Vânzările de vehicule noi din SUA ar putea scădea în martie şi ar putea marca cel mai slab volum în primul trimestru din ultimul deceniu, pe măsură ce deficitul de cipuri şi criza din Ucraina comprimă stocurile, a declarat firma de cercetare Cox Automotive, citată de Reuters.

Masini in SUAFoto: Hotnews

Se preconizează că volumul va scădea cu peste 24%, la aproximativ 1,22 milioane de unităţi în martie şi cu peste 16% în primul trimestru.

”Nu vă lăsaţi înşelaţi, această piaţă este blocată la un volum redus”, a spus Charlie Chesbrough, economist senior la Cox Automotive, adăugând că vânzările vor rămâne la nivelurile actuale până când oferta se va îmbunătăţi.

Noile restricţii legate de Covid-19 din China, precum şi invazia Rusiei în Ucraina au readus blocajele de aprovizionare care fuseseră eliminate în ultimele luni.

În ciuda cererii puternice, Cox Automotive se aşteaptă ca rata anuală a vânzărilor ajustată sezonier în această lună să fie de aproximativ 13,1 milioane, semnificativ mai mică decât cea de 17,6 milioane din martie trecut. Vânzările de vehicule uşoare din SUA ar putea ajunge la 15,3 milioane în acest an, în scădere cu 700.000 de unităţi faţă de prognoza iniţială din ianuarie, se arată în comunicat. (News.ro)