat orice alta materie, pentru ca omul trebuie sa cunoasca ceea ce a revelat Dumnezeu. Scopul oricarui om trebuie sa fie mantuirea, dupa cuvintele Domnului Cristos, care a spus sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui. Din orice Biserica am face parte, important este sa fim crestini autentici, nu crestini doar cu numele, crestini de forma, pentru ca nu ne mantuieste faptul ca figuram intr-un registru de botez al unei Biserici sau al alteia. Primul pas pentru a putea fi crestini adevarati este informarea crestina. Si inainte de perioada comunista religia era obligatorie in scoala. Trebuie sa avem in vedere oricand faptul ca noi pe acest pamant suntem calatori. Mentinerea religiei in licee ca materie obligatorie este o necesitate si in acelasi timp este un drept fundamental.
  Cezar, profesor de cultura civica
  • +6 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 9:04)

   [anonim] i-a raspuns lui Cezar

   • -4 (8 voturi)    
    fiecare cu limitele lui (Marţi, 11 martie 2008, 11:02)

    vsergione [utilizator] i-a raspuns lui

    Ce-ar fi ca tu sa ne demostrezi ca ai minte! Fa-i o poza si pune-o pe net. Daca tu reusesti asta, promit ca nu mai comentez!

    De ce statul trebuie sa predea pe post de stiinta o TEORIE? Daca tot pretindem ca invatamantul trebuie sa predea stiinte exacte, atunci eu zic ca si evolutionismul sa fie scos din programa scolara. Daca ai fi binevoit sa citesti mai mult decata Popular Science si National Geographic ai fi vazut si tu cati oameni de stiinta (ne-crestini) combat evolutionismul. E absolut incredibil cat de usor se pune botul numa pt. ca s-a vazut o emisiune pe Discovery.

    Bai tzurlipanilor. Sunteti spalati pe creier de societatea media si acceptati asta cu o bucurie incredibila. Cautati, cititi, scormoniti!!! Si dupa aia mai discutam.

    Cand lectura ta se desfasoara in principiu pe buda, sau cartea de pe noptiera e fie a lui Nietzsche, fie al unui brav urmas al acestuia, te asigur ca vei ajunge mai limitat si mai jos decat stramosii tai (pe care probabil ii dispretuiesti ca ei nu au avut TV).

    Cheers
    • +4 (6 voturi)    
     dragul nostru bizon (Marţi, 11 martie 2008, 14:25)

     ginel [anonim] i-a raspuns lui vsergione

     Pentru teoria aia pe care o preda statul exista fosile.
     Pentru teoria pe care nu o preda statul exista niste mosi acum doua mii de ani care au tras ceva pe nas si au scris o carte.
     Of course e mai simplu sa fii dobitoc decat sa gandesti, dar eu nu vreau ca copii mei sa fie dobitoci.
    • +1 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 16:26)

     [anonim] i-a raspuns lui vsergione

   • 0 (0 voturi)    
    religia nu e un hobby (Sâmbătă, 12 aprilie 2008, 9:34)

    x [anonim] i-a raspuns lui

    TLP, cand ai sa mori, in cosciug pe masa, o sa mai zici ca religia e un hobby?
    • 0 (0 voturi)    
     nu e un hobby, e o arta (Luni, 21 aprilie 2008, 14:28)

     none [anonim] i-a raspuns lui x

     dar tu ai sa mai zici ceva? nu, pentru ca vei fi mort. sau poate vei trai viata vesnica, dar care din pacate nu se deosebeste cu nimic de viata de dinainte de nastere. adica nu exista.
  • +6 (10 voturi)    
   talibanism crestin (Marţi, 11 martie 2008, 9:07)

   ateu [anonim] i-a raspuns lui Cezar

   talibanism crestin
  • 0 (0 voturi)    
   @Cezar (Marţi, 11 martie 2008, 21:39)

   ss3 [anonim] i-a raspuns lui Cezar

   man, fara suparare, dar esti dus cu pluta....rau de tot.
  • 0 (0 voturi)    
   Cezar, profesor de cultura civica (Miercuri, 30 aprilie 2008, 12:09)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Cezar

   Doamne fereste sa fie vreodata cum vrei tu. :)))))
 • -4 (8 voturi)    
  Mai plimb-o! (Marţi, 11 martie 2008, 8:24)

  Geta Umanista [anonim]

  Acest subiect este important doar pentru redactorul de la HotNews, care ni-l baga pe gat zi de zi.
 • +3 (11 voturi)    
  dumnezeu nu este (Marţi, 11 martie 2008, 9:03)

  ateu [anonim]

  dumnezeu nu este iubitor, binevoitor etc. Motivul este cat se poate de simplu: dumnezeu NU ESTE.
  Unor oameni le place sa se autoamageasca si sa creada ca altceva in afara de ei insisi le poate rezolva toate problemele dintr-o lovitura.
  Revenind, da fiecare cult are dreptul sa culeaga prozeliti, sa ii indoctrineze etc. DAR NU IN SISTEMUL PUBLIC DE EDUCATIE si NU PE BANII STATULUI
  Punct
  • -3 (7 voturi)    
   Libertatea de constiinta, vorbe goale pt. atei (Marţi, 11 martie 2008, 10:47)

   vsergione [utilizator] i-a raspuns lui ateu

   Pana una alta, tara in care traiesti are ca si majoritate (50%+1) o populatie crestina, care si-a manifestat de suficiente ori dorinta ca religia sa fie studiata de cater copii sai. Nu incurca intensitatea circului pe care il faceti voi ateii si apostatii cu faptul ca at fi majoritari.

   Ca dumneata esti ateu, te priveste, dar nu incerca sa impui parerea ta de minoritar! Abtine-te (sau macar prefa-te). Nu-ti convine, du-te la minister si cere ca banii tai din impozite sa nu se duca catre profesorii de religie. Vei fi surprins sa vezi ca esti primul la rand.

   Si inca o data, daca tot proclami libertatea de constiinta, atunci daca EU VREAU sa fiu indoctrinat, limitat si mai stiu eu ce alte adjective folositi voi pt. a ne descrie lasa-ma in pace sa fiu asa. Iar copii mei sunt doar ai mei si eu sunt dictez de cresterea lor (nu societatea, nu o mana de minoritari!) . Nu vreau sa ajunga ca ai tai cu 3 divorturi la activ pana 30 de ani si cu ganduri de sinucidere.
  • 0 (0 voturi)    
   Dumnezeu nu este (Sâmbătă, 26 iulie 2008, 16:43)

   gheorghe salagian [anonim] i-a raspuns lui ateu

   Dacă spui că nu există Dumnezeu pentru că nu îl vezi, înseamnă că şi eu pot spune că nu ai minte, pentru că nici aceasta nu se vede. De unde să existe creaţia fără Creator? Apostolul Pavel spune: ,,Cele nevăzute ale lui Dumnnezeu se văd de la facerea lumii, înţelegându-se prin făpturi, adică veşnica Lui putere şi dumnezeire, ca cei ce nu cred să fie fără cuvânt de apărare'' (ROMANI 1,20). Nu ştiu ce vei răspunde la judecată pentru o astfel de părere? Dacă nu crezi, măcar nu-i opri pe alţii.
 • 0 (6 voturi)    
  popimea (Marţi, 11 martie 2008, 9:16)

  ion m. traian [anonim]

  popimea este la nivelul dresura/ Makarenko al pedagogiei, ca sa nu mai vorbim de nivelul cultural-filosofic; se stie ca "moralizarea ucide morala"; greco-catolicii si reformatii nu sunt "de alta religie", sunt de alta confesiune crestina
  • 0 (0 voturi)    
   popimea... (Marţi, 26 august 2008, 23:12)

   gheorghe sălăgian [anonim] i-a raspuns lui ion m. traian

   Nu ştiu ce înţelegi tu prin popime, dar preoţii sunt la un nuvel ridicat de pregătire. Chiar dacă mulţi nu au modul de pedagogie, sunt pedagogi prin excelenţă prin darul care-l au de la Dumnezeu. Moralizarea ridică morala, nu o ucide. Morala creştină îl îndumnezeieşte pe om. Nu vă jucaţi cu cuvinte dumnezeeşti.
 • +1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 9:22)

