​​Scriitorul Mircea Cărtărescu, istoricul Adrian Cioroianu, criticul de teatru şi film Iulia Popovici, muzicianul Răzvan Popovici şi analistul politic George Gima sunt invitaţii lui Mihai Rădulescu şi dezbat subiectul la „Referendum”, pe TVR 1, luni, de la 21.00.

Mihai Radulescu, Referendum TVRFoto: TVR

Emisiunea este realizată în parteneriat cu HotNews.ro.

  • Ar trebui boicotaţi artiştii ruşi care justifică războiul şi-l sprijină pe Vladimir Putin? Cititorii HotNews pot răspunde la această întrebare în cadrul unui sondaj odată cu începerea emisiunii. De asemenea, își pot spune părerea pe această temă folosind sistemul de comentarii de la finalul materialului.

Comunitatea internaţională încearcă să izoleze Rusia lui Putin atât politico-economic, cât şi cultural. În acest context, Mihai Rădulescu ne adresează la „Referendum” o întrebare concretă: „Consideraţi că trebuie boicotaţi artiştii ruşi care justifică războiul şi-l sprijină pe Vladimir Putin?”. O nouă ediţie „Referendum”, emisiunea în care o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare şi la care telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe, se vede la TVR 1 luni, 7 martie, de la ora 21.00.

Invazia rusă în Ucraina a generat un răspuns prompt şi solidar al lumii civilizate, în special prin impunerea de sancţiuni menite să paralizeze economia Rusiei. Pe masură ce regimul Putin a continuat să bombardeze oraşele ucrainene, boicotul la adresa Rusiei s-a extins şi a cuprins şi zona culturală (inclusiv sportul, înţeles tot ca o formă de cultură). Artiştii din întreaga lume s-au mobilizat nu doar pentru a-şi ajuta confraţii ucraineni, dar şi pentru a le cere scriitorilor şi muzicienilor ruşi să denunţe politica lui Putin. În multe ţări au fost suspendate colaborările cu artiştii ruşi, au fost anulate numeroase concerte şi spectacole în care erau implicaţi dirijori, compozitori sau muzicieni ruşi.

Metropolitan Opera din New York şi-a întrerupt colaborarea cu Teatrul Bolşoi. Totodată, a anunţat că îi va boicota pe toţi artiştii pro-Putin, o decizie luată şi de Opera din Paris, dar şi de alte companii artistice.

„În România nu s-au anunţat până acum măsuri similare. Asta nu înseamnă că problema nu există. Dovadă - ceea ce s-a întâmplat ieri seară, la Sala Radio, la începutul unui concert de Mărţişor, produs de Asociaţia SoNoRo. Un spectator a acuzat vehement prezenţa pe afiş a unei violoniste din Rusia şi faptul că în program se aflau opere ale unor renumiţi compozitori ruşi. Omul a insistat pentru un moment de reculegere în memoria victimelor războiului, n-a primit satisfacţie, de aici un întreg scandal. O să aflăm mai multe informaţii chiar de la directorul SoNoRo, unul dintre invitaţii noştri din această seară. Va fi startul pentru o discuţie profundă, cu oamenii de cultură invitaţi în studio, despre atitudinea artiştilor faţă de război. Despre ce trebuie şi ce pot să facă aceştia pentru a opri atrocităţile. Sunt mai multe întrebări pe care le vom adresa diseară, toate legate de aceeaşi controversă care împarte lumea artiştilor: poate fi separată complet arta de politică, mai ales când avem de-a face cu politica războiului?” – ne lansează jurnalistul Mihai Rădulescu, moderatorul emisiunii „Referendum” de la TVR 1, tema de discuţie, la care ne invită să participăm şi noi, telespectatorii.

În studioul „Referendum”, îşi vor suţine punctul de vedere, pornind de la tema emisiunii, scriitorul Mircea Cărtărescu, istoricul Adrian Cioroianu, fost ambasador la UNESCO, criticul de teatru şi film Iulia Popovici, muzicianul Răzvan Popovici, fondatorul Festivalului SoNoRo şi analistul politic George Gima. Mihai Rădulescu ne dă întâlnire pe 7 martie, de ora 21.00, la TVR 1.

***

Telespectatorii sunt aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute: stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi Facebook TVR 1. Începând cu ora 21.00, vor putea şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului va fi prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.