Procurorul-general european Laura Kovesi se va afla miercuri în Bulgaria, la invitaţia premierului Kiril Petkov, a anunţat Biroul de presă al Guvernului de la Sofia, potrivit Sega, citat de Rador.

Laura Codruta KovesiFoto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia

Ministrul bulgar de justiție, Nadejda Iordanova, a anunțat vizita într-un interviu pentru postul Nova TV. Aceasta va fi a doua vizită a lui Kovesi în Bulgaria, după ce, vara trecută, ea a ales Sofia pentru prima sa vizită, după ce a început activitatea Parchetului European.

Kovesi și Petkov se vor întâlni pentru a discuta despre prioritățile guvernului privind combaterea corupției și reforma judiciară. Subiect de discuție va fi și cooperarea dintre cele două instituții.

În urmă cu o săptămână, premierul Petkov a anunțat că guvernul va deveni punct de contact direct cu Parchetul European, astfel încât semnalele de la Consiliul de Miniștri să fie transmise direct Parchetului European, fără a exista intermediari.

Potrivit lui Petkov, aceste noi relații între cele două instituții vor face posibilă transmiterea foarte rapidă a semnalelor legate de corupție și abuzul cu fonduri europene. Din spusele ministrului Iordanova a reieșit că urmează discuții cu privire la cel mai bun mod de a contracara corupția la nivel înalt, mai ales când este legată de fondurile europene.

Unul dintre lucrurile importante la care lucrăm este să-i poată sesiza direct pe procurorii europeni Comisia Anticorupție, atunci când constată infracțiuni de corupție cu fonduri europene, a explicat ministrul Iordanova.

Iordanova a mai informat că, miercuri, Adunarea Națională de la Sofia va analiza, în primă lectură, proiectul de amendament la Legea justiției, care prevede închiderea justiției specializate și desființarea așa-numitelor bonusuri de carieră pentru membrii Consiliului Judiciar Superior (CSJ), Inspectoratul de pe lângă CJS și șefii din sistem.

Ministrul Justiției a fost ferm că bătălia pentru înlocuirea procurorului general bulgar și reformarea sistemului judiciar a continuat în timpul războiului din Ucraina.

„Nici guvernul, nici majoritatea din parlament nu ignoră obiectivele reformei judiciare”, a subliniat ea. În opinia sa, CJS se află în fața unui test istoric - trebuie să arăte acum dacă este format din persoane cu coloană vertebrală. "Așteptam portițele procedurale. Acestea caută se se ascundă în spatele procedurii. Regulile de înlocuire a procurorului general bulgar vor fi întocmite de Comisia juridică a Consiliului Judiciar în termen de 2 săptămâni.

Una dintre marile bătălii este pentru independența sistemul judiciar, nu putem avea un procuror general care definește o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului ca fiind „un nimic legal”, a adăugat Iordanova.

„Procurorul-general trebuie să protejeze și să respecte drepturile oamenilor și libertățile acestora, să nu aducă atingere prestigiul instituțiilor”, a adăugat ea. "Nu sunt descurajată de dificultăţi şi de trucurile procedurale.Cred că vom duce la bun sfârşit ceea ce ne-am propus. Peisajul se va schimba radical, atunci când se va întâmpla acest lucru", este convinsă Nadejda Iordanova.

„S-a ajuns la un acord între membrii UE pentru a activa o directivă de protecție temporară, fără precedent în decurs de trei zile, pentru a-i ajuta pe ucrainenii care fug de război. Aceasta există din 2001 și este activată pentru prima dată.

A fost ridicată și problema de urmărire penală a lui Vladimir Putin în fața Tribunalului de la Haga. Bulgaria s-a alăturat cererii de anchetare a crimelor de război în Ucraina comise de către Rusia”, a declarat ministrul bulgar al justiției, Nadejda Iordanova.

Potrivit acesteia, natura hibridă a războiului va complica ancheta, dar a declarat că există modalități de a stabili originalitatea și autenticitatea probelor, inclusiv în formă electronică.