  [anonim]

 • +4 (10 voturi)    
  punct de vedere (Marţi, 11 martie 2008, 9:31)

  ion [anonim]

  religia nu are ce sa caute in scoli.
 • -3 (7 voturi)    
  etica la naiba (Marţi, 11 martie 2008, 9:31)

  Gica [anonim]

  faptul ca cineva participa la un curs de etica nu inseamna ca va fi o persoana mai etica decat a fost pana atunci - asa este, numai ca reciproca nu e valabila-daca o persoana este privata de posibilitatea de a cunoaste ceva la varsta potrivita atunci cu siguranta va fi o persoana cu reale probleme.
  Toti jmecherii isi dau cu parerea ce si cum ar trebui sa fie - toata lumea a uitat de Republica lui Platon - discipolul lui Socrate spune ca tinerii trebuie sa primeasca exemple pozitive - iar "poetii" (baietzii jmecheri datatori cu parerea) ar trebui scosi din cetate.
  Cunoscatorii stiu dspr ce este vorba.
  Eu nu imi pun copilul in pericolul de a nu isi dezvolta o latura spirituala competenta de dracul eticii lui peste sau a unui fals europeeanism.
 • -4 (8 voturi)    
  Scumpi la tarate si ieftini la faina (Marţi, 11 martie 2008, 10:20)

  Vergilius [anonim]

  Pentru stimabilii atei care se inflameaza cum ca religia se studiaza pe banii statului.
  In primul rand, acest simt civic ar trebui sa se manifeste si in ceea ce priveste famiglia din distributia de energie, unde sumele pe care domniile voastre le platesc in plus sunt de sute de ori mai mari decat bugetul pentru acesti profesori de religie. Este de prost gust sa va inflamati referitor la 10 lei insa sa inchideti ochii la 1000 lei. Daca aveti cojonitos, protestati impotriva chestiilor care chiar capusheaza economia.

  In al doilea rand, daca nu aveti organul de perceptie al lumii duhovnicesti nu inseamna ca aceasta lume nu exista. Este ca si cum orbii ar interzice televiziunea sau pictura doar pentru ca ei nu vad. Era si o povestire foarte interesanta de Wells, "Tara orbilor" parca...
  • +4 (4 voturi)    
   si totusi (Marţi, 11 martie 2008, 10:32)

   ateu [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

   si totusi, poate cineva vede mai bine...
   Latura spirituala, sau duhovniceasca sau cum vrei sa ii spui nu are nimic de-a face cu dumnezeu. Un mare spirit(duh) poti sa spui ca este un geniu, un creator sau cineva care cu imaginatia si creativitatea lui a realizat o opera. Eventual o opera stiintifica, artistica, etc. Totusi, nu are nimic de-a face cu dumnezeu.
   Asta e...
   • -4 (6 voturi)    
    ...iubirea (Marţi, 11 martie 2008, 10:52)

    Vergilius [anonim] i-a raspuns lui ateu

    Nu ma refeream la "spirite luminate" si alte asemenea categorisiri, nu ma refeream la inventatori sau artisti. Sincer, am mari indoieli ca stiinta si arta, in ansamblul lor contemporan, au ceva de-a face cu Dumnezeu.

    Ma refeream la fiorul religios... nu stiu cum sa zic. Cu bucurie zic ca am simtit o data in viata acest fior si o sa-mi ajunga toata viata. O palida comparatie ar fi cu senzatia unui om insetat rau de tot care este pus in fata unui izvor. Dumnezeu exista insa este foarte greu sa poti transmite verbal sau in scris experienta acestui fior... doar printr-o comunicare empatica de exceptie.

    Totusi, trebuie sa dau dreptate unora si sa zic ca educatia religioasa trebuie sa aiba loc in familie in primii 6-7 ani; primul profesor de religie trebuie sa fie mama sau tata. Educatia din scoala poate repara ceva insa daca in primii 7 ani nu s-a construit fundatia... e cam greu sa faci ceva dupa.
    • +2 (6 voturi)    
     deci ce e dumnezeu? (Marţi, 11 martie 2008, 11:19)

     ateu [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

     Inteleg ideea de "fior religios". dar asta e produs si prin meditatie, si prin practici yoga, si prin muzica, si uneori chiar si prin pictura... Eu am trait un fior cand am vazut "floarea soarelui" a lui Van Gogh pe viu...
     Chiar si anumite tehnici de respiratie pot produce o stare de bine (acel "fior")...
     Nu vorbesc de droguri si alte aberatii de genul, care si ele produc sigur niste efecte dar la care daunele sunt mult mai mari decat beneficiile. Deci, tot nu inteleg ce e dumnezeu. Sorry.
     • -4 (4 voturi)    
      Greu... (Marţi, 11 martie 2008, 12:09)

      Vergilius [anonim] i-a raspuns lui ateu

      Stai stai stai... vorbim de doua chestii TOTAL diferite. Este ca si cum ai zice ca poti deveni pictor jucandu-te in Paint sau ca un gurmand ar putea fi vreodata satisfacut de o supa la plic. Fiorul artistic a fost descris ca fiind apropiat de fiorul religios insa... seamana dar nu rasare. Este ca o rosie turceasca: arata la fel insa esenta este zero.

      Tehnicile de respiratie produc efecte fizice, provoaca diverse glande sa secrete tot felul de magarii care pot genera o senzatie de bine insa nu e acelasi lucru. Nici macar nu se compara... fiorul religios nu are nimic fizic in el, nu este auto-indus si nu este replicabil prin metode psihosomatice.

      Dumnezeu nici eu nu stiu CE este insa stiu CINE este pentru ca El a zis: El este Cel Ce este. Daca vrei sa afli Cine este, poti incepe de la urmatorul citat: "Toata creatia este scoala a sufletelor celor cuvantatoare" Sf. Vasile Cel Mare.
      • +3 (3 voturi)    
       ok, atunci, cine este? (Marţi, 11 martie 2008, 13:11)

       ateu [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

       "Eu sunt, deci Eu sunt dumnezeu"... Dar am o problema... si tu esti, asa ca dumnezeu nu e unic. Incercati sa imi spuneti CE/CINE ESTE dumnezeu si nu CE/CINE NU ESTE. Negand tot ce poate fi dar nu este ajungeti la a nu mai fi nimic.
       Putem zice si "Toata natura este scoala spiritelor evoluate"... ideea e aceeasi, calea difera.
       • -4 (4 voturi)    
        mai draga (Marţi, 11 martie 2008, 13:57)

        ferodo [utilizator] i-a raspuns lui ateu

        daca vrei sa intelegi cate ceva despre cine este Dumnezeu citeste un pic aici:
        http://thetruth.uv.ro/_books/_answ_book/Cap_01.html

        n-are rost sa iti explicam ca la copii mici si tu sa te faci ca nu intelegi de fapt ;)
        • +3 (3 voturi)    
         Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 16:34)

         [anonim] i-a raspuns lui ferodo

       • -3 (3 voturi)    
        Definitia definitiei (Marţi, 11 martie 2008, 14:45)

