Un incendiu de vegetaţie izbucnit în localitatea Breaza (din județul Buzău) s-a extins extrem de mult pe delurile din împrejurimi, cuprinzând circa 500 de hectare de vegetaţie uscată si circa 50 de hectare de pădure de pin, relatează News.ro. Pentru stingerea focului au fost mobilizaţi toţi angajaţii ISU Buzău, dar a fost solicitat si sprijinul pompierilor din Vrancea și Prahova. „Peisajul seamănă incredibil de mult cu Grecia, tot ce vezi în jur e ars”, a transmis prefectul de Buzău, care anunţă că mâine va convoca CJSU şi va propune să se instituie zone speciale de siguranţă publică.

Incendiu de vegetaţieFoto: Facebook/ ISU Buzau

Conform prefectului judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, în incendiul de la Breaza, care e departe de a fi stins, au ars până acum circa 500 de hectare de vegetaţie uscată şi circa 50 de hectare de pădure de pin.

110 pompieri şi 17 jandarmi, plus voluntari si angajaţi de la ocolul silvic, ajutați de alte zeci de pompieri din Vrancea şi Prahova şi voluntari din comune sunt mobilizaţi pentru stingerea focului.

Flăcările au ajuns şi la parcul de antene şi relee de pe Vârful Istriţa. Din fericire, incendiul a afectat doar vegetaţia şi a fost stins, nefiind afectate comunicaţiile.

Incendiul se manifestă pe raza comunelor Breaza şi Pietroasele, iar, fumul putând fi văzut din municipul Buzău, situat la aproximativ 30 de kilometri distanţă.

Prefectul de Buzău: Dacă nici asta nu e infracţionalitate...

Conform prefectului de Buzău, peisajul de pe dealurile Buzăului seamănă foarte mult cu ce s-a întâmplat în vara anului trecut în Grecia.

„După părerea mea, peisajul seamănă incredibil de mult cu Grecia. Tot ce vezi în jur e ars. Cred că e cel mai grav eveniment din această primăvară. Cred ca sunt 500 de ha de vegetație uscată arsă şi cel putin 50 de ha de pădure de pin afectată. Am reuşit izolarea, dar mai avem un focar spre Buzău. Mâine voi convoca CJSU şi voi propune să se instituie zone speciale de siguranţă publică. Situaţia devine extrem de gravă, trebuie să părăsim maniera preventivă. Dacă nici asta nu e infracţionalitate... Vedeţi câte resurse, cât pericol”, a declarat Ticlea.

La ISU Buzău e nivel maxim de alertă, toţi angajaţii fiind chemaţi la serviciu, pentru a interveni la acest incendiu.

UPDATE: A fost solicitat sprijin aerian pentru stingerea incendiului

Comandantul ISU Buzău, colonel Nicolae Tudoroiu, anunţă că a fost solicitat sprijin aerian pentru stingerea incendiului de pe dealurile din localitatea Breaza. Conform șefului ISU Buzău, în cel mai optimist caz, sprijinul aerian solicitat prin IGSU va veni duminică dimineaţă.

„Sunt condiţii foarte dificile, o intervenţie deosebită prin condiţiile foarte dificile de altitudine, imposibilitatea căilor de acces pentru autospeciale, dar şi pentru faptul că pădurea de pin e foarte deasă şi e vorba de un material combustibil foarte dificil”, a declarat șeful ISU Buzău.