Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a inițiat o anchetă după ce soția redactorului-șef al G4Media, Cristian Pantazi, a fost sunată de către un cercetător la Colegiul Național de Apărare, Alexandru Cristian, pentru a opri publicarea unui articol despre profesoara Alba Iulia Catrinel Popescu care ar fi postat pe Facebook un val de afirmații anti-Zelenski și ar fi răspândit teorii conspiraționiste despre războiul din Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit G4Media, un cercetător la Colegiul Național de Apărare, Alexandru Cristian, a sunat-o și a amenințat-o pe soția lui Cristian Pantazi pe 17 martie pentru a opri publicarea unui articol G4Media despre faptul că o colegă, profesor universitar, a postat pe Facebook un val de afirmații anti-Zelenski și a răspândit teorii conspiraționiste despre războiul din Ucraina.

„În timpul convorbirii telefonice, el a făcut trimitere la o știre despre o persoană din Rusia care a avut opinii anti-Putin și a fost găsită ulterior moartă într-un geamantan.

Ulterior, Alexandru Cristian a revenit cu un mesaj pe Whatsapp legat de articolul jurnalistic despre colega sa, scriind explicit: ”Nu vă băgați…””, scrie G4Media.

Vineri, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a scris pe Facebook că a dispus constituirea în regim de urgență a unei comisii pentru investigarea „opiniilor exprimate pe un cont personal de socializare de doamna Alba Iulia Catrinel Popescu, cadru universitar la Colegiul National de Apărare, precum și în legătură cu acțiunile de intimidare a jurnaliștilor G4Media care documentau acest subiect, de către căpitanul Alexandru Cristian, cadru militar încadrat în aceeași instituție”.

Totodată, el a spus că Ministerul Apărării Naționale „se delimitează ferm de orice poziție contrară normelor și principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale, care promovează discriminări de orice tip sau care încurajează discursul urii, xenofobia, antisemitismul sau comportamentele antisociale”.

Ce mai spune Vasile Dîncu:

  • În conformitate cu normele prevăzute de Instrucțiunile privind activitatea de informare și relații publice în Ministerul Apărării Naționale, aprobate prin ordinul nr. M.103 din 2020,, personalul militar și civil din MApN răspunde individual pentru comportamentul și postările personale în mediul online, acesta fiind considerat spațiu public. Opiniile personale postate în conturile individuale ale personalului din cadrul MApN, deschise în nume propriu pe rețelele sociale, nu reprezintă punctul de vedere al instituției militare.
  • Cu toate acestea, postările personale, inclusiv mesajele și comentariile, nu trebuie să aducă prejudicii de imagine MApN și se fac în condițiile respectării normelor de comportament și obligațiilor personalului militar și civil, astfel cum sunt prevăzute de legi și regulamentele interne.
  • Prin instrucțiunile amintite, sunt impuse standarde etice cu privire la exprimarea opiniilor în spațiul public de către personalul militar și civil din MApN, dintre care amintim:
  • În mediul online, personalului MApN îi este interzis:
  • a) să folosească rețelele sociale pe timpul îndeplinirii misiunilor ordonate, a căror desfășurare poate fi periclitată de conținutul postărilor efectuate, expunând personalul participant unor riscuri de securitate;
  • b) să facă propagandă politică prin orice mijloace în favoarea partidelor politice, oamenilor politici sau candidaților independenți pentru funcții publice;
  • c) să susțină organizațiile și grupurile extremiste, ale căror programe și activități contravin legislației naționale și normelor europene, prin promovarea discriminării de orice tip și încurajarea comportamentelor antisociale;
  • d) să exprime opinii contrare intereselor României și ale Armatei României;
  • e) să susțină culte religioase ale căror activități, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau afectează prestigiul profesie1 militare și exercitarea acesteia;
  • f) să susțină participarea la demonstrații, mitinguri, procesiuni sau întruniri cu caracter politic sau sindical.