        Vergilius [anonim] i-a raspuns lui ateu

        Dumnezeu nu poate fi definit rational pentru ca nu exista gen proxim si/sau diferenta specifica pentru EL. De aceea a zis ca este Cel Ce este, sincer nu cred ca te astepti la o definitie clasica.
        • +4 (4 voturi)    
         nu definitie (Marţi, 11 martie 2008, 14:58)

         ateu [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

         Nu ma asteptam deloc la o definitie ci la o demonstratie. Voi afirmati "Dumnezeu exista". Eu va rog sa demonstrati. Daca vreti ca afirmatia asta sa fie o axioma atunci trebuie sa fie cat de cat evidenta. Apoi nu uitati ca negarea unor axiome a dus la mari progrese in geometrie de exemplu. De ce nu exista "gen proxim"? Cum demonstrezi non-existenta unui gen proxim? Si daca o poti demonstra atunci prin "prelungire analitica" ajungi la demonstratia inexistentei lui dumnezeu. Uf, cred ca v-am dat de lucru acu...
         • -3 (3 voturi)    
          qed (Marţi, 11 martie 2008, 16:37)

          Vergilius [anonim] i-a raspuns lui ateu

          In fine, spusesesi ca vrei sa ti se spuna cine/ce este, mi se pare ca ceri o definitie.
          Oricum, te astepti la o demonstratie care eventual sa se termine si in qed? Demonstreaza-mi ca cercul este rotund. Teologia nu este stiinta bazata pe axiome, pe plus si minus sau pe cauza-efect, nu se poate construi si invoca o metoda stiintifica de inaintare in viata duhovniceasca.
          Genul proxim al lui Dumnezeu NU se poate demonstra pentru ca acest gen proxim exista insa a fost creat de catre EL insusi. Genul proxim este omul induhovnicit care, prin post si rugaciune, a ajuns la o viata placuta LUI, acest om este dumnezeu pe pamant si fiu al Celui Preainalt, asa cum spune Scriptura. Diferenta specifica este insusi EL pentru ca noi suntem praf si pulbere, iar diferenta de la praf si pulbere la El este insusi EL.

          Sincer, sofismele astea nu ajuta deloc. Mintea omeneasca este pur si simplu neputincioasa si, mai mult, insusi El a spus ca se odihneste in inima curata, nu in mandria uscata a intelectului narcisist.
          • +1 (1 vot)    
           stiinta (Marţi, 11 martie 2008, 17:03)

           ticaloasa [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

           dragule, ia uita-te in dex sa vezi definitia cuv "stiinta" sa te lamuresti macar putin ce inseamna. in alta ordine de idei, d-zeu a fost inventat de oamenii care nu-s in stare sa se bazeze pe propriile puteri si care simt intotdeauna nevoia sa dea vina pe cineva, mai exact oamenii slabi ! sunt de acord ca "ceva" acolo exista, dar in niciun caz ceea ce ne invata majoritatea religiilor.
          • +1 (1 vot)    
           QED (Marţi, 11 martie 2008, 17:06)

           ateu [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

           Sa vedem:
           Atata vreme cat definesti cercul ca punctele de pe o suprafata egal departate de un alt punct numit centru ai o problema, pentru ca nu stii cat de curba e suprafata...
           Atata vreme cat metoda de inaintare in viata "duhovniceasca" nu se poate construi inseamna ca fiecare are dreptul sa isi aleaga propria cale, fie ea si atee.
           Apoi
           Nu inteleg legatura cauzala: adica de ce nu se poate demonstra ceva ce exista pentru ca a fost creat de dumnezeu? Daca am aplica aceasta afirmatie in general atunci ar trebui sa negam toate demonstratiile empirice. (Doar voi spuneti ca tot ce vedem in jur a fost creat). Deci daca totul este creat atunci nu ii putem demonstra existenta ceea ce mi se pare absurd, cand o fotografie poate demonstra existenta unui copac. Daca totusi putem demonstra empiric majoritatea lucrurilor care exista inseamna ca nu au fost create, deci au evoluat in mod natural. Dar atata vreme cat lucrurile care nu au fost create ne duc in mod cauzal la lucruri pe care nu le putem demonstra pur empiric (si anume prin deductii) rezulta ca putem spune ca totul (adica si ceea ce putem demonstra empiric si ceea ce putem deduce) nu a fost creat
           QED
           Vezi, mintea omeneasca e a' naibii' de buna, numa sa o stii folosi....
         • -3 (3 voturi)    
          hahaha (Marţi, 11 martie 2008, 16:39)

          ferodo [utilizator] i-a raspuns lui ateu

          acu te-ai sucit... nu mai vrei definitie vrei demonstratie :))
          tu chiar ai pretentia sa-ti demonstreze cineva aici pe forum ca exista Dumnezeu?... de ce nu demonstrezi tu mai intai ca NU exista si dupa aceea mai vorbim ;)

          normal ca "Dumnezeu exista" este, de la un anumit punct limitat de cunoasterea umana, o axioma... la fel cum e si "Dumnezeu nu exista"... noi recunoastem ca facem (de la un naumit punct) un act de credinta... dar tu cand zici ca NU CREZI... nu faci tot un act de credinta?
          CREZI ca Dumnezeu nu exista, fara sa poti demonstra, pt ca asa vrei tu, indiferent cate dovezi ti s-ar aduce.
          • +1 (1 vot)    
           definitie vs demonstratie (Marţi, 11 martie 2008, 17:14)

           ateu [anonim] i-a raspuns lui ferodo

           Pai pana la urma voi trebuie sa va hotarati. Daca dumnezeu exista puteti sa ii demonstrati existenta. Daca dumnezeu este necesar cuiva, ca de exemplu un concept necesar intr-o teorie atunci trebuie sa fiti capabili sa il definiti. Altfel nu vad cum sa pot sa imi dau seama de utilitatea lui in cadrul unei teorii daca nici macar nu il pot defini.
          • +1 (1 vot)    
           Crestinism = Cretinism ! (Marţi, 11 martie 2008, 18:15)

           Aris [utilizator] i-a raspuns lui ferodo

           Esti batut in cap cu leuca !
           Cum eu ateu trebui sa demonstrez ca exista "dumnezeu" ?!?

           Regula e simpla : Eu spun ca nu exista si nu trebuie sa demostrez !

           Tu spui ca exista "dumnezeu" - asa ca demonstreaza !!! Ce naiba , fa-mi cunostinta cu el daca-l cunosti ... !!!
          • +1 (1 vot)    
           cat despre dovezi (Marţi, 11 martie 2008, 20:07)

           ateu [anonim] i-a raspuns lui ferodo

           da-mi UNA!
        • +3 (3 voturi)    
         Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 16:36)

         [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

         • -2 (2 voturi)    
          huh? (Marţi, 11 martie 2008, 16:50)

          Vergilius [anonim] i-a raspuns lui

          Cum ai ajuns la concluzia ca sunt de acord ca Dumnezeu nu este rational... nu stiu.

          Intortocheate sunt sinapsele omului :)
    • +3 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 16:31)

     [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

    • 0 (0 voturi)    
     normal, fiindca nu exista (Luni, 21 aprilie 2008, 14:34)

     aaa [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

     "Sincer, am mari indoieli ca stiinta si arta, in ansamblul lor contemporan, au ceva de-a face cu Dumnezeu."
     Nici nu stii cata dreptate ai.
   • 0 (0 voturi)    
    Dumnezeu este Duh (Marţi, 2 septembrie 2008, 14:00)

    gheorghe sălăgian [anonim] i-a raspuns lui ateu

    Latura duhovnicească are de-a face tocmai cu Dumnezeu, căci: ,,Dud este Dumnezeu şi cei ce I Se închină, trebuie să I Se închine în Duh şi Adevăr'' (Ioan 4,24) spune Domnul nostru Iisus Hristos. Un mare geniu sau creator este aşa numai cu puterea lui Dumnezeu. Dacă îmi aduci sau îmi dai exemplu de un geniu sau creator care să oprească moartea, voi deveni şi eu ateu, altfel rămân creştin ortodox, cu credinţă în Dumnezeu şi în viaţa de dincolo de moarte, de care vor avea parte şi credincioşii şi ateii. A-L nega pe Dumnezeu, înseamnă a te nega pe tine însuţi. Eu cel puţin cred că numai cu puterea şi voia lui Dumnezeu m-am zămislit şi m-am născut din cei doi părinţi trupeşti: tata şi mama. Fără Dumnezeu suntem morţi, fără El nici nu am fi existat. Cum crezi că lumea asta a apărut numai aşa, fără un creator? Nici vorbă. Te compătimesc foarte mult pentru ideologia ta.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 16:29)

