După ce a anunțat că abrogarea Ordonanței de urgență care menține în vigoare formularul digital de localizare a pasagerilor (PLF) la intrarea în România este pe agenda ședinței de joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a revenit. Actul normativ nu se află pe agenda publică, iar Cărbunaru spune că "proiectul e pe circuitul de avizare și că e puțin probabil să se mai adopte azi."

Formular PLF pentru intrarea in RomâniaFoto: DreamsTime
  • UPDATE (21:23) Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern de joi: "În această săptămână urmează să se clarifice și situația folosirii formularului de localizare a pasagerului la intrarea în Romania. Acesta urmează să fie anulat cel mai probabil în cursul zilei de mâine într-o ședință de Guvern în care să se abroge practic această prevedere."
  • Anterior, în jurul orei 16:25, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, anunțase că pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de la ora 17:30 este o Ordonanță de urgență pentru abrogarea PLF.

Haos în comunicarea Guvernului după ridicarea stării de alertă: Rafila anunțase că formularul PLF nu va mai fi necesar din 9 martie

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut apel la persoanele care intră în țară să completeze formularul în continuare.

  • "În privința formularului digital de localizare a pasagerilor (n.a PLF), până când nu va fi abrogată OUG 129/2021, acesta va rămâne necesar, deci pentru cei care intră în România va trebui completat.
  • După cum știți introducerea PLF în România a apărut ca urmare a unui context european în care tot mai multe state au introdus acest formular pentru a veni în sprijinul celor în risc de a fi infectați cu SARS-Cov-2.
  • În acest moment din câte am fost informat există demersuri de a renunța și România la un astfel de document. Până când însă nu se va întâmpla acest lucru, pe toată perioada de valabilitate a acestui act normativ - OUG 129/2021 - rămâne în vigoare.
  • Deci facem un apel la cetățenii români să continue să completeze și să proceseze aceste formulare până când actul normativ în vigoare va fi abrogat.", a spus miercuri Dan Cărbunaru.

Cărbunaru l-a contrazis astfel pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus în urmă cu o zi că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă începând cu data de 9 martie, ceea ce înseamnă că toate restricțiile - purtarea măștii, certificatul verde, formularul PLF - sunt ridicate începând cu această dată.

Amintim faptul că Guvernul a adoptat joi, 3 februarie 2022, o Ordonanță de urgență prin care a adus schimbări importante la cadrul legal de implementare a formularului digital de intrare în România (PLF), în urma problemelor apărute în aplicarea acestui mecanism, foarte mulți români acuzând că au fost amendați pe nedrept.

Astfel, Executivul a decis ca anumite persoane să poată completa o singură dată formularul digital (PLF) de intrare în România, nu de fiecare dată ca acum, călătorii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară, față de 24 până acum, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei.

Luna trecută, Ministerul Sănătății a transmis la solicitarea HotNews.ro situația amenzilor aplicate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) celor care nu au respectat obligația de a completa formularul digital de intrare în România în maxim 24 de ore de la intrarea în țară, aspect care constituie contravenție și care până recent era pedepsit cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 de lei. În data de 3 februarie 2022, Guvernul a introdus excepții la formularul PLF și a redus amenzile, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății, în perioada 25.12.2021 - 31.01.2022 au fost aplicate un număr de 149.560 amenzi, iar valoarea acestor amenzi a fost în cuantum de 360.991.000 lei.