​​Ecaterina Andronescu contestă acuzațiile pe care Mihnea Costoiu le-a făcut în fața instanței, care l-a condamnat la 3 ani cu suspendare în dosarul Baza Cutezătorii.

Ecaterina AndronescuFoto: Hotnews

Costoiu a fost acuzat că ar fi prejudiciat Ministerul Educației cu peste 10 milioane de euro printr-un act încheiat cu Fundația „Dinu Pescariu” în 2009. El a spus în fața instanței că nu a semnat nimic în minister fără cunoștința Ecaterinei Andronescu, ministru al Educației la acea vreme.

Aceasta din urmă spune însă că nu este așa.

Replica Ecaterinei la acuzațiile lui Costoiu

 • 1. Am avut fragmente de mandate ministeriale în patru guverne. Doar în Guvernul A.Năstase am ales, ca ministru, secretarii de stat.
 • 2.Procedural, când ministrul este plecat din țară , dreptul de semnătură este delegat unui secretar de stat. De asemenea, ministrul deleagă atribuții, pe domenii,secretarilor de stat. Atribuțiile se stabilesc pe competențe, nu pe încredere. Delegarea atribuțiilor generează responsabilități personale.
 • 3. Nu am cerut niciodată, unui secretar de stat să semneze „expres” documente, cu atât mai mult documente aflate în afară legislației în vigoare.
 • 4. Un document cu putere normativă, elaborat în orice minister, conform procedurilor legale, trebuie să aibă mai multe semnături, din partea direcțiilor de specialitate (de regulă, nu lipsesc semnăturile direcției juridice, direcției financiare și a secretarului general), care preced semnătura ministrului sau secretarului de stat.
 • 5. Nu am avut cunoștință de Actul additional semnat, în calitate de secretar de stat, de domnul Costoiu. Am văzut prima dată acest document într-o emisiune la care participam, la postul B1 tv, cu moderator doamna Sorina Matei, în 2014, după cinci ani de la semnarea documentului.
 • 6 „Contractul inițial”, invocat în declarația domnului Costoiu, nu a existat. Ca urmare nu avea cum să aibă loc vreo discuție în care să se facă „corectarea unei erori materiale” din documente inexistente.
 • 7. Nu am cerut niciodată secretarilor de stat sau altor persoane să semneze documente la „indicațiile” mele.

Mihnea Costoiu: Ecaterina Andronescu cunoştea totul în Ministerul Educației, nu am semnat nimic fără ştiinţa ei / Am semnat ca la notar, practic

Mihnea Costoiu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei pe vremea când era condus de Ecaterina Andronescu, a afirmat, în timpul procesului de la instanţa supremă, că nu a semnat niciodată vreun act fără ştiinţa acesteia, adăugând că fostul demnitar "cunoştea totul în minister".

 • "(...) În 2009 eram secretar de stat la Ministerul Educaţiei. Eram numit cu recomandarea doamnei Ecaterina Andronescu.
 • Insist să spun că am fost numit la solicitarea doamnei Andronescu pe baza relaţiei de încredere acumulată în peste 20 de ani de colaborare. E important să spun că am primit dreptul de a semna în locul dumneaei în lipsa sa.
 • Erau trei ordine de ministru ce vizau atribuţii stabilite de dumneaei mie. Niciodată nu am semnat vreun act fără ştiinţa dumneaei. Ea cunoştea totul în minister. Eu nu decideam în locul ministrului. Nu exista să semnez altceva decât ce indica dumneaei", a declarat Mihnea Costoiu în instanță, conform Agerpres.

El le-a spus judecătorilor că tot ce a făcut a fost să semneze un act adiţional de îndreptare eroare materială, la solicitarea fostului ministru.

 • "Contractul iniţial nu are semnătura mea. La momentul semnării acestui act adiţional mi-a fost prezentat actul cu eroarea materială ce trebuia rectificat.
 • Spun foarte categoric: nu am încheiat eu actul. Eu am semnat o îndreptare de eroare materială la cererea doamnei. Am semnat practic un act adiţional rectificării. Aveam în faţă actul adiţional cu eroarea materială.
 • Eroarea materială era aceea că pe el scria Fundaţia Dinu Patriciu, dar deţinea toate datele fundaţiei Dinu Pescariu, ca să fac o comparaţie. Am semnat ca la notar, practic. Am semnat actul care corecta actul adiţional semnat de doamna Andronescu. Eu nu am intervenit pe actul de îndreptare a actului adiţional", a afirmat Costoiu.

Potrivit acestuia, Ecaterina Andronescu i-ar fi spus "expres" să refacă actul adiţional pentru a corecta numele de Patriciu cu cel de Pescariu.

 • "Eu nu am negociat, nu am făcut verificări, nu am făcut vreun demers. Niciodată nu am participat la vreo negociere. Pe actul semnat de doamna ministru erau aceste semnături şi avize ale directorilor direcţiilor de specialitate.
 • Înainte de remedierea erorii am vorbit telefonic cu doamna ministru, pentru că nu ştiam ce era de făcut. Ea a spus expres sa refac actul în sensul de a corecta numele de Patriciu cu cel de Pescariu la fundaţie. Am procedat aşa şi am semnat ca reprezentant al ministerului.
 • Nu am avut vreo negociere cu cineva de la Fundaţia Dinu Pescariu sau cu vreo altă persoană pe tema acelui act adiţional. Eu nu mi-am pus problema că pe actul semnat de mine sa iau în prealabil semnăturile directorilor direcţiilor din minister. Actele au rămas acolo, la Ministerul Educaţiei", a mai susținut Costoiu.