   [anonim] i-a raspuns lui Vergilius

   • -3 (3 voturi)    
    Don Quixote (Marţi, 11 martie 2008, 16:52)

    Vergilius [anonim] i-a raspuns lui

    Credinta nu poate fi logica decat pentru genii. Cu cat se studiaza mai in amanunt lumea inconjuratoare, cu atat devine mai greu sa refuzi existenta Lui insa pentru un amator este foarte greu sa ajungi la credinta prin stiinta.
    Cat despre preferinte... ce sa zic... Don Quixote prefera sa creada ca se afla intr-un palat pe cand cei din jur vedeau o carciuma infecta. Fiecare dupa cum vrea si dupa cum ii da Dumnezeu.
 • +4 (8 voturi)    
  "religia" - in familie ... si la biserica (Marţi, 11 martie 2008, 10:36)

  anton [anonim]

  de cind s-a inceput cu "religia" predata la scoala, am tot asteptat sa se trezeasca cineva sa faca ordine. si cind colo, surpriza de proportii .... daca n-as fi citit reactiile de pe forumuri, n-as fi crezut ca in tara asta sunt atit de mult ignoranti "spirituali" ... ca multi se dau crestini fara sa aiba habar ce inseamna macar, eh, asta se vede si cu ochiul liber. dar atita agresivitate in dorinta de a impune tuturor viziunea proprie, mai ales cind este de o fatarnicie izbitoare, este de-a dreptul de speriat.

  "religie" inseamna viziune asupra vietii, si daca sunt parinti care isi doresc ca copii lor sa fie instruiti in religia crestina, altfel decit prin exemplul propriu, de ce sa doreasca sa impuna aceasta instructie tuturor? iar biserica ortodoxa de ce nu are centre proprii de instructie pentru cei ce o doresc?
  a impune sistemului de invatamint de stat sa faca instructia pe care biserica n-o face este penibil si degradant pentru societate.

  sper ca dezbaterea pe acest subiect sa continue.

  cei care cauta cu adevarat sa urmeze calea crestinismului au mijloace la tot pasul - e plina tara de biserici si manastiri pentru indrumare. a invata la scoala ca Dumnezeu una, Dumnezeu alta, mai ales la virste fragede, nu e decit o poveste intre atitea altele. a fi cinstit, drept, smerit nu se invata din carti, si fatarnicia, oportunismul, minciuna nici atit. parintii care sunt atit de porniti pe "religia" la scoala, ar trebui sa-si puna intrebari serioase in legatura cu ce valori transmit ei insasi copiilor lor.
  • -4 (6 voturi)    
   mai (Marţi, 11 martie 2008, 11:23)

   ferodo [utilizator] i-a raspuns lui anton

   expresiile tale de genul "copii instruiti in rel crestina"... "impuna instructie tuturor" "centre proprii de instructie" suna cam de'a dreptul peste stangul in ureche.... dupa tine, parca ii antreneaza pe bietii copii niste osama cu centura neagra pt olimpiada de talibanism

   dupa mine la ora de religie ar trebui sa fie ca cea de dirigentie, prezenta neobligatorie... si sa se citeasca si comenteze capitole din biblie... fara manuale si alte prostii
   crezi bine... nu crezi iarasi bine... nu te obliga nimeni... dar totusi ai habar cu ce se mananca si nu scoti porumbei pe gura

   pana la urma a avea cat de cat habar cu ce se mananca crestinismul tine de bun simt si cultura generala intr-o tara cu o istorie crestina de 2000 ani... in aceasta tara care se vrea crestina daca s-ar face vreo testare ceva f putini ar lua nota de trecere... ceea ce e f trist
   • +3 (3 voturi)    
    Omul l-a inventat pe dumnezeu. E clar. (Marţi, 11 martie 2008, 13:34)

    Ce o fost primu Ou' sau gaina? [anonim] i-a raspuns lui ferodo

    mai Ferodo tu de ce nu iti bagi degetele in priza?
    Iti spun eu pentru ca daca nu te-o invatat la scoala te-o invatat parintii chestia asta.
    In final nu faci chestia asta de frica si sigur ai incredere in ce te-au invatat aia apropiati tie.
    Nu este o pe care o simti tu, frica nu tine de bunu tau simt ci e o chestie invatata.

    Exact la fel e si cu religia.
    In principiu ii sperii pe bietii copii ca ii ia dracu daca nu fac aia, aia si aia ...
    Din pacate religia crestina (asa zis a dragostei) are ca principal instrument de convingere FRICA !!! da josnica FRICA.
    Prin asta isi tine practicantii in frau prin FfRICA.

    Abureala asta de dogma religioasa e cu atat mai eficienta cu cat le speli creeru la aia mici mai de timpuriu si le inoculezi FRICA in sange mai devreme.

    Si tie iti e frica de te faci pe tine! Te mai mocsoleaza ca Isus te vede, e problema ta crezi ce vrei.
    • -4 (4 voturi)    
     ateutz.... (Marţi, 11 martie 2008, 15:41)

     ferodo [utilizator] i-a raspuns lui Ce o fost primu Ou' sau gaina?

     daca omul a inventat pe Dumnezeu, atunci pe OM cine la "inventat"? s-a inventat singur intr-o joi? viata a aparut asa din piatra seaca la intamplare acum sute de milioane de ani nu?... cred ca iti trebuie de 10 ori mai multa credinta sa crezi o asa poveste nemuritoare

     cu mcchickenu e simplu, prima a fost gaina care a creat'o Dumnezeu... dupa aceea aceasta a facut oua si s-a inmultit...
     cauta si tu pe net sa vezi daca stiinta moderna are in anul 2008 un raspuns cat de cat de bun simt la aceasta intrebare..... o sa ramai surprins

     ma dar tu tot ce stii te-a invatat cineva?... tu n-ai invatat nimic de unu singur? ... se cam vede asta :D
     si tu chiar ai ascultat orbeste tot ce ti-au spus parintii si profesorii? tu de mic copil erai un mic robotzel? :))
     ce e asa o crima in ai spune unui copil sa nu minta, sa nu fure, sa nu ucida, sa isi iubeasca parintii?... unde oi vedea tu atata frica si o asa tragedie nu stiu

     si pana la urma frica isi are si ea rostul ei pe lumea asta... daca am fi toti asa fara nici o frica si iluminati ca maria ta, toate legile ar deveni inutile... nimeni nu ar mai respecta nimic si nici un fel de societate nu ar mai fi posibila
     • +2 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 16:41)

      [anonim] i-a raspuns lui ferodo

   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 16:39)

    [anonim] i-a raspuns lui ferodo

    • 0 (0 voturi)    
     educatie (Marţi, 11 martie 2008, 17:22)

     ateu [anonim] i-a raspuns lui

     cum te pot vota? Pai asta e intr-adevar problema educatiei la noi... Elevii nu invata sa GANDEASCA... ci doar informatii brute... uneori si pentru ca profesorii si-au cam pierdut aceasta nobila indeletnicire...
  • +3 (5 voturi)    
   din motive de banii (Marţi, 11 martie 2008, 14:28)

   ginel [anonim] i-a raspuns lui anton

   BOR prefera ca ministerul educatiei sa dea banii pentru dresatul oilor de maine. E mai ieftin asa.
  • 0 (0 voturi)    
   releigia în centre... (Marţi, 26 august 2008, 23:20)

   gheorghe sălăgian [anonim] i-a raspuns lui anton

   Ştiu că doreşti ca religia să fie predată în Biserică sau în centre organizate de Biserică. Nu uita că 40 de ani ateismul a fost propagat în primul rând în şcoli, apoi în armată, nu în centre de ateism. Dacă eşti ateu cautăţi asemenea centre care să te instruiască astfel. Cred că şi creştinii merită să-L cunoască pe Hristos din şcoală, cum şi ateismul a fost predat prima dată în şcoală. Dacă te-ai teme de puterea lui Dumnezeu, altfel ai gândi. Nu crezi, dar ai s-o cunoşti când îţi va fi prea târziu.
 • +5 (7 voturi)    
  evolutie (Marţi, 11 martie 2008, 11:44)

  ateu [anonim]

  Religia nu mai are un sens in lumea moderna. Ca istorie e simpatica, dar atunci religia crestina sa fie comentata la fel cum se comenteaza in manualele de istorie zeii olimpului sau zeii mesopotamiei. Nu stiu cine crede ca religia crestina predata la nivel de dogma bisericeasca si ca "unic adevar" ajuta la ceva. Eu sigur nu. In rest, ma bucur ca in romania sunt oameni cu inclinatii spirituale, chiar daca deocamdata destul de naive. Asta e, pana la urma si ei vor evolua, vor nu vor...
  • 0 (0 voturi)    
   Religia şi lumea modernă (Marţi, 26 august 2008, 23:32)

   gheorghe sălăgian [anonim] i-a raspuns lui ateu

   Tocmai în lumea modernă religia are cel mai mare sens. Modernismul îl îndepărtează pe om de Dumnezeu. Cai istorie, ea este istoria mântuirii neamului omenesc. Nu poate fi pusă în egalitate cu zeii Olimpului, Mesopotamiei sau alţi zei care în realitate nu au existat. Singurul popor adevărat până la Hristos care la cunoscut în parte pe Dumnezeu, a fost poporul evreu, iar de al Hristos Îl cunoaştem pe Dumnezeu Cel Unul în fiinţă şi în trei Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Care nu poate fi comparat cu nici o altă zeitate. Pentru unul ca tine, religia creştină nu te ajută de loc pentru că nu crezi în Hristos, dar pentru cei care cred, 87% de creştini ortodocşi români, Hristos este prezent în inima lor.
 • +4 (4 voturi)    
  Religia = consum de resurse inutil (Marţi, 11 martie 2008, 13:09)

  Horea [anonim]

  Pe cand or termina preotii astia de construit toate bisericile care sug bani de la populatie si contribuabili, nivelul de trai va creste iar bisericile vor deveni la fel de goale ca in vest.
  • -2 (4 voturi)    
   Piei satana ! (Marţi, 11 martie 2008, 13:21)

   Lui Horea [anonim] i-a raspuns lui Horea

   Ai sa putrezesti in iad ateule !
   O sa-ti moara familia !
   Nu glumi cu vorbele astea .... Mare blestem pe capul tau ai acum.....
   Nu se stie daca mai apuci ziua de maine.....
   Mi-e mila de toti care ponegresc pe Dumnezeu...
   • +3 (3 voturi)    
    aoleu (Marţi, 11 martie 2008, 13:42)

    ticaloasa [anonim] i-a raspuns lui Lui Horea

    Nu-mi vine sa cred ca mai exista oameni ca tine!!! Am fost socata pur si simplu cand am citit ce i-ai raspuns lui Horea. Ar trebui sa existe legi impotriva astora ca tine !!! Si apropo, si tie o sa-ti moara familia; in caz ca nu stiai. nimic nu-i nemuritor. Si asta nu are nimic de-a face cu d-zeu.
  • 0 (0 voturi)    
   Este religia consum de energie? (Joi, 7 august 2008, 23:29)

   gheorghe sălăgian [anonim] i-a raspuns lui Horea

   Religia este consum de energie foarte util. Pentru tot ceea ce face omul în viaţă consumă energie. Şi trântorii în trândăveala lor consumă energie. Mare câştig sufletesc are cel ce îşi consumă energia ca să intre în legătură cu Dumnezeu. Preoţii care construiesc biserici, le construiesc nu pentru ei ci pentru generaţiile viitoare de creştini. Ei nu sug bani. Banii cheltuiţi pentru biserici sunt donaţia benevolă a credincioşilor. Ateii nu sunt obligaţi să-şi cheltuie banii la biserică. Aşa că lăsaţi-ne pe cei credincioşi să ne manifestăm credinţa în pace. Nici noi nu judecăm pe atei ce fac cu banii lor. AMIN.
 • -4 (4 voturi)    
  Tuturor ateilor... (Marţi, 11 martie 2008, 13:14)

  Mihai [anonim]

  Nu va place ca exista religie in tara asta? Atunci plecati ! Nu avem nevoie de atei ! Mai sunt tari in lume care poate va primesc.... cu picioarele inainte....
  Romania e o tara ortodoxa si nimeni nu va putea schimba asta .....
  • +3 (3 voturi)    
   tara asta (Marţi, 11 martie 2008, 13:37)

   ateu [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   ateismul nu se limiteaza la tara asta. E mai degraba o forma de iluminare globala, cum era renasterea pe vremuri. Imi place tara asta, cu bune si cu rele, si am de gand sa ma intorc in ea dupa fiecare etapa petrecuta altundeva.
  • +3 (3 voturi)    
   gandesti ca un hitlerist (Marţi, 11 martie 2008, 13:40)

   gandacu [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Mihai draga
   gandesti ca un hitlerist
   lucrurile au sa se schimbe, dar nu o sa mia prinzi tu ziua aia ... totul e supus schimbarii.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 16:43)

   [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   • 0 (0 voturi)    
    Nu calomnia (Joi, 7 august 2008, 22:25)

    GHEORGHE SĂLĂGIAN [anonim] i-a raspuns lui

    Să-i spui unui credincios PUTOARE, este strigător la cer, este crimă curată. Românii sunt îndoctrinaţi marea majoritate în ORTODOXIE, pentru că ORTODOXIA este VIAŢA ÎN HRISTOS.
  • 0 (0 voturi)    
   Ti-am facut ceva? (Vineri, 11 aprilie 2008, 13:43)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Cum adica sa plec?
   Ti-am facut ceva de vrei sa plec? Nu-ti place de mutra mea si ma dai afara?
   Acum, pe bune, de ce vrei sa plec? Pe motiv ca eu nu-mi fac, ca tine, trei cruci cand trec pe langa o biserica?
 • +4 (4 voturi)    
  Ma asteptam la mai mult de la credinciosi (Marţi, 11 martie 2008, 14:03)

  Rebel [anonim]

  Drept sa spun comentariile sunt de prisos. M-au dezamagit persoanele care cred in dumnezeu, care au venit cu argumente prostesti si eu care credeam ca daca merg dumnealor la biserica sunt mai inteligenti, dar vad ca sunt tot o apa si un pamant. Sa ne vedem fiecare de ale noastre necazuri ca e mai bine.
 • +3 (3 voturi)    
  Staul roman (Marţi, 11 martie 2008, 14:24)

  Meow [anonim]

  Dragi bigoti!

  Statul roman e un stat SECULAR!
  >tema pentru acasa: verificati ce inseamna

  Asa scrie in constitutie (da da acea constitutie pe care o respecti cat timp esti cetatean roman)
  Asa ca nu ne mai spuneti voi ce sa facem, ce sa studiem si ce sa credem si daca trebuie neaparat sa plece unii din noi, eu personal nu o sa va duc lipsa.
 • +1 (3 voturi)    
  Dumnezeu e peste tot (Marţi, 11 martie 2008, 14:43)

  White Eagle [anonim]

  Eu sunt foarte credincios dar nu sunt de acord cu nici o religie. Daca esti credincios cu adevarat comunici direct cu Dumnezeu, fara intermediari (popi si biserici care cel putin la noi in tara sunt in mare parte paraziti sociali care nu cred in nimic decat in bani) si simti cum te invaluie bunatatea Lui infinita si ajutorul pe care ti-l da chiar si fara sa il ceri...
 • -2 (2 voturi)    
  iarasi? (Marţi, 11 martie 2008, 17:18)

  sorin [anonim]

  stimatii hotnews,
  alte probleme chiar nu sunt in tara asta,
  in afara de predarea religiei?
  vi s-a pus voua pata, sau sunteti platiti sa faceti lobby
  contra a tot ce nu e "dezvoltare economica",
  "societate deschisa", "sistem financiar",etc?
  sunt fizician, cu doctoratul luat in vest - nu prin spaga, anti-psd, si imi pare ca voi aveti doua probleme:
  1. transformati moda anti-religie intr-o dogma
  2. interpretati in mod cat se poate de partinitor religia
  Nu sunteti primii, abordarea asta are peste 200 de ani vechime, dar , totusi, mai reflectati...
  • +1 (1 vot)    
   ghici? (Marţi, 11 martie 2008, 17:33)

   ateu [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Ghici eu ce sunt? Si ghici unde voi termina doctoratul? Si ghici cu ce subiect? Nu va spun... Sunt sigur ca sunt si alte subiecte in tara asta si mie imi place sa comentez subiectele si ca un exercitiu de dezbatere. (imi mai invart neuronii cand am cu cine)... Azi am o zi libera si uite ca imi place sa comentez stirea asta. Ce o fi rau in asta?
 • +1 (1 vot)    
  Stimatii de la Hotnews (Marţi, 11 martie 2008, 18:29)

  Aris [utilizator]

  Dvs trebuie sa fiti impartiali - nici crestini (era sa spun cretini) nici atei !

  Deci, va rog sa publicati oricand (chiar mai des ) aberatiile tuturor acestor manarii - cum este predarea religie in scoli - ori alte aberatii care ni le impune acest maret stat ( cica laic !) . Va multumesc !
 • +1 (1 vot)    
  religia (de orice natura) nu este adevarul absolut (Marţi, 11 martie 2008, 19:38)

  mihai [anonim]

  candva nu mai stiu unde si nu mai stiu cand am dat peste un fel de definitie a religiei care suna cam asa: "religia este stiinta care te face sa crezi in lucruri despre care stii ca nu sunt adevarate"...
  religia este si nu este buna, de orice natura ar fi ea, poate ajuta la directionarea persoanlor, sau poate deviaza calea lor naturala in viatza....e foarte dificil de apreciat. ceea ce e cert ca orice lucru de o astfel de natura daca este impus face inevitabil si rau.
  reprimarea libertatii spirituale nu ajuta la nimic! dar greseala cea mai mare este aceea ca o religie este introdusa in educarea copiilor. are valori morale, si nu se poate contesta asta, dar orice releigie are pretentia ca a descoperit adevarul absolut, propovaduieste si o groaza de ineptii, orice religie si bineinteles si cea ortodoxa, si la acele ineptii se adauga si prosta lor expunere in acele tentative de manuale de religie...din pacate sunt o groaza de imbecili care pot afecta educatia copiilor nostri, poate in mod iremediabil, imbecili care impun....
  • 0 (0 voturi)    
   religia şi adevărul (Joi, 7 august 2008, 22:18)

   gheorghe sălăgian [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Religia creştină este ADEVĂRUL, pentru că prin excelenţă ADEVĂRUL este HRISTOS, Judecătorul viilor şi al morţilor. Nu eşti obligat să crezi în Hristos, dar lasă-i pe cei ce doresc mâtuirea să creadă. Ori crezi, ori nu crezi, ori vrei, ori nu vrei, pentru ceea ce ai afirmat, aspru vei fi judecat de HRISTOS. Dumnezeu ajute DREPTĂŢII.
 • +1 (1 vot)    
  capele in scoli... (Marţi, 11 martie 2008, 19:58)

  ateu [anonim]

  Cert este ca daca si 1% din ce scrie in articol este adevarat situatia este grava. Capele in scoli? Nu stiam de asa ceva dar mi se pare inadmisibil. Imi era greu sa inteleg capelele in spitale... dar nu ma deranjau chiar asa de mult ca cele din scoli. Adica nu invat matematica dar zic psalmul nu stiu cat si fac bine la mate... Oare cineva isi da seama cat de grava este situatia si in ce mod se altereaza psihicul copiilor cu asa ceva? Oare suntem complet inconstienti... Ok, pot argumenta cu religiosii si imi face placere, dar important e ca ceva rau se intampla, anume indoctrinarea in scoli.
  • -1 (1 vot)    
   ateu si ce daca... (Joi, 13 martie 2008, 10:55)

   EU [anonim] i-a raspuns lui ateu

   "filosofie vulgara"zicea un scriitor...
   ce rau poate sa pricinuiasca o capela in scoala?!
   cu siguranta ca nu iti rezolva problemele de matematica dar e o alternativa ;poti sa alegi 2-3 minute de o rugaciune sau un iesit la o tigara,un drog ....Fiecare pe cararea lui
 • 0 (0 voturi)    
  Religia (Marţi, 11 martie 2008, 21:20)

  Franz [anonim]

  http://www.youtube.com/watch?v=jcVbAT0ocAM
 • 0 (0 voturi)    
  religie (Marţi, 11 martie 2008, 21:24)

  EU [anonim]

  Dumnezeu /transcategorialul
  omul /dualitate -muritor /trup / nemuritor/spirit
 • 0 (0 voturi)    
  un articol (Miercuri, 12 martie 2008, 20:45)

  hgvlad [anonim]

  de tot rahatul. iei interviuri de la copii de 12 ani. de ce nu ia de la unu de clasa a 12. Oricum se duce naibii ortodoxismu asta. Prea penibil articolul asta.
 • +1 (1 vot)    
  Dogmatism, in-toleranta si EV Mediu (Duminică, 16 martie 2008, 15:50)

  cris [anonim]

  Unde e libertatea de alegere? Unde e toleranta? Se vede ca Romania nu a trecut de Evul Mediu dpdv cultural si psihologic - - la noi Renasterea nu a ajuns....Vorba lui Radulescu Motru - sintem un popor tinar....prea tinar ....Poate ar fi bine sa se predea Istoria Religiilor - de catre un profesor - de istorie cu vaste cunostiinte de psihologie sociala...insa nu de un preot (de orice fel ar fi el)....Oricit de uman si deschis ar fi acel preot tot n-o sa reuseasca sa puna pe picior de egalitate toate religiile (in mintea lui)....etc.....etc....si atunci ma intreb cum o sa poata fi ne-partinitor...?! Nu mai vorbesc de manuale - in care e scris ceva de genul Dumnezeu pedepseste....etc.....
  A pune = intre Dzeu si pedeapsa-frica = indoctrinare, programare negativa, manipulare etc
  Dumnezeu e Iubire ! Nu e vreun capcaun care te agreseaza cind gresesti....insa e mai convenabil sa vinzi imaginea lui Dzeu asa, altfel cum ai mai manipula...mase intregi de oameni ? Bibliografie de iluminare: Gustave le Bon - Psihologia multimilor
  • 0 (0 voturi)    
   Toleranţa religioasă în România (Sâmbătă, 9 august 2008, 22:42)

   Gheorghe Sălăgian [anonim] i-a raspuns lui cris

   Tocmai că în România este toleranţă, este libertate de alegere . Fiecare cetăţean are dreptul la propria credinţă religioasă şi are dreptul să şi-o şi cunoască. Şi profesorul de Istorie a Religiilor aparţine unei confesiuni sau religii şi tot părtinitor va fi în predarea acestei discipline. Este bine să se studieze Istoria Religiilor, dar şi fiecare Religie şi confesiune în parte. Despre faptul că Dumnezeu este IUBIRE, ai dreptate, dar el este şi DREPT. Dacă este DREPT, NEDREPTATEA o pedepseşte. Manualele de religie care expun şi pedepse date de Dumnezeu se bazează pe Biblie, unde se arată clar că păcatele sunt pedepsite de Dumnezeu, altfel criminalului i-ai putea spune ,,Ce bine ai făcut ! Dumnezeu te iubeşete!'' Dumnezeu iubeşete păcătosul care se leapădă de păcat, nu pe cei ce strigă: ,,Afară cu Religia din şcoli!''. Este ca şi cum ai spune: ,,Afară cu Hristos din şcoală''. Dar pentru tine ce mai ănseamnă Hristos? Pe de altă parte nu poţi pune pe picior de egalitate o religie necreştină cu creştinismul. Hristos este plinirea tuturor profeţiilor. Religiile necreştine dinainte de Hristos tindeau către El şi dorea să-L cunoască. Vai de voi care vreţi să-L respingeţi. Nu ştiţi ce faceţi! DOAMNE LUMINEAZĂ-LE MINTEA CEA ÎNTUNECATĂ!
 • 0 (0 voturi)    
  deturnare (Marţi, 15 aprilie 2008, 1:28)

  v_thot [anonim]

  Nu ma intereseaza daca exista sau nu, ma intereseaza insa care sunt efectele asupra societatii si oamenilor in particular. Fiecare este liber sa creada in ce vrea, dar acasa la el sau in biserica lui. In spatiile publice care-si esfasoara activitatea pe baza de buget de stat, credinta (in orice) nu are ce cauta, ci doar certitudinea sau lucrurile la a caror demonstrare s-a muncit. Copiii nu trebuie sa creada, ei trebuie sa stie, sa invete, sa argumenteze, sa deduca logica si sa-si fundamenteze optiunile sau actiunile pe baze concrete si verificate. Consider ca orice credinta este doar o forma de manipulare.
  Am o recomandare pentru toti cei acre sustin ca popii tre sa predea in prostiile lor in scoli :

  citi un dictionar de mitologie generala...indiferent de editie sau autor...cautati, de exemplu unul din cele editate de "Albatros" si poate vehementa voastra dumnezeiasca se va mai inmuia cand o sa zambiti condescendent afland in cati zei si in cate prostii au crezut oamenii in istoria lor. Si cat de veche este aceasta istorie a credintei si a religiilor...mult mai veche de 2000 de ani amarati cu acre va impaunati atata.
  Si inca ceva...nu sunt ateu declarat, am crescut intr-o familie crestin-ortodoxa si daca am aceasta parere si atitudine o am fata de oricare dintre confesiuni, inclusiv cea a parintilor mei, dar asta nu ma impiedica sa am un comportament social decent si care sa nu agreseze in vreun fel pe cei de langa mine, ori cei care sustin predarea obligatorie a religiei crestin-ortodoxe in scoli asta fac...agreseaza bieii copii ce nu sunt inca suficent de copti pentru a intelege ce li se intampla.
  Normele europene fata de copii sunt foarte stricte...la teatru de papusi sau unde sunt folosite masti, actorii sunt obligati sa-si scoata mastile la final si sa le arate copiilor ca sunt doar oameni care au purtat o masca, pentru ca acestia sa nu fie traumatizati si sa intelaga ca este o conventie. Tema de gandire! Si poate de abordare!
 • 0 (0 voturi)    
  Pierdere de timp... (Vineri, 18 aprilie 2008, 11:55)

  marius [anonim]

  Cred ca nu prea aveti ce face si povestiti majoritatea bazaconii. Mai bine luati mana si cititi Biblia si apoi comentati de spre credinta sau necredinta altora. Sa ne uitam mai intai in ograda proprie!
 • 0 (0 voturi)    
  un om care nu traieste si simte cu inima este apro (Marţi, 22 aprilie 2008, 9:08)

  florin [anonim]

  asta nu o spun eu ci Antoine de Saint Exupery!!! mai cititi, intai Biblia si apoi de la comentariile sfintilor pana la scriitori cu profunzime ca si cel de sus mentionat....
  sincer- nu cred ca exista atei fericiti- de aceea ii compatimesc
  • 0 (0 voturi)    
   Oare? (Duminică, 4 mai 2008, 23:57)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui florin

   Oare un om care are o viata implinita (o familie pe care o iubeste si alaturi de care se simte cel mai fericit, o educatie si un loc de munca obtinute prin forte proprii etc.) si care un set de valori morale bine definit (nu fura, nu da in cap, nu face nimic pentru a face rau in mod deliberat), DAR nu se inchina niciunui (dumne)zeu pentru ca pur si simplu ratiunea nu-i da voie sa creada in niste povesti rastalmacite de-a lungul secolelor, cum se cheama?? Unii ar spune ca "ateu fericit" ... pacat ca nu exista! Bine ca in schimb exista dumezeu !
   • 0 (0 voturi)    
    Viaţă împlinită fără religie (Marţi, 26 august 2008, 0:01)

    Gheorghe Sălăgian [anonim] i-a raspuns lui Vlad

    Să şti frate că o astfel de afirmaţie că a-i o viaţă împlinită şi o familie fericită mă bucură enorm, dar fără Dumnezeu o astfel de viaţă nu va dura mult. Tot omul care cu bună ştiinţă Îl neagă pe Dumnezeu nu va avea o fericire veşnică. După concepţia ta, tu vei fi fericit până la moartea care nu şti când va fi. Dar după aceea ce va fi cu tine? Dacă eşti aşa de mare ateu să şti de la muine următoarele: dacă nu crezi în Dumnezeu şi El nu există, vei fi un om fericit până vei muri; dacă crezi în Dumnezeu şi El nu există, n-ai pierdut nimic; dacă crezi în Dumnezeu şi El există, ai câştigat Împărăţia Sa. Dacă nu crezi şi El există, eşti un om pierdut. Caută-L pe Dumnzeu până nu-i prea târziu.
 • 0 (0 voturi)    
  religie? (Miercuri, 23 aprilie 2008, 7:36)

  dedeiu [anonim]

  Se tot urla ca religia nu ar trebui predata in scoli. Cuvantul religie nu este sinonim cu crestinism, desi vad ca pe acest lucru nu il precizeaza crestii de pe aici. Mai bine s-ar preda morala din "religie"(adica crestinism) in care ti se spune clar: nu omora, nu minti, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Confuzie (Joi, 1 mai 2008, 23:16)

  savastreni [anonim]

  Se face confuzie intre religie si credinta. Religia e o forma de organizare a unor oameni interesati de a profita de altii prin supunerea acestora din urma la tot felul de reguli. Pt. a respecta aceste reguli li se spune ca exista cineva care ii pedepseste daca nu respecta regulie respective sau ca ii recompenseaza daca le respecta.
  Credinta crestina e cu totul altceva. Ea se bazeaza pe Biblie, nu pe parerile oamenilor despre Dumnezeu. ( ale unor oameni care se cred chiar mai ceva ca Dumnezeu. Dumnezeu e sfant, dar ei sunt preasfinti)
  Dumnezeu din Biblie este adevaratul Dumnezeu.Prin oamenii alesi de El a ramas scris cu mii de ani inurma ca pamantul e rotund, ca uscatul e doar o treime, ca intr-un loc e noapte in timp ce in altul e zi. ca pamantul e spanzurat pe nimic, etc.
  Religia in scoala? De cine e predata? de oameni care una predau alta practica? (nu generalizez).
  Se numeste religie crestina un set de reguli care pornesc de la Biblie dar apoi o iau aiurea sau chiar o contrazic. De exemplu> Biblia spune ca intre om si Dumnezeu e un singur mijlocitor, iar ei pun o multime. L-au Inlocuit pe Domnul Isus cu oameni vii sau morti, carora trebuie sa le dai ceva ca sa te puna bine cu Dumnezeu. Acest ceva imbogateste pe cei care te invata ca e bine sa fii sarac si sa ai grija de saraci.
 • 0 (0 voturi)    
  ,,Dumnezeu e Totul" (Pr. Porfirie) (Duminică, 4 mai 2008, 17:43)

  iulia [anonim]

  Degeaba unii tot incearca sa demonstreze ateilor ca Dumnezeu exista, El nu va putea fi niciodata demonstrat matematic ca exista, dar nici ca nu exista; totul sunt taine la Dumnezeu! cred ca si pe noi crestinii ne tulbura discutiile astea, pentru ca nu suntem la o masura asa de mare duhovniceasca, asa ca eu zic ca mai bine ne-am ruga unii pt altii ca Dumnezeu sa ni se descopere tuturor! Va dati seama ca Domnul Iisus Hristos chiar sta langa ei si plange cu lacrimi pt oamenii care il alunga asa din inimile lor?! Constiinta ne e cel mai bun judecator, ea ne spune ca Domnul Iisus Hristos e Calea, Adevarul si Viata (constiinta e glasul Mantuitorului) oricat de departati am fi de El si oricat de mult am incerca sa o inlaturam. Daca ar stii toti oamenii cata bucurie ai daca esti cu Dumnezeu, nu ar mai vorbi asa, e o bucurie pe care nimeni nu ti-o poate lua, cum zicea Valeriu Gafencu in inkisoarea comunista. Pt cei care zic ca sunt atei, eu va sfatuiesc sa ziceti : ,,Dumnezeule, daca Tu chiar existi, ajuta-ma, da-mi sa Te cunosc si eu!" sau ceva de genu, sa vad, au dreptate crestinii astia daca Tu existi sau nu - imi amintesc ca asa a facut si un cercetator ateu si a ajuns credincios. Cautati pe net despre El, pe site-ul lui Danion Vasile de exemplu, www.danionvasile.ro, e un yoghist pe care l-a ajutat Dumnezeu sa se ridice spre El, cititi carti religioase sa aflati despre El, cautarea voastra nu va ramane nerasplatita. Cautati si veti afla, fratilor! :D Iar pt cei care poate ii judeca pe atei ca nu cred in Dumnezeu, sa fim compatimitori, fratilor, imi amintesc ca zilele trecute am ajuns pe site-ul lui Nicolae Steinhard si o maicuta zicea acolo cam asa: sa nu judecam, ca poate maine cel din fata noastra va deveni sfant si noi tot in rautatile noastre vom ramane! Noh fratilor, as mai avea multe de spus, dar oricum toate cuvintele sunt de prisos, daca harul lui Dumnezeu nu descopera. Dumnezeu sa ne ajute la toti! Hristos a inviat!
 • 0 (0 voturi)    
  Mare lucru..internetul! (Miercuri, 28 mai 2008, 16:53)

  doriana [anonim]

  Doresc sa va supun atentiei un lucru deosebit: de cand s-a inventat internetul majoritatea oamenilor tin sa isi expuna ideile proprii, fie ca stiu despre ce vorbesc, fie ca nu. In cazul dvs doamnelor si domnilor este evident ca nu aveti nici cea mai vaga idee despre ce vorbiti. Folositi idei trunchiate, preluate de cine stie unde, din presa eventual (o sursa deosebit de credibila, evident) si va contraziceti intre voi. Intr-adevar...mare lucru internetul. Va propun sa va dati cu parerea despre urmatorul subiect: ”Atunci cand nu stiu despre ce vorbesc se impune tacerea?”
 • 0 (0 voturi)    
  Afara cu religia din scoli (Joi, 5 martie 2009, 11:35)

  treziti-va [anonim]

  Zeu străin


  Nu vă-nchinaţi la acel zeu,
  la efemera-i mântuire.
  El n-a salvat poporul său.
  Cum te va mântui pe tine?

  Tânjeam să trăim-n fericire,
  el ne-a făcut sângele greu.
  A adus sabia-n omenire.
  E-acesta fiul lui Dumnezeu?

  Să alungăm frica de năluci,
  natura ne e Dumnezeul viu.
  Salvarea noastră este aici
  nu-n cel ce vine din pustiu.

  Priviţi istoria ce-a urmat
  din vrajba cu poporul său,
  dâra de sânge ce-a lăsat
  cel ce-i crezut că-i Dumnezeu.

  În venerarea credincioşilor,
  an după an el se "renaşte".
  Sângele curge-n măcelul mieilor,
  când e uscat sunt "sfinte" moaşte.


  De ce grupările creştine
  Trăiesc continuă învrăjbire?
  E răul ce le întreţine.
  "Salvarea" le e rătăcire.

  Dar zeul nostru e pe stânci,
  nu-i este foame şi nici sete.
  Nimeni nu-l poate răstigni,
  are picioarele în pietre.

  Ne-aţi luat altarele de foc,
  pe ele biserici înălţând.
  De-atunci nu mai avem noroc,
  sângerăm cu omul sângerând.

  N-avem nimica cu Avram
  şi zeul lui ce sânge cere.
  Căci venerăm izvor şi ram.
  Ele ne-or duce la-nviere.

  Cuţitul lui Avram străin ne este,
  să creadă alţii c-aduce mântuire.
  La noi mioara ne vorbeşte,
  Treimea sfântă? Flori, ape şi iubire.

  Noi credem în sânziana cântând,
  în glasu-i ce ne mângâie-n noapte,
  ascultăm pădurea, un râu susurând.
  "Iubire!" zâna ne spune în şoapte.
 • 0 (0 voturi)    
  Afara cu religia din scoli (Joi, 5 martie 2009, 11:36)

  treziti-va [anonim]

  Jalea crucii

  Noi n-avem zeu ce-i răstignit
  şi sângerează de pe cruci.
  Al vostru-acolo s-a sfârşit,
  al nostru-i spirit sus pe stânci.

  Oare ne-om reveni vreodată
  din vraja demonului "sfânt"?
  Crucea lui cea-nsângerată,
  ne duce veşnic la mormânt.

  Ai lui au spus că-i drac în el,
  iar noi drept salvator îl luăm.
  Acelui demon deghizat în miel,
  azi miei tăiaţi îi închinăm.

  El zice că s-a dat morţii pe sine,
  din milă pentru ofranda de miel.
  Moartea-i nu a adus acel bine,
  "Învierea" lui e al mieilor măcel.

  Te chemăm adevărate Dumnezeu:
  Ne scapă de jalea celui pe cruce!
  Fii ce ai fost odată, al nostru zeu!
  Şi lumină, nu lacrimi, ne-aduce!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu vrem religie în şcoli (Marţi, 17 martie 2009, 8:09)

  elev [anonim]

  Nu vrem religie în şcoli


  Când ne vom trezi-n lumină?
  Când uităm eterna vină,
  că din păcat ne-am născut
  şi suntem un chip de lut?

  Dumnezeu ne vrea-n iubire
  nu-n eternă pătimire,
  ca să ducem cruci cu sânge
  pe stafie a tot plânge.

  Elev sărman orbit de cruce,
  salvare nici că-ţi va aduce.
  Te-i închina la-nsângerat,
  de mâna lui Satan eşti luat.

  În Biblie ne-aţi vârât capul,
  ca să ne intre-n minte dracul.
  Credeţi c-o să aveţi noroc?
  La crucea voastră vom da foc!

  Ce va urma de-acum-nainte?
  cum ne-oţi mai mutila la minte?
  Şi după popii de doi bani,
  ne-oţi da şi pastori şi imami?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by